Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Premiera intr-un stat UE: Bac-ul se desfasoara ILEGAL, la ordinul ministrului si cu complicitatea directorilor

Luni, 12 Februarie 2018, ora 23:34
15898 citiri
Premiera intr-un stat UE: Bac-ul se desfasoara ILEGAL, la ordinul ministrului si cu complicitatea directorilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Examenul de Bacalaureat din acest an a inceput astazi in mod ILEGAL, pentru ca la ora actuala niciun elev din clasele terminale nu este absolvent, asa cum cere legea, subliniaza Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, iar vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, Florica Chereches, intareste acuzatia, precizand totodata ca elevii nu au nicio vina.

Peste 170 de mii de liceeni sustin luni si marti prima proba a examenului de Bacalaureat din acest an fara sa fi promovat anul scolar (ba chiar inainte sa inceapa semestrul doi!), ceea ce incalca in mod flagrant Legea educatiei. Devansarea probelor de compentente a fost decisa de Liviu Pop, prin ordin de ministru, act mai slab decat o lege organica. Desi subiectul are un impact major, implicand elevi, profesori si parinti, in mod paradoxal el lipseste cu desavarsire din dezbaterea publica, unde subiectele impuse de PSD sunt dintr-un cu totul alt registru.

Citeste mai multe despre: Incepe Bac-ul: Este legala desfasurarea probelor de competente? Care sunt riscurile sustinerii unui examen ilegal

"Avem un ordin care nu are niciun fel de sustinere legala in momentul de fata, un ordin care poate fi interpretat, care poate genera probleme", a confirmat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Marius Nistor: Avem probleme cu avizele de legalitate date de juristii din minister

"Argumentele MEN au fost ca vara este cald si o perioada foarte incarcata, si atunci descongestionam perioada mutand competentele in februarie.

Numai ca in momentul in care vii cu un ordin de ministru, care vizeaza o modificare in desfasurarea examenului national de Bacalaureat, trebuie sa il pui in concordanta cu prevederile legislative. Or, tu ai in momentul de fata in Legea educatiei doua articole: unul care spune ca aceste competente se dau in semestrul II si altul care spune foarte clar ca in Bacalaureat nu poate intra decat un absolvent al invatamantului liceal. Or, in februarie, niciun elev nu este absolvent al invatamantului liceal", a mai explicat acesta.

Marius Nistor a confirmat ca probele de competente se sustin pe parcursul semestrului doi, insa NU ORICAND, ci numai DUPA incheierea cursurilor si a situatiei scolare.

"Intr-adevar. Discutam de o situatie destul de grava", a afirmat acesta.

L-am intrebat pe Marius Nistor daca putem spune, rezumand, ca in acest moment sute de mii de alevi si adulti sunt protagonistii unei actiuni ilegale, doar pentru ca asa a vrut ex-ministrul Liviu Pop.

"Cam asa ceva. Ceea ce imi doresc eu este sa nu conteste nimeni aceste competente pentru ca e vorba de interesul elevilor, indiferent de nemultumirea noastra", a comentat acesta.

Intrebat de ce nu a fost dezbatut public subiectul, liderul sindical a subliniat: "In primul rand, trebuie sa si stii aceste lucruri".

"Pe de alta parte, ca s-o fi consultat ministerul cu parintii sau cu elevii pe aceasta tema (lucru de care dati-mi voie sa ma indoiesc), totusi la orice consultare ai niste juristi din Ministerul Educatiei care trebuiau sa ia in calcul orice situatie de acest tip. Orice act pe care il promoveaza ministrul trebuie sa aiba un aviz de legalitate. Inseamna ca avem niste probleme in MEN cu aceste avize", a mai comentat acesta.

Dar directorii de scoli de ce nu s-au opus incalcarii legii?

"Haideti sa fim seriosi cu opusul. Ganditi-va ca atat inspectorii, cat si directorii au contracte de management incheiate pe cale ierarhica si orice incalcare a contractului respectiv conduce la desfacerea acestuia. Una e sa te exprimi la nivelul unei organizatii sindicale sau sa porti o discutie intre colegi, altceva e sa ai o reactie publica.

