Apel catre oamenii de caracter

Autor: Oana Badea - profesor de discipline economice
Luni, 12 Februarie 2018, ora 00:00
13571 citiri

Examenul de bacalaureat care incepe in 12 februarie este ilegal pentru liceenii promotiei curente, iar tinerii nu poarta nicio vina. Acesta este adevarul. Adultii, in totalitate, poarta raspunderea si nimeni altii. Restul aproape ca nu mai conteaza ce pare a fi: complicitate perfida, frica obscura sau obedienta atavica.

Va amintiti desigur cum am fost infierati in 2011, cand am organizat dupa lungi ani triumfalisti, un bacalaureat relevant pentru starea de fapt a liceului romanesc. Si ce tacere (ab) surda este azi, in 2018, cand incepe primul bacalaureat ilegal! O tacere cat abisul ce desparte cele doua optiuni: legal sau ilegal.

Desi sunt atat de multi care gandesc asemeni mie, vocea noastra a ramas fara ecou, izbindu-se constant de zidul nepasarii.

Si asta azi. Realitatea crunta este ca, in curand, nu vom mai avea nu masa critica in randul profesorilor, ci pur si simplu nu vom mai avea cu cine sa facem schimbari esentiale.

Fabricile de diplome ne-au terminat incet, dar sigur. De ani de zile imi risipesc energia sa explic decidentilor politici, opozanti ai PSD, cum totul pleaca de la oferta de politici publice in domeniul educatiei. Cum, daca am fi fost fermi la acest capitol, masa de manipulati s-ar fi diminuat, nu s-ar fi transformat in si mai rau, in si mai multi.

Nu doar eu, ci foarte multi ne-am saturat sa se foloseasca banii putini ai educatiei pentru regenerarea masei electorale a oricarui partid toxic raportat la domeniul educatiei. Momentul, capat al rabdarii, pare insuficient pentru a schimba lucrurile. Dar trebuie marcat in spatiul public.

Precum semenii mei, am inteles demult esenta lucrurilor. Nu avem nevoie de genii in functii de conducere, cat avem nevoie de caractere. Competenta si caracterul sunt combinatia perfecta in jurul careia valorile etice si morale nu se negociaza niciodata. Oamenii de caracter nu-si negociaza principiile. Pentru ei lucrurile esentiale nu sunt trecute nici macar in gluma la si altele, iar nimicurile raman nimicuri pentru eternitate.

Citeste de ce sunt ilegal organizate probele la competente la Bac, care incep de luni si care sunt riscurile organizarii unui examen ilegal.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#competente bacalaureat februarie 2018, #bacalaureat ilegal , #bacalaureat
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Concluzia dupa citirea acestui articol ar fi: legile sunt facute
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5