Bac 2012 sesiunea toamna: vezi subiectele la limba romana

Luni, 27 August 2012, ora 12:51
7509 citiri
Bac 2012 sesiunea toamna: vezi subiectele la limba romana
Foto: Arhiva

Eminescu, Blaga si viziunea lumii intr-un roman studiat sunt subiectele care trebuie rezolvate de candidatii la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, acestea fiind prevazute in varianta a treia, extrasa luni.

Candidatii la bacalaureatul de toamna care sustin, luni, prima proba scrisa, la limba romana au de rezolvat varianta trei, cu trei subiecte mari.

Primul subiect face referire la patru strofe din poezia "De-or trece anii..." de Mihai Eminescu si sunt noua cerinte, respectiv sa numeasca un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor "a fermecat" si "taina", sa explice rolul cratimei din secventa "dac-al ei glas", sa contruiasca un enunt in care sa foloseasca substantivul "glas", sa transcrie doua cuvinte din text ale caror forma reprezinta abatere de la normele actuale ale limbii literere, sa precizeze doua motive literare identificate in textul dat, sa mentioneze doua marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii, prezente in textul citat, sa prezinte semnificatia unei figuri de stil din textul dat, sa ilustreze cu exemple din texte doua trasaturi ale genului liric si sa comenteze in 6 - 10 randuri (60 - 100 de cuvinte) prima strofa a poeziei, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.

La cel de-al doilea subiect, candidatii trebuie sa scrie un text de tip argumentativ de 15 - 20 de randuri (150 - 300 de cuvinte) despre munca eficienta, pornind de la ideile sugerate de afirmatiile lui Lucian Blaga: "Trebuie sa existe o anumita concordanta intre actiuni si planuri, daca vrem sa scoatem din ele toate roadele pe care le putem da".

In cel de-al treilea subiect, absolventilor li se cere sa redacteze un eseu de doua - trei pagini (600 - 900 de cuvinte) in care sa prezinte tema si viziunea despre lume intr-un roman studiat.

Candidatii la bacalaureatul de toamna sustin, luni, prima proba scrisa, la limba romana, la care s-au inscris 99.111 candidati, acestia fiind repartizati in 304 centre.

Examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie continua, luni, cu proba scrisa la limba si literatura romana, urmata, marti, de proba la limba si literatura materna. Proba obligatorie a profilului este programata miercuri, 29 august, iar ultima proba scrisa - cea la alegere a profilului si specializarii - va avea loc vineri, 31 august.

In data de 2 septembrie vor fi afisate primele rezultate (pana la ora 16.00) si vor fi depuse contestatiile (intre orele 16.00 si 20.00). Acestea vor fi solutionate in 3-4 septembrie, urmand ca afisarea rezultatelor finale sa aiba loc in 5 septembrie.

Sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat a inceput in 20 august, in prima saptamana avand loc probele orale.

Conform datelor comunicate de inspectoratele scolare judetene, pentru sustinerea probei de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana s-au inscris 13.898 de elevi, dintre care 2.603 (15,30%) nu s-au prezentat. Din totalul celor 11.171 de candidati evaluati, 4.423 (31,82%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 4.745 (34,14%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 2.603 (18,73%) pe cel de utilizator experimentat.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna s-au inscris 504 elevi, dintre care 482 pentru sustinerea testului la limba maghiara, 16 la limba germana, trei la limba ucraineana, doi la limba turca si unul la limba sarba.

Dintre acestia au fost evaluati 438, iar potrivit rezultatelor, 50 (9,92%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 176 (34,92%) au obtinut certificatul de utilizator avansat si 212 (42,06%) au intrat in posesia certificatului de utilizator experimentat. La aceasta proba nu s-au prezentat 66 de candidati (13,10%).

Rata de promovare inregistrata la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 44,41 la suta dupa solutionarea contestatiilor.

Anul trecut, pentru sesiunea de toamna s-au inscris 109.595 candidati, cu aproape 40.000 mai multi decat in 2010.

Rata de promovare la sesiunea din toamna a bacalaureatului din 2011 a fost de 16,8%.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Bacalaureat toamna 2012 probe romana, #probe bac 2012 romana , #bacalaureat