Noi, sindicatul, putem sa avem astfel de reactii si am sesizat acest aspect. Reactii intre colegi au mai existat", ne-a declarat Marius Nistor.

Intrebat ce raspuns a dat Ministerul Educatiei in urma sesizarii, liderul sindical a replicat: "Ce sa mai faca? Era deja prea tarziu".

Unul dintre cele mai grave aspecte este acela ca elevii au fost pusi sa semneze pe fisele de inscriere ca au deja calitatea de absolvent, ceea ce este un fals.

"Nu vreau sa mai fac alte comentarii, pentru ca ne dorim cu totii ca elevii care vor intra la probele de competente sa le si promoveze, fara un stres suplimentar generat de niste adulti care au putere de decizie.

Dar este un avertisment de care va trebui sa tina cont noul ministru al Educatiei - atunci cand vii cu niste acte normative, verifici daca sunt in acord cu legea si te gandesti foarte clar la impactul pe care il au asupra copiilor, parintilor si cadrelor didactice", a comentat Marius Nistor.

Pe de alta parte, intrebat ce se intampla cu elevii care dau acum competentele si ulterior nu promoveaza, Marius Nistor a recunoscut ca nu stie.

"Trebuie sa va raspunda ministerul, de unde vreti sa va raspund eu? Eu nu sunt factor decizional si astfel de informatii nu ne sunt aduse la cunostinta, pentru ca unii considera, pesemne, ca rolul sindicatelor e sa se ocupe doar de locurile de munca si de salarii, atata tot, mai putin de aspectul profesional. Si asa informatiile ajung cu taraita din partea ministerului catre organizatiile sindicale", a adaugat acesta.

Tragand linie, putem spune ca, odata precedentul creat, de acum inainte putem incalca legea pentru ca un minister ne da voie, ba chiar ne indeamna la asta?

"Dar dvs credeti ca e prima data cand se intampla asa ceva? Sa fim seriosi, in perioada 2009-2011 se luau decizii fara niciun fel de consultare a partenerilor sociali. Nu este un element de noutate. Cu lege sau fara lege, e vorba de mentalitate.

In interesul major al elevilor, speram sa nu apara niciun fel de contestatii, dar trebuie sa avertizam pe aceasta cale ca in momentul in care Ministerul ia astfel de decizii sa le analizeze cu foarte multa temeinicie inainte, sa modifice legislatia de asa natura incat sa nu apara astfel de probleme.

Si, din punct de vedere organizatoric, sa se asigure de capacitatea unitatilor de invatamant preuniversitar de a suporta astfel de modificari, pentru ca in momentul de fata colegii nostri din inspectorate, directorii si cadrele implicate in examen fac un efort extraordinar de mare, pentru a asigura desfasurarea probelor in bune conditii, in situatia in care elevii trebuie sa participe si la probele de competente, si la orele de curs, iar cadrele didactice suplimentar sa asigure desfasurarea probelor.

Sunt comisii la care vor intra pentru verificare peste 300 de copii, va dati seama ce efort se depune acolo", a conchis Marius Nistor.

Florica Chereches, deputat PNL: E o aberatie, se incalca legea. Va dati seama cat sunt de ingenuncheati directorii de scoli?

"Dupa parerea mea, se incalca legea (...) Examenul trebuie dat dupa incheierea cursurilor, pentru ca art. 77 spune clar ca 'elevii care au promovat vor sustine' examenul. Acesti elevi care dau acum probele de compentente NU au promovat", ne-a declarat si deputatul PNL Florica Chereches, vicepresedinte al Comisiei pentru Invatamant, care a semnalat inca de anul trecut gravitatea situatiei, adresand o interpelare Ministerului Educatiei, si care a transmis, luni, un comunicat de presa, cerand intrarea in legalitate.

