Cei care au trecut de varsta sustinerii examenului de Bacalaureat se bucura ca nu mai trebuie sa treaca din nou prin acest moment. Pentru ca este un moment cu multe emotii, care poate aduce cu sine chiar depresia, trauma, in cazul unui esec.
Dar cand pot aparea acestea? Sunt ele iminente in cazul esecului la Bacalaureat? Si daca da, cum pot fi gestionate?
Potrivit lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (
www.animaetanimus.ro), "trauma poate aparea in situatiile in care asteptarile cu privire la rezultat nu au fost conforme cu munca depusa". Or, in multe cazuri, fara a generaliza totusi, nu a existat o munca sustinuta in spate.
"Exista situatii in care se asteapta ca norocul sa rezolve momentele de viata unde este necesara o implicare serioasa, munca multa si corect distribuita in timp.
Este bine de stiut ca un asemenea examen, chiar daca nu se va ocupa nimeni de pregatirea lui din primul an de liceu, este bine ca, macar din clasa a 11-a sa iti aduci aminte de el, iar la materiile unde stii ca te descurci mai greu, sa depui mai mult efort. Desigur, aici este importanta si implicarea parintelui", explica psihoterapeutul pentru
Ziare.com.
Cum sa trecem cu bine de febra Bac-ului: Sfaturi pentru parinti si copiiConcret, din spusele specialistului, un astfel de esec nu este suficient pentru declansarea unui episod depresiv: "Cand experimentam un esec, evident ca ne lovim de aparitia unei intregi palete de emotii negative, unele dintre acestea avand chiar forme somatice. Totusi,
pentru un episod depresiv adevarat, fie el chiar usor, este nevoie de un context mai amplu. Ma refer la stilul de viata al tanarului, la personalitatea acestuia, la modul in care gestioneaza familia acest moment, nivelul educational al familiei, asteptarile tuturor pentru un anumit tip de rezultat".
"De fiecare data cand nu stim sa dozam efortul in timp pentru un anumit rezultat, putem avea experiente neplacute, care genereaza stari psihice neplacute. Sa inveti cum sa inveti este necesar sa se petreaca inainte de clasa a 12-a. Daca lasi totul pe ultimul moment, daca nu ai o structura a materiei, daca nu antrenezi punctele slabe, esecul poate aparea", mai spune George Chiriacescu.
Cat despre parinti, ultimul lucru pe care acestia ar trebui sa-l faca in astfel de situatii este sa blameze, sustine specialistul. "Implicarea parintilor este bine sa fie una constanta si in timp, nu doar in urma unui examen. Este bine sa il sustina pe adolescent, sa discute deschis care sunt optiunile la ei in familie si, apoi, sa se ia o decizie asumata. Blamarea constanta nu rezolva problema reala, asa ca nu ajuta la nimic".
Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2017: 72,8% dintre candidatii prezenti au luat examenul. Sunt 126 de medii de 10Unde poti sa gasesti de lucru daca nu ai luat bacalaureatulPresa franceza lauda o romanca de 16 ani care a luat nota mai mare decat cea maxima la Bacalaureatul francezUrmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.