Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Bacalaureatul, o impostura de examen

Joi, 08 Iulie 2010, ora 09:29
4841 citiri
Opinii: Bacalaureatul, o impostura de examen
Foto: Arhiva

Bacalaureatul a avut perioada sa de glorie pe meleagurile carpatine undeva prin prima parte a secolului trecut, inainte de instaurarea regimului de trista, pentru unii, amintire.

Atunci examenul cu acest nume consfintea accesul posesorului intr-o categorie de elita. Categoria de baza.

Cine a avut curiozitatea de a parcurge, fie si fugitiv, o programa de bacalaureat de pe acele timpuri si cine are cunostinta de modalitatea extrem de dura si onesta de desfasurare a probelor: cu o comisie de cativa profesori care examinau simultan, cu expunerea libera a temelor extrase in fata comisiei si a publicului aflat in sala, realizeaza ca acel bacalaureat nu a fost o bagatela si ca pe drept cuvant promovarea sa era realmente o performanta.

Ne grabim sa precizam ca liceul insusi se adresa numai unei categorii mai restranse din efectivele tinerilor de varsta scolara, el se intindea pe o durata de 8 ani, dupa cele patru clase primare, ceilalti, adica majoritatea, adoptand formule mai scurte si mai economice.

Pe undeva, cifra liceenilor si bacalaureatilor acoperea procentul firesc al celor dotati de la D-zeu si natura cu potentialul intelectual adecvat asimilarii unor cunostinte de acest nivel. Or procentajul acesta ramane destul de constant, de-a lungul generatiilor, crescand totusi, intrucatva, datorita progresului general social, atunci cand el exista.

Eroarea invatamantului romanesc contemporan este ca ignora acest lucru. Mistificarea a inceput pe vremea impuscatului care, din considerente populiste si demagogice, voia sa dea bacalaureat la tot cartierul, ignorand voit sau din nestiinta ca oamenii trebuie sa aiba posibilitati egale, dar ca aceasta nu inseamna ca ei sunt egali in tot ce intreprind.

Asa ca au rasarit ca ciupercile dupa ploaie tot felul de licee in care au fost ingramaditi de-a valma si chemati si nechemati spre o cariera intelectuala. Bac-ul a devenit examen de masa. Ceea ce a fost si mai eronat a fost ca programele acestor licee de stransura nu difereau decat minimal de cele ale liceelor teoretice. Idem si programa de Bac.

Iar pentru ca rezultatele la acest examen sa nu fie catastrofice profesorii erau cvasi-obligati sa promoveze tot natul prin toate metodele posibile, care nu excludeau furnizarea solutiilor pentru subiecte, inchiderea ochilor la supraveghere, umflarea notelor etc.

Din pacate, multe din aceste metehne s-au perpetuat si dupa Revolutie din aceleasi considerente sau din proasta deprindere. Sau mai rau, din tentatia coruptiei care a facut cariera in epoca. Si astazi bacalaureatul e doar un fel de bacalaureat, adica, in buna masura, un simulacru bun pentru mangaiat vanitatile celor care vor musai sa iasa mai in fata decat li s-ar cuveni.

Rezultatele, pe care unii le proclama catastrofale inca sunt cu mult peste valoarea reala a celor implicati. Oricum, in mai putin de doua luni, vine Bac-ul de salvare, inventat atunci cand odrasla unui deputat a picat in prima faza si pastrat nu stim de ce in noua lege. Adesea, initiativele laudabile ale tanarului ministru Funeriu se ineaca in hatisurile birocratice si in conservatorismul celor pusi sa le aplice. Lucrurile nu sunt deloc simple.

Ar trebui reconsiderat tot ceea ce tine de acest examen. Ar trebui, in sfarsit, sa se diferentieze pe tipuri de Bac, cu grade diferite de dificultate si cu drepturi specifice pe care sa le confere absolventilor. Ar trebui pedepsita exemplar orice tentativa de frauda sau de tratare in regim fals "umanist" a unui examen care ierarhizeaza si confera drepturi.

Daca acestea nu sunt posibile, mai bine renuntam definitiv la ceva ce tinde sa se situeze intr-o perpetua si grava impostura si care mai produce si un consum important de resurse.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bacalaureat 2010, #rezultate Bac 2010 , #bacalaureat