Catastrofa cea mica (Opinii)

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 22:46
1527 citiri
Catastrofa cea mica (Opinii)

Iata ca s-a intamplat ceea ce era destul de logic sa se intample. Dupa catastrofa cea mare a bac-ului din iulie, s-a produs si catastrofa mai mica (daca se poate spune astfel) a celei de a doua sesiuni a acestui examen cu conotatii de-acum sumbre pentru generatia Facebook-ului.

Dupa cum se vede, ministrul Educatiei si echipa lui au rezistat eroic la inimaginabilele presiuni care s-au exercitat asupra lor pentru a proceda mai "uman" cu bietii absolventi, care au avut nesansa sa se nasca ceva mai tarziu decat ar fi trebuit s-o faca.

Camerele de luat vederi s-au instalat si mai temeinic in salile de examen, fiind de data aceasta pe alocuri acompaniate si de microfoane, onor supraveghetorii au inceput sa mediteze mai profund asupra posibilelor consecinte ale unor acte de "fraternizare" cu candidatii cei napastuiti de soarta si rezultatul a prins contur sub forma unui procentaj care nici in visele cele mai negre nu putea fi imaginat pentru un examen care se voia la un moment dat "de masa". Adica, o simpla formalitate.

Situatia pe care acest 16% o evidentiaza este iarasi chiar mai buna decat realitatea care sta la baza ei. Probabil un 8-10% ar fi fost mai aproape de realitate. Dupa cum atesta diferentele nefiresti dintre rezultate pe diferitele judete, uneori chiar invecinate, s-a mai gasit loc pentru niscaiva mici fraude si "ajutoare" de ocazie, girate adesea chiar de anumiti diriguitori locali, in ideea deloc improbabila a castigarii unor puncte electorale la alegerile ce se profileaza la orizont.

In primul rand, este o anomalie evidenta ca, la o luna si ceva dupa un examen, sa se organizeze o a doua sesiune. Este ceva de genul: "Mai trage o data!" de la loz in plic, "poate iese ceva". Aceasta prevedere a legii a fost rezultatul unei interventii a unui important politician (senatorul PSD Solcanu, parca) in momentul in care odrasla venerabilului a picat la examenul din vara.

O luna si jumatate nu este nici pe departe o perioada suficienta pentru a recupera niste retarduri de ani de zile. In ipoteza, nici macar prea probabila, ca au existat dorinta si efortul de a realiza acest lucru.

Credem, mai degraba, ca majoritatea candidatilor s-au dus la examen fara a studia serios si cumva la incercarea norocului. Ca sa nu mai vorbim despre aceia care nici nu prea aveau ce sa caute la nivelul superior al liceului, din motive de inaptitudine intelectuala.

Am avut si acum ocazia sa auzim aceleasi basme despre stresul exercitat de camerele video, despre dificultatea subiectelor, despre cainosenia supraveghetorilor, etc. Plansete, drame, uneori reale.

Ca si cum acest examen ar fi obligatoriu in existenta unui om si ca si cum, o data intrat in liceu, este musai sa-l termini cu brio. Indiferent daca studiezi sau nu, indiferent daca frecventezi sau nu. Mai ales ca la finalizarea sa te asteapta cu drag noianul de universitati de toate formele si culorile, gata sa reverse asupra tarii cohortele de "specialisti" in toate si in nimic.

Subiectele s-ar parea ca au fost destul de lejere, dar pentru unii orice subiect este "criminal", dupa cum se exprima unul dintre participanti. La limba romana, unde ne mai pricepem gratie profesiei noastre, trebuia sa se comenteze o idee asa cum se reflecta intr-una din nuvelele studiate. Deci, o idee la alegere dintr-o lista, nu in toate nuvelele, nici intr-una anume, ci intr-una la optiunea candidatului.

In ce priveste eseul despre prietenie, el este la indemana chiar a unui elev mai rasarit din ciclul gimnazial. Clasa a V-a, eventual. Cum am mai spus, pentru o anumita categorie orice lucru este prea greu.

Ce se va intampla de-acum incolo cu acestia? Nimic special. Poate se vor asterne pe carte si la anul vor promova cu brio. Poate vor descoperi vocatia si deliciile muncii mai brute sau ale unei calificari intr-o meserie care s-ar putea dovedi mai profitabila pentru ei decat calificarile superioare dilematice pe care le obtin astazi multi. La 19 ani nimic nu este definitiv pierdut.

In orice caz, evenimentele din acest an, legate de asa zisa catastrofa a bacalaureatului, vor avea un impact extrem de pozitiv asupra noilor generatii ce se prepara pentru acest examen. Sunt gata sa pun orice pariu ca va fi mult mai multa emulatie si harnicie in clasele terminale ale liceului in anul scolar ce vine. Poate ca se va mai imbunatati si legislatia in materie, incepand cu eterna tema a profilarii examenului de bacalaureat.

Cea mai mare si paguboasa eroare ar fi insa sa se revina intr-o forma sau alta la vechile stari de lucruri.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rezultate bacalaureat, #note bac 2011, #Funeriu rezultate BAC , #bacalaureat