Munca in grup si copiatul in masa, noi abordari ale examenelor nationale (Opinii)

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:33
2094 citiri
Munca in grup si copiatul in masa, noi abordari ale examenelor nationale (Opinii)

Sintagma examene corecte a devenit, se pare, un mit in cazul sistemului de invatamant romanesc. Confruntat cu o scadere alarmanta a calitatii scolii de toate gradele, datorita unor politici educationale incoerente, educatia in Romania lasa de dorit.

Fraudarea examenelor a devenit o practica in randul absolventilor de clasa a VIII-a si a XII-a. Fie ca este vorba de "munca in grup" in salile de examen pentru rezolvarea subiectelor, ciornele circuland de la un elev la altul, fie ca vorbim de o fraudare in masa in cazul probei E, matematica la Bacalaureat 2011, asistam neputinciosi la degradarea fara precendent a invatamantului romanesc.

Massmedia romaneasca prezinta tot timpul cazuri de mita, frauda, trafic de influenta in cadrul scolii romanesti, de toate gradele.

Inteleg, intre ghilimele, ca "munca in grup" se preteaza cel mai bine pentru realizarea obiectivelor educatiei, dar nu inteleg, ca aceasta sa dezvolte un anumit tip de relatie profesor-elev, una de tip "democratic", permisiv. Metoda aceasta se pare ca a dezvoltat elevilor o motivatie intrinseca, in acordarea unei importante sporite, copiatului la examene. Oricum, un record istoric de eliminati, peste 500 de absolventi, la Bacalaureat 2011, din cauza fraudarii bacalaureatului prin copiat folosind diverse metode.

Nu este greu a cauta vinovatii pentru cele intamplate in ultimul timp la examenele nationale, cu certitudine acestia sunt unii profesorii din sistem, dar trebuie precizat in mod clar si cu acordul tacit al factorilor de executie, inclusiv al ministerului.

Situatia creata discrediteaza si mai mult profesorii in primul rand in fata elevilor, a parintilor si a opiniei publice in general. Cu toate ca recent au fost facute diverse studii si sondaje la nivel national, de catre facultati specializate, se pare ca nimeni nu intreprinde nimic. Semnalele de alarma au fost trase si nu de acum, dar din cauza imixtiunii politicului in viata scolii, desi peste tot se trambiteaza descentralizarea din sistem, nu asistam decat la masuri secventiale atunci cand faptele sunt demascate.

Cum noua Lege a Educatiei Nationale 1/2011 a intrat in vigoare, poate factorii de decizie din minister se vor gandi, pentru la anul, de a schimba metodologiile de examen atat la teste nationale, cat si la bacalaureat, inclusiv prin luarea de masuri de monitorizare a scolilor in care au fost semnalate nereguli si diferente semnificative de peste 2-5 puncte intre media de absolvire a ciclului de invatamant si notele obtinute la examenele nationale.

Este inadmisibil ca elevi care au avut media generala in gimnaziu de la 8 in sus, unii chiar aproape de nota maxima, sa nu fie in stare sa promoveze cu 5(cinci) testele nationale. In cazul bacalaureatului se mai impune si o selectie mai clara si o verificare riguroasa a subiectelor de catre cei din Comisia Nationala, pentru a nu mai lasa loc la interpretari eronate din partea candidatilor si a profesorilor de specialitate (vezi cazul subiectului III, de la proba de limba si literatura romana de la bacalaureat).

In acelasi timp se impune o schimbare a modului de organizare, supraveghere si corectare in cazul testelor nationale. Acestea ar trebui corectate in Centre zonale de evaluare, si nu de catre profesorii pe care absolventii i-au avut la clasa, iar supravegherea sa se faca de catre profesori care nu apartin scolii in care este sustinut examenul.

Astfel, se pare ca trisatul a ajuns in Romania un "sport national", in acest an.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#bacalaureat copiat eliminare elevi, #teste nastionale greseli, #elevi promovare invatamant, #legea educatiei , #bacalaureat