Opinii: Primele rezultate la examenul de Bacalaureat

Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:34
2558 citiri
Opinii: Primele rezultate la examenul de Bacalaureat

Nu s-au postat pe site-ul oficial toate rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2010, dar cateva concluzii se pot degaja din navigarea pe rapoartele din judete.

Concluziile finale, abia cand se vor definitiva rapoartele, inclusiv dupa solutionarea contestatiilor.

Prima concluzie este ca procentele de promovare sunt mai mici decat in anii trecuti, (ajungand in Bucuresti la 59%), o cadere medie de 10-15 puncte procentuale la nivel de tara.

Explicatia rezulta dintr-un cumul de factori. Cel mai important este acela ca notele de la examenele orale si de la sport nu si-au mai adus contributia "consistenta" la media generala, care trebuie sa fie mai mare sau egala cu 6, pentru promovare. Sa iei 9 sau 10 la sport era extrem de simplu, mai ales ca era o proba care nu lasa "urme", deci nu putea fi verificata.

A doua explicatie rezida, probabil, din faptul ca au fost mai putini profesorii care sa se preteze la conivente pentru fraudarea examenului. Indiferent daca era sau nu vorba de coruptie.

Totusi, daca studiem listele cu rezultatele, in ordine alfabetica, sesizam usor diferenta intre clasele in care s-a copiat, fata de cele in care profesorii n-au permis frauda. Altfel nu se explica cum la o disciplina, matematica de exemplu, sunt "secvente" de 15-20 de elevi care au toti note de 2, 3, 4, iar in secventa imediat urmatoare toti elevii au 6, 7, 8.

Oricum, diferentele de zeci de puncte procentuale la promovare intre judete nu se pot explica statistic, pentru ca e vorba de zeci de mii de elevi si se aplica legea numerelor mari.

Exista judete in care s-a instalat o adevarata "cultura" a fraudei, inregistrand an de an procente de promovare uriase. Iata judetul Mehedinti, anul trecut a avut 99% procent de promovare, anul acesta "doar" 82%!

La polul opus, judetul Galati, care anul trecut a avut procent de promovare 59%, anul acesta are 50%. Ce diferente sa fie intre 2 judete dunarene, care sa provoace "salturi" de 30-40 puncte procentuale, la promovare, cand e vorba de mii de elevi?

Exista apoi licee din localitati rurale, cu procente de promovare de 98-100%!

Fara sa fac un proces de intentie, merita totusi efectuat un control post factum, o recorectare a tezelor de la cateva licee din aceasta categorie. Aceasta verificare a fost mereu promisa, niciodata realizata. Chiar daca nu vor exista teze xeroxate, cum s-a intamplat la Cluj, e foarte usor sa demonstrezi ca tezele sunt identice, chiar daca scrise de persoane diferite.

Mai ales ca forumurile publicatiilor si cel oficial, al Ministerului, sunt pline de "spovedanii" ale elevilor, despre cum s-a copiat si cat a costat!

Este provocarea la care trebuie sa raspunda acum ministrul Funeriu. Inclusiv pentru sanctiunile pe care le va impune, in calitate de ministru care doreste reinstaurarea corectitudinii la examenele nationale.

Iata cateva rezultate:

Procente de promovare pe judete: Mehedinti-82%, Olt-79%, Constanta-79%, Bucuresti-59%, Dolj-65%, Calarasi-50%, Galati-50%.

Procente de promovare pe licee: Liceul Teoretic Gomoiu, Vanju Mare-98%(!), Liceul Brancusi, Baia de Arama-92%, Liceul Halanga-96%(!), toate din Mehedinti. Liceul din Ciorogarla-76%, Liceul din Buftea-78%, ambele din Ilfov.

O problema mare vor avea in vara aceasta universitatile, de stat sau private.

Oricum populatia scolara este in scadere iar criza economica reduce si mai mult apetitul absolventilor pentru plata taxelor de studii. In aceste conditii, presiunea pe sesiunea din august a bacalaureatului va fi enorma. Exista riscul ca normele universitare sa se reduca drastic, spre disperarea celor care au avut profituri mari in anii anteriori.

Este de dorit ca viitoarea Lege a Educatiei Nationale sa desfiinteze aceasta a doua sesiune, tocmai pentru ca nu este credibila, cum de fapt intreg examenul de bacalaureat nu se bucura de prea multa credibilitate.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#rezultate Bac 2010, #probleme Bac 2010, #frauda Bac 2010, #rata promovare Bac 2010 , #bacalaureat