Bacalaureat 2010 - urmareste minut cu minut desfasurarea examenului

Luni, 31 Mai 2010, ora 12:20
5214 citiri
Bacalaureat 2010 - urmareste minut cu minut desfasurarea examenului
Foto: Arhiva

Luni, 31 mai, incepe proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna, ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat din 2010.

Programata, conform metodologiei, sa se desfasoare in perioada 31 mai - 4 iunie, proba este pusa sub semnul intrebarii cata vreme sindicatele din invatamantul preuniversitar au hotarat sa intre luni in greva generala pe perioada nedeterminata.

Ramai pe Ziare.com pentru a urmari evolutia grevei profesorilor dar si pentru a vedea in ce scoli este afectat examenul de Bacalaureat

16:00 - Bacau: Circa 200 de elevi de la Colegiul Costache Negri din Targu Ocna nu au participat la proba de auditie in semn de protest fata de modificarile din comisia de bacalureat. La fel s-a intamplat si la liceele Grigore Moisil si Gheorghe Asachi din Onesti.

14:00 - Ministrul Daniel Funeriu a anuntat, dupa videoconferinta cu inspectorii scolari judeteni, ca bacalaureatul se desfasoara fara probleme.

13:40 - Peste 100 de elevi de la Liceul Stefan Ludwing Roth din Medias au fost nevoiti sa sustina proba de bacalaureat de luni in Liceul Axente Sever, deoarece profesorii la nu au fost de acord sa renunte greva. Proba s-a desfasurat insa fara probleme, elevii fiind anuntati din timp ca vor sustine proba in alta scoala. Potrivit ISJ Sibiu, in judet doar 27% din cadrele didactice au intrat in greva.

11:12 - Liderul Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca cele cateva zeci de cadre didactice care s-au prezentat in fata Ministerului Educatiei nu au organizat un protest spontan ci au venit pentru a se "inscrie in audienta" la ministrul Daniel Funeriu, in conditiile in care acesta "refuza dialogul cu profesorii".

10:40 - Peste 60.000 de angajati din sistemul de educatie din judetele din Transilvania au intrat luni in greva generala, fara sa afecteze insa desfasurarea bacalaureatului. In Alba, peste 60 la suta dintre cadrele didactice - aproximativ 2.500 de persoane - au semnat pentru greva generala, dar unii dintre dascali s-au retras de la protest, sindicalistii afirmand ca unii directorii de scoli au facut presiuni asupra profesorilor.

In Arad, Sindicatul Democratic din Invatamant a anuntat ca la greva generala vor participa angajati din 70 la suta din scoli, respectiv peste 5.000 de persoane. In judetul Bihor, peste 76 la suta din cadrele didactice din invatamantul preuniversitar au intrat in greva, protestul desfasurandu-se in 165 din cele 213 unitati scolare din judet. In judetul Cluj, au intrat in greva generala circa 3.500 de membri ai Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC) si alti 1.100 ai Sindicatului "Spiru Haret".

10:30 - Cateva zeci de cadre didactice si personal auxiliar din invatamantul prescolar au organizat un protest spontan in fata Ministerului Educatiei. Acestea cer o intrevedere cu ministrul Daniel Funeriu, nemultumite de Legea Educatiei Nationale, de masurile de austeritate aprobate de Guvern, precum si de concedierile din sistem si neacordarea unor sporuri compensatorii.

10:22 In sute de scoli din judetele Moldovei profesorii sunt in greva, insa bacalaureatul nu este afectat. De exemplu, in judetul Botosani, peste trei mii de cadre didactice au anuntat ca participa luni la greva generala, dar potrivit liderilor celor doua sindicate din invatamantul botosanean o parte dintre cei care au anuntat ca participa vor renunta din cauza faptului ca zilele de greva nu sunt platite.

10:15 Profesorii de la Colegiul Matei Basarab din Capitala sunt in greva generala. Au existat trei profesori care s-au retras din comisie, dar au fost inlocuiti cu personal nedidactic, prin urmare, la presiunea elevilor si parintilor, bacalaureatul a fost pana la urma organizat.

10:11 - Peste 7.000 de cadre didactice si personal auxiliar din scolile din Dolj au declansat luni greva generala, in timp ce in judetul Gorj aproximativ 1.000 de profesori si cadre nedidactice au intrat in greva, iar in Teleorman au aderat la aceasta forma de protest circa 2.000 de cadre didactice. Cu toate acestea, bacalaureatul s-a desfasurat normal in toate centrele din aceste judete.

10:00 - Cadrele didactice din judetul Buzau nu au intrat in greva generala, urmand sa recurga la aceasta forma de protest in 7 iunie. La Buzau este o situatie speciala, intrucat in judet exista un acord incheiat cu Ministerul Educatiei prin care dascalii si-au luat angajamentul de a preda elevilor materia pe care ar fi trebuit sa si-o insuseasca in cele trei saptamani de greva din lunile martie si aprilie. In plus, daca luni s-ar fi declansat greva in invatamantul buzoian profesorii ar fi trebuit sa returneze banii pe care i-au primit, in urma acordului incheiat cu Ministerul Educatiei, iar acest lucru nu este considerat oportun de catre cadrele didactice buzoiene.

09:25 - Ministrul Daniel Funeriu anunta desfasurarea normala a bacalaureatului in toate cele 1.419 centre de examen. "La ora 9 am avut o prima videoconferinta cu toate inspectoratele scolare. In toate cele peste 1.400 de centre subiectele au fost transmise si receptionate", a declarat ministrul, multumindu-le profesorilor care au facut posibila desfasurarea acestei probe de bacalaureat si urandu-le succes elevilor.

Confuzia in randul elevilor a fost mare. Pe de o parte ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a asigurat ca s-au luat toate masurile necesare pentru ca proba C a bacalaureatului sa se desfasoare cat se poate de normal. Astfel, in centrele unde profesorii au decis sa boicoteze bacalaureatul acestia au fost inlocuiti cu cadre didactice din alte licee, pensionari sau profesori de la gimnaziu.

"Marea majoritate a judetelor a raportat ca nu exista niciun fel de problema la organizarea bacalaureatului", a declarat duminica ministrul Daniel Funeriu.

Funeriu: Bacalaureatul de luni se va desfasura in conditii normale (Video)

Pe de alta parte, liderii de sindicat din invatamant au afirmat ca vor fi numeroase cazurile in care profesorii vor refuza sa participe la bacalaureat, in ciuda presiunilor si amenintarilor la care au fost supusi de Ministerul Educatiei prin intermediul inspectoratelor scolare.

Sindicalist FSLI catre Funeriu: Sa-si bage mintile in cap!

Lista centrelor in care va fi organizat luni examenul de bacalaureat

Conform MEC, in situatia in care unii elevi nu pot sustine proba din cauza miscarilor de protest anuntate de sindicate, aceasta urma sa fie reprogramata.

Proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat si se desfasoara in intervalul 31 mai - 4 iunie.

La aceasta proba sunt asteptati sa participe peste 200.000 de candidati in 1.419 unitati de invatamant stabilite centre de examen.

Astfel, sustinerea probei de intelegere a unui text studiat va avea loc la data de 31 mai 2010 la ora 12:00, iar proba scrisa va fi sustinuta in aceeasi zi de la ora 14:00.

Sustinerea probei orale pentru limbile engleza, franceza si germana va avea loc incepand cu ora 9:00 astfel:

1-3 iunie 2010 - limba engleza

2-4 iunie 2010 - limba franceza

3-4 iunie 2010 - limba germana

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#bacalaureat 2010, #proba competente bac, #bacalaureat greva, #bac 31 mai , #bacalaureat