"Eu am depus in luna noiembrie o interpelare la Ministerul Educatiei. Mi s-a raspuns ca se dau aceste probe in scoala, cu o comisie formata din profesori de specialitate, dar nu mi s-a raspuns concret la intrebarea 'Cum se rezolva conflictul intre acest ordin si Legea educatiei?', care spune ca doar elevii care au promovat clasa a XII-a sau a XIII-a vor sustine examenul national de Bacalaureat.

Sa stiti ca deja sunt situatii cu probleme. Chiar am vorbit ieri cu un director de scoala din Oradea, care mi-a spus urmatoarele: 'Ni s-a spus ca inscrierea se face pana la sfarsitul semestrului, dar, de fapt, s-a incheiat la 29 ianuarie, in timp ce semestrul s-a incheiat in data de 2 februarie.

In acest interval noi am avut un elev care a fost exmatriculat si care apucase sa se inscrie la proba de competente. Habar nu avem daca il lasam sa intre sau nu in examen'", a declarat deputatul PNL pentru Ziare.com.

Intrebata daca si elevii corigenti pe primul semestru au fost inscrisi la probele de competente, Florica Chereches nu a putut raspunde.

"Nu stim. Sunt foarte putine informatii de detaliu. Atat directorii, cat si profesorii nu stiu sa dea raspuns concret la o multime de intrebari. Si era simplu ca printr-o ordonanta, ca oricum le place sa dea ordonante, sa rezolve aceasta problema", a comentat aceasta.

Dar de ce sa dam ordonanta ca sa reparam o prostie?

"Chiar nu stiu sa va raspund, nu pot sa imi explic decat prin faptul ca ar fi vrut sa ii degreveze pe elevi. Dar sa dai in mijlocul anului scolar probe de competente din examen national de Bacalaureat, care din mosi stramosi este un examen dat la finalul cursurilor, mi se pare cea mai mare aberatie. Chiar nu inteleg", ne-a declarat deputatul PNL.

In plus, Florica Chereches spuna ca i s-a parut "interesant" ca problema "nu a aparut deloc in discutia publica".

"Imi spunea cineva: 'Las-o mai moale ca o sa-ti atragi antipatia parintilor, ca uite nimeni nu spune nimic!'. Nu pot sa fac asta, macar acum sa rezolvam problema, sa iesim din ilegalitate, de dragul acestor elevi.

Si asa avem un procent extraordinar de mic de promovare a examenului de Bacalaureat, daca mai si amestecam asta (nu ca ar conta, ca nu sunt note, le-ar putea si scoate la urma urmei)...

Va dati seama cat sunt de ingenuncheati directorii de scoli pentru ca trebuie sa puna in aplicare un ordin care se bate cap in cap cu legea? Pentru ca avem totusi si directori competenti (pe langa tot felul de directori pusi politic in functii), care sunt uluiti de ce se intampla si ce sunt obligati sa faca. Si nu pot sa faca altceva decat sa execute ordinele", a mai declarat deputatul liberal.

Intrebata de ce "nu pot sa faca" altceva directorii de scoli, ca totusi traim intr-un stat democratic, european, asa ca macar unul dintre ei putea sa se opuna fara frica, sa reactioneze, Florica Chereches a raspuns: "Nu stiu de ce n-au facut-o".

"Mie imi pare rau ca n-am mai pus acest subiect in discutia publica dupa ce am primit raspunsul la interpelare, dar era foarte tarziu, la sfarsitul anului. Uite-asa a scapat si am ajuns sa incepem examenul de Bacalaureat. O aberatie", a adaugat aceasta.

Pe de alta parte, intrebata ce vor intelege liceenii din acest episod, deputatul PNL a raspuns: "Sa ii intrebam ce cred despre asta si sa le spunem, desigur, ca nu e vina lor".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#probe compentente Bacalaureat ilegal Pop , #bacalaureat
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
De ce nu ataca orbetele orban in justitie? sau avocatul popoului?