Un aspect despre care nu vorbeste nimeni: Ce se intampla cu cei 30.000 de tineri care, in fiecare an, nu intra in Bac?

Marti, 18 Iulie 2017, ora 07:28
8488 citiri
Un aspect despre care nu vorbeste nimeni: Ce se intampla cu cei 30.000 de tineri care, in fiecare an, nu intra in Bac?
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatele inregistrate la Bacalaureat sunt in nota cunoscuta din ultimii ani, insa cea mai grava problema este aceea ca aproape 30.000 de absolventi nu dau examenul, ceea ce arata ca sistemul de invatamant nu ii ajuta sa incheie procesul scolar, spune Mircea Dumitru, rector al Universitatii Bucuresti si fost ministru al Educatiei.

Ministerul Educatiei a anuntat recent ca 72,8% dintre candidatii prezenti la Bacalaureat au luat examenul, dar jurnalistii de la Romania Libera au scris ca rezultatele ar fi fost cosmetizate ca sa "dea bine".

Mai exact, raportarea s-a facut la numarul elevilor care s-au prezentat la examen si nu la numarul total al celor care ar fi trebuit sa se prezinte, care este mult mai mare.

Invitat de Ziare.com sa comenteze acest aspect, prof.dr. Mircea Dumitru, fost ministru al Educatiei in Guvernul Ciolos, a precizat mai intai ca rezultatele inregistrate recent "sunt in nota cunoscuta din ultimii ani".

"Cel putin din 2011-2012 incoace, am reusit sa spunem lucrurilor pe nume, sa vedem o realitate asa cum este ea. Evident ca, in momentul in care cineva nu se inscrie la un examen sau este in situatia de a nu putea sa participe la examen, el nu poate sa apara nici intr-o statistica oficiala ca fiind respins la acel examen.

Ceea ce se intampla, de fapt, este ca el nu e suficient de bine pregatit pentru a putea intra in acel examen.

Putem sa facem o statistica in care sa spunem cati dintre cei care sunt membri ai acelei generatii au ajuns in bacalaureat si dintre acestia cati au absolvit si au luat o nota de trecere, dar la fel de bine putem sa spunem cati au luat bacalaureatul dintre cei care s-au inscris la examen.

Sunt doua statistici diferite si ar fi foarte util sa le prezentam comparativ pe amandoua, in asa fel incat lumea sa nu aiba impresia ca am vrea sa cosmetizam realitatea si sa ascundem anumite fapte care nu ne convin", a declarat prof.dr. Mircea Dumitru pentru Ziare.com.

Rectorul Universitatii Bucuresti spune ca cel mai grav lucru este ca statisticile ne arata ca "anual aproape 30.000 de tineri nu intra in examenul de bacalaureat".

"De exemplu, datele pe care le-am avut eu la dispozitie, daca sunt corecte, ne spun ca la inceputul anului scolar 2015-2016 au fost peste 161.000 de elevi de clasa a XII-a, dar au sustinut examenul din vara aproape 130.000.

Intrebarea e unde sunt 30.000 de tineri, ce s-a intamplat cu ei? E clar ca scoala, sistemul nu i-a ajutat si ca ei nu au fost sustinuti pana la capat sa incheie un proces, care era foarte firesc din punct de vedere social, al formarii si maturizarii lor.

E o mare problema, si nu tine de faptul daca ai sau nu o diploma, ci de faptul ca acesti copii nu sunt suficient de pregatiti pentru a intra in viata activa", a subliniat prof. dr. Mircea Dumitru.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Mircea Dumitru bacalaureat rezultate , #bacalaureat