Bac-ul profesional - Diploma de prost? Sondaj Ziare.com

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:26
9689 citiri
Bac-ul profesional - Diploma de prost? Sondaj Ziare.com
Foto: Evenimentul Zilei (Arhiva)

Dupa un proiect esuat, care prevedea ca absolventii de liceu care nu si-au luat examenul de Bacalaureat pot deveni totusi studenti, acum Ministerul Educatiei vrea ca tineri care promoveaza Bac-ul, unul profesional ce-i drept, sa nu poata deveni studenti.

Cel mai dezastruos examen de maturitate din ultimii ani tocmai s-a incheiat, iar contestatiile n-au salvat prea multi elevi, nici in sesiunea de toamna. Pusi fata in fata cu rezultatele catastrofale ale absolventilor de liceu, oficialii din Ministerul Educatiei anunta, pentru prima oara, ca facultatea nu e pentru toata lumea.

Astfel, din 2013, regulile jocului se schimba, iar Bac-ul se va da diferentiat. Varianta 1 este examenul national: le ofera tinerilor o diploma si le deschide celor studiosi accesul pentru facultate. Varianta 2 consta intr-un Bac profesional - cu aceasta diploma absolventii de liceu nu pot merge la facultate, insa poti face o post-liceala sau se pot angaja ca meserias.

Ce presupune Bac-ul profesional

De anul viitor, tinerii vor putea opta pentru noul tip de examen. Senatorii au aprobat recent, in unanimitate, masura care le da dreptul elevilor, incepand din 2013, sa aleaga noul tip de Bac. Absolventilor nu le va fi insa permis sa se inscrie la facultate.

Bac-ul profesional, aprobat de comisia pentru Educatie - nu toti elevii merg la facultate

Pentru noul tip de Bac, absolventii de liceu vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, dar si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat ca legea da dreptul oricarui elev de a sustine acest examen, din orice liceu, indiferent de filiera sau profilul acestuia, pentru ca toti liceeni au, in orar, educatie antreprenoriala.

Ce-i cu educatia antreprenoriala

Cei care au iesit de ceva vreme din sistemul de invatamant si care nu au copii la scoala nu stiu ce e cu educatia antreprenoriala, disciplina care, de cativa ani, este studiata pe bancile scolii.

Educatia antreprenoriala este predata in clasa a X-a, insa poate sa faca parte din acelasi modul cu disciplina economie. Scolarii invata intr-o ora pe saptamana cum sa-si construiasca planul unei afaceri ori cum sa-si construiasca o firma.

Pe lista de manuale aprobate de Ministerul Educatiei, profesorii pot sa aleaga sa predea dupa patru manuale, editate de patru edituri.

Peste o suta de mii de licentiati si de masteranzi sunt someri. Iar tara nu are nici ospatari, nici electricieni, nici tamplari si nici mecanici in care sa poti avea incredere.

Conform reprezentantilor MECTS, Bacalaureatul diferentiat ar trebui sa umple golurile de specialisti in meserii aplicate, intr-o tara in care ospatarii sunt licentiati in Drept si taximetristii au terminat o facultate de filosofie.

Oficialii din Educatie nu propun insa o relansare a invatamantului profesional si tehnic, ci doar un nou tip de diploma, fara a tine cont de faptul ca certificarea unui bun meserias, absolvent al unei scoli profesionale, se face printr-un certificat de competente profesionale si nu prin Bacalaureat.

Pareri pro si contra

"Am pornit de la faptul ca anul trecut si anul acesta s-au adunat, in total, circa 150.000 de absolventi de liceu care nu au diploma de bacalaureat si care, de cele mai multe ori, sunt refuzati la angajare, pe piata muncii (...).

Si atunci ne-am gandit ca nu toti absolventii de liceu merg in invatamantul superior, deci cred ca e bine sa separam apele. Pe cei care merg spre productie sa-i orientam spre formarea unor competente si abilitati antreprenoriale, iar pentru cei care merg spre invatamantul superior sa pastram bacalaureatul asa cum s-a sustinut in 2009, 2010 si 2011, cu aceleasi discipline, cu acelasi continut", a explicat actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Liviu Pop, predecesorul Ecaterinei Andronescu pe fotoliul de la Educatie, a salutat masura introducerii unui Bac profesional. Fostul ministru interimar al Educatiei considera ca aprobarea Bacalaureatului profesional reprezinta "un pas timid" spre reformarea invatamantului romanesc.

Fostul ministru Pop de la Educatie lauda Bacalaureatul profesional

"Odata cu aceasta decizie, corecta si absolut necesara, incepand cu anul 2013, tinerii vor avea posibilitatea de a urma atat calea invatamantului superior, cat si optiunea de a intra pe piata muncii direct de pe bancile liceului", a adaugat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Mihaela Guna, presedintele Asociatiei Nationale a Parintilor, este de parere ca schimbarea este benefica si sustine noul tip de examen.

"Bacalaureatul trebuie sa fie diferentiat, o varianta care sa marcheze finalul unui ciclu de invatamant(...)Cei care intra in clasa a XII vor putea sustine acest tip de Bac, care ii permite copilului sa se angajeze", a spus Mihaela Guna, care a precizat ca nu are niciun rost sa sacrifice urmatoarele generatii de copii.

Si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, crede ca aceasta propunere este un pas inainte pentru invatamantul romanesc.

"Este un prim pas care s-a facut insa speram ca se va ajunge si la o reforma mai profunda a sistemului de invatamant. Delegatia noastra a sustinut, in ultimii ani, necesitatea organizarii unui Bacalaureat diferentiat pentru ca rezultatele din acest an si de anul trecut ne demonstreaza ca actuala forma de desfasurare a Bacalaureatului nu mai e aplicabila," a declarat Hancescu.

Pe de alta parte, Daniel Funeriu, consilier prezidential si fost ministru al Educatiei, a catalogat Bacalaureatul profesional drept "e o masura total gresita, un fel de Bac cu buletinul".

Funeriu, despre Bac-ul profesional: Ridiculizeaza diplomele celor care invata

"Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea Bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat Bac-ul daca li se pare normal asa ceva?", intreaba retoric Daniel Funeriu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

In tabara celor care critica initiativa se afla si fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea. Acesta crede ca ideea introducerii unui Bacalaureat profesional, cu un numar redus de probe si fara drept de a da la facultate, adoptata in comisia de invatamant a Senatului, e gresita.

Bac-ul profesional, criticat de un fost ministru: Masura heirupista, va ascunde realitatea

"Ca idee generala, sa faci un Bacalaureat diferentiat e justificat daca ai curriculum diferentiat, altfel e o masura populista, venita peste noapte. Ne intereseaza sa se faca scoala, nu sa avem mai multi absolventi, in loc sa se gandeasca ce e de facut pentru imbunatatirea educatiei in liceele tehnologice", a spus Miclea pentru Ziare.com.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Credeti ca Bacalaureatul profesional este o solutie buna pentru invatamantul romanesc? Ii va ajuta pe absolventi sa se angajeze mai usor, iar facultatile isi vor cerne "studentii" ori este o masura populista, menita sa mascheze esecul de la examenul din ultimii doi ani?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#bac profesional 2013, #licee tehnologice bac profesional, #diploma angajare bac profesional, #pareri bacalaureat profesional , #bacalaureat