Cine este de vina pentru rezultatele de la bacalaureat? - Sondaj Ziare.com

Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:42
5837 citiri
Cine este de vina pentru rezultatele de la bacalaureat? - Sondaj Ziare.com
Foto: Adevarul

Rezultatele proaste obtinute de absolventii de liceu in acest an la bacalaureat sunt interpretate in fel si chip de ministru, Opozitie, parinti, profesori sau elevi. Asupra unui singur aspect cad cu totii de acord: ca sunt proaste. Cine este principalul vinovat de faptul ca mai mult de jumatate dintre absolventi au picat bac-ul?

Lista posibililor responsabili este lunga.

Ea este deschisa de presedintele Traian Basescu (cum altfel?) pe umerii caruia este aruncata intreaga vina de catre fostul ministru al Educatiei, Andrei Marga.

"Basescu spunea ca scoala produce 'tampiti' (...) Elevii care au sustinut examenul de bacalaureat in 2011 au petrecut sase ani in invatamantul regimului Basescu; acesta a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele.

Basescu a aplicat profesorimii lovituri grele - desfiintari de scoli, concedieri, taieri de salarii, reduceri bugetare, evaluari prostesti - care au demotivat cadrele didactice. Elevii insisi sunt demotivati vazand ca fosti elevi si studenti mediocri, persoane care au fraudat in fel si chip ajung sa conduca institutiile tarii intr-o democratie desfigurata", a explicat Andrei Marga, sustinand totodata ca a da vina pe elevi este "aberant".

"Suntem noi impotriva tuturor!" - ce crede un profesor de la un liceu de elita despre Bac-ul 2011

Pe de alta parte, elevii picati si familiile lor, dar si liderii USL, il considera pe actualul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, drept principalul vinovat de rezultatele proaste obtinute la bacalaureat.

Elevii se plang ca subiectele au fost prea grele, dar, mai ales, ca au fost stresati de camerele de supraveghere din salile de clasa, neputandu-se concentra din cauza lor.

"Pestele de la cap se impute!", a reamintit si liderul PSD Victor Ponta, sustinand ca ministrul Daniel Funeriu ar trebui sa isi dea imedia demisia deoarece este incompetent si a adoptat "o terapie de soc stupida, neadreapta si gresita" prin modul in care a organizat examenele in acest an.

"Ai taiat totul din Educate, ti-ai batut joc de profesori, ai inchis scoli, ai facut tot ce se putea mai rau si acum te miri ca nu ai rezultate bune. Nu poti sa te razbuni pe jumatate din copiii, din tinerii care participa la un examen, doar ca sa arati tu ca a avut dreptate Traian Basescu cand a zis ca scoala scoate tampiti", a conchis Ponta.

De asemenea, reprezentantii Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamant Preuniversitar se declara ingrijorati de slabele rezultate ale examenului de bacalaureat si apreciaza ca sunt cauzate, in primul rand, de "atitudinea de discreditare a invatamantului romanesc, atat a cadrelor didactice, dar si a elevilor, de catre autoritatile statului si a lipsei masurilor coerente care sa conduca la imbunatatirea reala a procesului instructiv-educativ".

Bac 2011: Procentul de promovabilitate pe tara este de 44,47%

Ponta: Funeriu are cea mai mare responsabilitate pentru esecul la BAC

Ministrul Daniel Funeriu are cu totul alte explicatii. El spune ca faptul ca la aceste examene nu s-a putut copia arata, in premiera, care este situatia reala a invatamantului, rod al modului gresit in care au gestionat domeniul Educatiei predecesorii sai, Andrei Marga si Ecaterina Andronescu.

"Acesti elevi sunt produsul unui sistem de invatamant forjat de ministrii Marga si Andronescu. Oare nu simt niciun fel de raspundere in fata acestei realitati?", a declarat si purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, acuzand totodata "opozitia socialista" ca incearca sa isi traga un profit politic de pe urma disperarii elevilor picati la examene.

Totodata, Daniel Funeriu sustine ca acesta este un moment de rascruce pentru invatamantul romanesc, natiunea fiind nevoita acum sa decida daca merge pe mana celor onesti si muncitori, care isi obtin diplomele prin munca si corectitudine, sau pe mana celor care doresc sa fraudeze in continuare.

"A venit momentul sa schimbam atitudini, comportamente, mentalitati sedimentate de 20 de ani", a mai spus Funeriu, invitand liderii Opozitiei la discutii pe tema viitorului invatamantului romanesc.

Funeriu: Vrem o Romanie cu fruntea sus, nu o Romanie cu mana intinsa! (Video)

De pe lista vinovatilor pentru rezultatele dezastruoase obtinute in acest an la bacalaureat nu puteau lipsi actorii principali: profesorii si elevii.

Sunt copii si parinti care sustin ca nu toate cadrele didactice si-au facut treaba asa cum trebuia in salile de clasa, pe parcursul anilor de liceu. Mai mult, in ciuda zecilor de milioane date pe meditatii si chiar a notelor bune avute in catalog, unii elevi nu au reusit sa obtina macar media de trecere la bacalaureat, dovada ca profesorii fie au dat note umflate ca sa iasa bine in fata inspectorilor scolari, fie au fost total dezinteresati.

La randul lor, profesorii sustin insa ca, dimpotriva, cei care sunt tot mai putin preocupati sa invete sunt copiii, iar parintii au o mare parte din vina, poate chiar cea mai mare, pentru ca nu ii educa in acest spirit, de a se pregati temeinic si cu interes pentru invatatura.

Singurii incantati de bacalaureatul din acest an par a fi elevii care invata si care iau notele pe merit si pe baza unei munci sustinute. "In sfarsit!", a fost reactia catorva dintre absolventii de elita din anii trecuti la aflarea vestii ca macar la acest bacalaureat nu s-a mai putut copia, iar codasii claselor nu s-au mai putut fali cu medii nemeritate.

Ziare.com te invita la vot: Cine este principalul vinovat pentru rezultatele proaste inregistrate in acest an la bacalaureat?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#bacalaureat 2011, #rezultate bacalaureat , #bacalaureat