Brambureala la Ministerul Educatiei: Cu sau fara teste grila la Evaluarea nationala si la Bac? Cine si cum ia decizia?

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 18:32
5630 citiri
Brambureala la Ministerul Educatiei: Cu sau fara teste grila la Evaluarea nationala si la Bac? Cine si cum ia decizia?
Foto: Tibi Bologh/Mediafax/Hepta.ro

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat au fost publicate oficial miercuri pe Internet, dar dupa cateva ore au fost retrase fara ca responsabilii sa ofere vreo explicatie. Cine este de vina pentru aceasta brambureala si, mai ales, cum se vor da examenele in acest an scolar?

Conform unor surse, modelele de subiecte, care includeau in mod surprinzator si teste grila, au fost publicate pentru a se respecta cutuma ultimilor ani, cand acest lucru se facea la inceputul lunii noiembrie pentru anul scolar in curs.

De asemenea, cadrul legal in vigoare prevede ca responsabilitatea in elaborarea modelelor de subiecte revine Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), condus din 2016 de Marian Suta, insa decizia de reintroducere a testelor grila (dupa mai bine de zece ani de cand au fost scoase) ar trebui sa fie explicata, anuntata si asumata, totusi, de cineva din Ministerul Educatiei, CNEE fiind doar o institutie subordonata.

"Nu am fost noi initiatorii", a declarat, miercuri, Marian Suta pentru Edupedu.ro, iar secretarul de stat Ionel Lixandru a explicat tot ieri pentru Agerpres ca a "propus" introducerea itemilor, adica a testelor grila.

Si atunci, cine A DECIS?

Ziare.com a solicitat oficial miercuri Ministerului Educatiei sa spuna cine si cand a luat decizia cu privire la introducerea testelor de tip grila la examenele din acest an scolar, insa pana la momentul redactarii acestui articol nu am primit un raspuns.

In schimb, presedintele Federatiei Asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar (FNAPIP), Iulian Cristache, ne-a ajutat sa limpezim situatia si, mai ales, ne-a spus cand va fi luata decizia asteptata cu mare interes de elevi, profesori si parinti.

Uite decizia, nu e decizia! Si fara vreo dezbatere publica

"Problema isi are radacinile acum vreo 2-3 luni, cand s-a vazut ca diferenta dintre rezultatele de la Evaluarea nationala si Bacalaureat si cele de dupa contestatii era foarte mare", a declarat Iulian Cristache pentru Ziare.com.

"Au fost atunci lucrari cu diferente de punctaj si de 2-3 puncte. Si atunci, eu, ca reprezentant al Federatiei, am fost la Ministerul Educatiei si am spus: 'Trebuie sa gasim o solutie. Ori baremul pe care il faceti nu este clar, ori aveti o problema de resursa umana si profesorii nu stiu sa corecteze sau puncteaza doar daca cerinta este dusa pana la final'. Ni s-a spus ca si ei s-au gandit la asta", a adaugat presedintele FNAPIP.

Intrebat cu cine a discutat atunci, Iulian Cristache l-a mentionat pe secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Ionel Lixandru.

"Ne-a spus ca se gandesc la o varianta de teste grila. Am zis ca in principiu ar fi ok, dar discutia s-a oprit acolo, asa ca nu stim ce discutii au mai avut loc ulterior. Insa eu stiu ca fostul ministru al Educatiei (Valentin Popa - n.red.), in conferintele de presa, a adus in atentie acest lucru - ca se doreste introducerea de teste grila.

Acum trei zile, cei de la Adevarul m-au sunat si mi-au spus ca au obtinut aceste informatii de la CNEE. L-am sunat pe director si mi-a spus ca, intr-adevar, a fost un grup tehnic la nivelul Ministerului Educatiei si s-a hotarat sa introduca aceste teste grila. Am spus ca este in regula, dar am atras atentia ca parintii nu sunt informati si s-ar putea ca unii dintre ei sa se inflameze, inclusiv elevii, pentru ca pana la urma vorbim despre benficiarul direct.

Ce sa va spun, eu de 2-3 zile sunt pe Facebook si imi crapa capul de atatea mesaje si atatea informatii. Unii parinti isi doresc introducerea testelor grila, altii nu. Unii elevi isi doresc, altii nu", ne-a marturisit presedintele asociatiilor de parinti.

Intrebat daca nu era mai normal ca dezbaterea sa existe inainte de luarea unei decizii, nu dupa, Iulian Cristache a subliniat mai intai ca introducerea testelor grila respecta cadrul legal.

