Primar fara Bac, intr-o comuna unde liceul are promovabilitate zero: E nota profesorilor. Nu stiu decat sa ceara salarii

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 19:23
7124 citiri
Primar fara Bac, intr-o comuna unde liceul are promovabilitate zero: E nota profesorilor. Nu stiu decat sa ceara salarii
Foto: Facebook / Primaria Turburea

Niciun absolvent al Liceului Tehnologic Turburea, din Gorj nu a promovat bacalaureatul. Ion Birca, primarul din localitate, care nu a reusit sa obtina diploma desi are 53 de ani, le transmite celor mai tineri sa nu ii urmeze exemplul, ci sa invete si sa promoveze la sesiunea urmatoare.

Toti cei 16 absolventi ai Liceului Tehnologic Turburea au fost respinsi la examenul de Bacalaureat 2017, un singur candidat obtinand media 5,86, asa ca in urma contestatiei ar putea fi declarat admis.

Primarul din localitate sustine ca vina le apartine exclusiv profesorilor.

"Aceasta este nota profesorilor din comuna Turburea. Este nota profesorilor care isi desfasoara aici activitatea, la liceul din Turburea, nu este nota copiilor. Eu trag un semnal de alarma: de trei ani, in continuu strig sa faca meditatii, prezenta la ore. De cate ori am fost pe la ore, nu am gasit decat sase-sapte elevi din cati erau in clasa.

Delasarea profesorilor este aici. Nu stiu decat sa ceara salarii, bani de naveta. Avem liceu facut cu fonduri europene, care a costat 33 de miliarde, baze sportive, terenuri sintetice cum nu exista la multe licee. In 2012 a fost finalizata lucrarea. (...) Am primit trei microbuze scolare la Turburea, sa aducem elevi din toate localitatile. Copiii sa puna mana pe munca si sa faca ceva sa-si ia bacalaureatul in toamna, profesorii sa termine cu concediile (...), cred ca nici nu-i mustra constiinta ca elevii nu au luat Bacalaureatul. Aici se vad roadele muncii", a declarat primarul comunei Turburea.

Aflat la al treilea mandat, edilul Ion Barca ii sfatuieste pe elevi sa-si termine studiile, desi nici el nu a reusit acest lucru. Dupa absolvirea liceului, in urma cu 30 de ani, acesta nu a promovat examenul, insa a mai incercat cand avea 47 de ani, iar ulterior a amanat sustinerea probelor, pentru a se ocupa de campania electorala.

"Eu cand a fost sa dau bacalaureatul, acum vreo 30 de ani, nu l-am luat. Pentru mine a fost o sansa, pentru ca eu mi-am facut activitatea mea, muncile mele in comuna. Ca l-am luat, ca nu l-am luat, ce importanta mai are pentru mine, cand eu mai am cativa ani si pot sa ies la pensie, ce mai este pentru mine bacalaureatul? Copiii trebuie sa puna mana sa invete (...). E greu sa ajungi sa ai o sansa ca aceasta, trebuie sa muncesti zi de zi si nu prea trebuie sa mirosi a prost. Trebuie sa ai o situatie, sa pui mana pe munca, sa stii ce inseamna", a spus primarul.

Acesta a adaugat ca el a facut o scoala profesionala, "stie ce e aparatul de sudura, primarul Barca stie ce este strung, freza, raboteza".

"La mine a fost un caz fericit, ca pana acum luam 10 bacalaureate sau terminam zece facultati, cum se fac in ziua de azi. Facultatile acum, cine are bani, ala le face. Poti sa faci si 30 de facultati. Pot sa stau in fata cu un tanar sa-i demonstrez ca poate pe undeva nu stie nimic. Pentru functia de primar, cred ca nu exista facultate de primar. Aici trebuie sa fii un om gospodar, un om bun, un om sa te pricepi, ca daca ajungi acolo si nu stii ce-i cu tine, te duci la puscarie", spune primarul comunei Turburea.

In schimb, Lucia Calinoiu, directorul Liceului Tehnologic Turburea, sustine ca elevii au lipsit la meditatii, iar acesta este motivul pentru care niciunul nu a promovat bacalaureatul.

"Rezultatele sunt ale elevilor, in niciun caz ale profesorilor. Profesorii, de fiecare data, au fost dornici sa faca pregatire cu ei, surprinzator, ei nu veneau la pregatire. In ultima saptamana, cand au vazut ca se ingroasa gluma, erau disperati, au venit peste noi, inainte veneau doi-trei, nu ii interesa. Eu am fost de cateva ori si am cerut dascalilor sa faca procese verbale, de fiecare data cand merg la astfel de pregatiri si sa semneze elevii. Nu stiu daca m-au ascultat, dar de fiecare data gaseam doi-trei copii, profesorul lucra si cu ei", a declarat directorul.

Potrivit acestuia, o alta cauza a rezultatelor slabe la examenul de bacalaureat este aceea ca la acest liceu se intra cu medii de 2 - 3.

"Cat poate un profesor sa lucreze cu un elev, sa-l aduca la 6, ca sa promoveze Bacalaureatul, daca el nu vrea? Eu nu pot sa-mi acuz colegii de aceste rezultate, vina este in totalitate a elevilor", a mai spus Calinoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#primar Turburea rezultate bacalaureat, #promovabilitate zero Turburea Gorj , #bacalaureat