Ancheta la un liceu din Suceava, unde elevii si-au platit diploma de Bac

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 20:18
3136 citiri
Ancheta la un liceu din Suceava, unde elevii si-au platit diploma de Bac
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Suceava a demarat o ancheta si a sesizat Ministerul Educatiei, dupa ce la un liceu din Gura Humorului li s-a cerut absolventilor sa achite o anumita suma pentru eliberarea diplomei de bacalaureat.

Inspectorul Scolar General al judetului Suceava, Gheorghe Lazar, a declarat, miercuri, ca a cerut explicatii de la directorul Colegiului "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului, care i-a transmis ca decizia de a cere bani elevilor pentru eliberarea diplomei de bacalaureat a fost luata in Consiliul de Administratie.

"Am luat la cunostinta de chestiunea aceasta de la Colegiul Alexandru cel Bun, am solicitat o informare doamnei director, am transmis-o ministerului. Doamna director spune ca, potrivit art 9, alin 3 si art 108 din legea Educatiei Nationale, Consiliul de Administratie al Colegiului a stabilit si a actualizat cuantumul taxelor de eliberare a diplomelor sau a actelor de studii, sumele astfel colectate se vireaza in bugetul activitatii autofinantate si se utilizeaza pentru procurarea materialelor de birotica, tonnere si alte consumabile necesare activitatilor specifice scolii.

Sunt scutiti de la plata acestei taxe elevii cu situatii financiare precare", a precizat Lazar.

Acesta a explicat ca urmeaza ca, in cursul zilei de joi, sa vada daca perceperea unei taxe pentru eliberarea diplomei de bacalaureat se face si la alte licee.

Din partea conducerii Colegiului "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului, inspectorul sef a solicitat si o copie a deciziei Consiliului de Administratie.

Articolul 9, aliniatul 3 al Legii Educatiei precizeaza ca "Invatamantul de stat este gratuit. Pentru unele activitati, niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile stabilite de prezenta lege", iar in articolul 108 se arata ca "unitatile de invatamant preuniversitar de stat pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau din alte surse legal constituite".

Citeste si aberatia recenta a ministrului Educatiei, Liviu Pop: Scoala e gratuita pentru copil. Platesc statul si parintii

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ancheta liceu Suceava platit diploma bacalaureat , #bacalaureat