"Ei nu au modificat nici metodologia, nici programa scolara. Singurul lucru care sta sub semnul intrebarii este acela ca trebuiau sa spuna inainte de inceperea anului scolar si nu acum, in octombrie, noiembrie. Desi, din punctul meu de vedere, schimbarea nu poate influenta nota, pentru ca cine are dobandite competentele specifice sau cheie se duce la aceste examene si bifeaza raspunsurile corecte. Cine nu stie poate cauta nod in papura, spunand ca se simte atacat emotional si nu mai raspunde corect.

Haideti sa fim seriosi: un elev catre trebuie sa bifeze un item obiectiv intai rezolva pe ciorna, obtine rezultatul si selecteaza raspunsul corect. Nu este absolut nicio diferenta.

Dar daca vrem sa gandim profund, atunci, da, intr-adevar, acesti itemi obiectivi ar trebui introdusi peste doi ani, astfel incat copiii care dau simularea la Evaluare sa fie obisnuiti cu acest tip de test. Dar problema mare nu se pune la Evaluarea Nationala, pentru ca oricum ea este de forma (lucru despre care noi am atras atentia de nenumarate ori), problema mare este la Bacalaureat. Si acolo este o discutie mai larga, inclusiv despre cum se face admiterea in invatamantul superior - pe teste grila sau, de cele mai multe ori, numai pe dosar si pe interviu. Adica, pur si simplu, intra cine vrea...

Noi trebuie sa vedem ce ne dorim: Avem nevoie de un bacalaureat diferentiat, profesional, cu subiecte usoare, ca sa obtii diploma si sa te duci pe piata muncii sau le cerem acestor copii o evaluare la standarde inalte fara sa punem in ecuatie si procesul de predare-instruire, care in acest moment este varza. Intr-un fel, noi punem caruta inaintea boilor, din pacate", a mai comentat Iulian Cristache.

Intrebat care este punctul sau de vedere cu privire la subiectul in cauza, acesta a precizat: "Raspunsul meu este ferm si transant: societatea oricum este 'Gica contra' la orice schimbare ar aparea. Asta e, asa suntem noi constituiti, si pana la urma e normal, avem perceptii diferite.

Dar eu daca as fi avut un copil de clasa a XII-a care sa dea examen acum, n-as fi avut nimic impotriva sa dea teste grila, din contra, este in ajutorul copiilor. Ca unii din presa sau din politica gandesc ca modificarea e la nivel electoral, nu ma intereseaza acest lucru. Ce facem cu cei care nu iau 6 la Bacalaureat?".

Cu siguranta, dezbaterea este ampla si trebuie purtata, dar de ce au fost retrase modelele de subiecte, ce facem in acest an scolar si, mai ales, cine trebuie sa ia decizia?

"Subiectele au fost retrase probabil dupa ce s-a vazut reactia. Chiar eu am avut o discutie ieri, in jurul orei 12:00, cu secretarul de stat Lixandru si cu directorul de la CNEE, dl Suta. Dl Suta mi-a spus ca este strict decizia lor sa vada cum compun aceste subiecte si au dreptate.

Au retras subiectele pentru ca, probabil, au vazut reactiile din presa, din societate. Vineri, in jurul orei 12:30, ne intalnim la minister sa discutam cu toti factorii de decizie despre acest subiect.

Ca o parere personala, eu cred ca schimbarea se va amana cel putin cu un an, ceea ce ar fi normal, pentru ca s-a introdus precipitat. Eu chiar nu inteleg de ce a stat totul asa, intr-un mod 'underground', si nu s-a vorbit inca de acum trei luni despre asta, sa apara foarte clar in presa, sa se spuna 'Asta ne dorim'", ne-a mai declarat Iulian Cristache.

Reprezentantul parintilor ne-a mai spus ca nu crede ca lipsa unui ministru plin al Educatiei are vreo relevanta in acest context, "pentru ca discutia a fost acum trei luni".

"Inclusiv ministrul de la momentul respectiv, dl Valentin Popa, ne-a spus ca se urmareste acest lucru", a adaugat presedintele FNAPIP.

De altfel, intr-o interventie la EuropaFM, ministrul interimar al Educatiei, Rovana Plumb, a confirmat ca a invitat, vineri, la consultari, reprezentantii parintilor, elevilor si sindicatelor, pentru ca situatia sa se poata "regla".

"Aceasta a fost decizia mea, pentru ca este normal si firesc sa se cunoasca opiniile tuturor in ceea ce priveste educatia copiilor nostri si sa luam decizii bine fundamentate", a mai spus Rovana Plumb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#teste grila bacalaureat evaluare nationala , #bacalaureat