Fara bacalaureat si evaluare nationala? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 16 August 2015, ora 16:26
7793 citiri
Fara bacalaureat si evaluare nationala? - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Luni incepe sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat, la care sunt inscrisi aproximativ 55.000 de candidati. Ar putea fi insa acest bacalaureat printre ultimele examene nationale sustinute de elevi?

Deputatul Radu Zlati, membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, propune desfiintarea examenelor de final de ciclu scolar: bacalaureat si evaluare nationala.

Bacalaureat 2015: Incepe sesiunea de toamna

Radu Zlati a declarat pentru Ziare.com ca examenele nationale, in forma pe care o au acum, nu corespund cu Legea Educatiei Nationale.

"Daca raportam examenele nationale, asa cum sunt ele acum, nu corespund cu Legea Educatiei Nationale. In sensul in care ele ar trebui sa verifice un progres scolar, pe care nu il verifica. Nu numai progresul in ceea ce priveste cunostintele pentru ca asta verifica, cat de cat, ci si dezvoltarea personalitatii. Si aceasta dezvoltare o cere Legea Invatamantului pentru a fi verificata.

Daca in Legea Educatiei ar fi scris: facem examene nationale pentru a permite ciclurilor de invatamant superioare, liceu si universitate, sa isi faca o grila de admitere, ar fi fost ok. Dar raportat la Legea Educatiei Nationale aceste examene nu corespund", a declarat Radu Zlati.

Deputatul a precizat ca nu vrea nici ca elevii sa intre la liceu sau facultate pe baza mediilor de la final de an, pentru ca, spune el, evaluarile din timpul scolii sunt mai prost facute decat cele de la evaluarile nationale.

Rezultate Bacalaureat 2015: Peste 66% dintre elevi au promovat

"Din punctul meu de vedere, evaluarea aceasta continua care da nastere la mediile de la sfarsit de an este chiar mai prost facuta decat aceea a examenelor nationale. Acolo macar, felul in care sunt alcatuite baremele corespunde cat de cat cu o evaluare care ar trebui sa fie obiectiva. Nu este obiectiva, dar se apropie, in timp ce evaluarea continua este total subiectiva si avem niste paradoxuri ingrozitoare daca ne uitam pe statisticile furnizate de Ministerul Educatiei Nationale", a subliniat deputatul.

Radu Zlati considera ca Ministerul Educatiei ar trebui sa implementeze diverse proceduri de admitere pentru elevii care vor sa urmeze un liceu.

Noi schimbari in legea Educatiei: Examen de treapta, bacalaureat diferentiat

"Pentru a accede in ciclurile superioare pentru liceu, liceele in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa implementeze proceduri de admitere. Eu nu am spus-o pentru ca nu am avut curaj. Asta ar trebui sa o spuna cineva cu greutate in sistemul educational. O combinatie de factori in care pot sa intre si mediile si rezultatele la teze si un interviu si alte forme care toate pot sa fie acceptate de catre minister si de catre licee.

In ceea ce priveste universitatile, acolo este libertate deplina pentru ca ele isi fixeaza ele insele maniera de admitere", a mai afirmat Zlati.

Potrivit acestuia, s-ar putea organiza doua tipuri de examene: unul obligatoriu de sfarsit de liceu si unul optional pe care il dau elevii care vor sa mearga la universitate.

"Putem sa facem doua tipuri de examene: unul obligatoriu de sfarsit de liceu si daca se doreste si de clasa a VIII-a, dar care sa nu fie comasate pe o perioada scurta, sa fie eventual pe parcursul unui an intreg, mult mai putin stresante pentru elevi si dintr-o arie mai variata de materii.

M-as duce chiar pana la doi ani de zile cu aceste examene. Iar pe de cealalta parte un examen optional pe care il dau elevii care vor sa mearga la universitate. Si acel examen optional, daca universitatile vor sa il ia in considerare si sa isi faca dosare pe baza lui, cum este in SUA la unele universitati, pot sa o faca.

Sa fim cinstiti, nu ar trebui sa facem examenele de sfarsit de ciclu scolar in ideea ca ne trebuie pentru admiterea la facultate. Nu de aia dam examen, pentru ca dadeam examen de bacalaureat si pe vremea cand nu exista dosar la admitere pe baza lui. Acela ar trebui sa fie un examen care sa masoare altceva", a mai spus Radu Zlati.

El a precizat ca va face o propunere legislativa in acest sens, desi nu crede ca va avea sanse sa fie aprobata.

"La inceputul sesiunii legislative voi face o propunere legislativa in acest sens. Dar practic ea nu are niciun fel de sansa sa fie aprobata, majoritatea guvernamentala si mentalitatea stand asa cum stau. Dar poate ca in cadrul discutiilor care cred eu ca vor continua, intre minister si diferiti factori implicati in discutia Legii Educatiei Nationale, aceasta idee a mea, chiar daca poate parea nastrusnica, va da nastere la cateva idei. Daca aceste idei vor fi bune, eu voi fi multumit", a subliniat deputatul.

Pe de alta parte, prof. Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru Ziare.com ca nu este adepta renuntarii la examenele nationale.

"In principiu, eu nu sunt adepta renuntarii la evaluari la sfarsit de ciclu, pentru ca sunt evaluari care iti dau semnale foarte importante legate de modul in care este gandita programa, modul in care se face predarea, modul in care este eficient sistemul.

Propunerea este a unui deputat care are dreptul sa aiba initiativa legislativa si cu siguranta va fi foarte atent analizata in Comisia de Invatamant din Camera Deputatilor", ne-a precizat Oana Badea.

Totodata, fostul secretar de stat a afirmat ca evaluarile nationale au fost gandite si raportate la tipurile de evaluari internationale pe care le sustin elevii.

"Dar stiti care este problema legata de aceste evaluari? Ele au fost gandite in Legea Educatiei Nationale si raportat la tipurile de evaluari internationale pe care le avem. Inexistenta unor evaluari de genul acesta nu i-ar antrena practic pe elevii nostri. De exemplu, testul PISA vine la 14-15 ani, dupa ce in sistem nu avem un antrenament al elevilor in formatul acela.

Tocmai de aceea, legea din 2011 prevedea cateva etape foarte importante in evaluarea copiilor. Aparent erau un set de examene. Ele nu erau insa examene, erau o evaluare cu rol de optimizare a invatarii.

De aia evaluam in clasa a doua, de aia evaluam in clasa a patra, de aia evaluam in clasa a sasea. Aveam optimizare si orientare pentru copil pe baza evaluarii. Cum sa il orientez eu de-a lungul scolii, daca nu vad unde se raporteaza el fata de standarde, ce-i place lui? Evaluarile trebuie insa un pic altfel gandite in ansamblul lor, nu doar ca examene, ci cu rolul lor de a optimiza si orienta un elev", a subliniat Oana Badea.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu eliminarea bacalaureatului si evaluarii nationale?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bacalaureat 2015, #renuntare bacalaureat, #renuntare evaluare nationala, #renuntare examene nationale , #bacalaureat