Scoala noastra chiar scoate tampiti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Iulie 2011, ora 20:12
12562 citiri
Scoala noastra chiar scoate tampiti (Opinii)
Foto: TVR (Arhiva)

Aprecierea ii apartine lui Traian Basescu. Daniel Funeriu a demonstrat ca teoria presedintelui este si adevarata. Trist? Aproape deloc. De ce? Pentru ca, din foarte multe motive, am banuiala ca procentul de promovabilitate de 44% este exagerat de ridicat.

In realitate, cred ca numarul celor care merita sa fie numiti absolventi de liceu, chiar si in conditiile invatamantului de astazi pe cale de disparitie, sau poate tocmai din aceasta cauza, este chiar mult mai scazut.

In rest, daca privim in jurul nostru, de sus pana jos, de la varful statului pana la talpa tarii, vom intelege intr-o secunda cat de adevarate sunt aceste cifre. Le-a fortat ministrul Educatiei, colega Funeriu, prin masuri de supraveghere draconice si subiecte mult mai dificile decat de obicei? Probabil. Asta nu inseamna insa ca realitatea din scolile noastre ar fi alta. Inca o data, dimpotriva. Cu profesori tot mai slab pregatiti, cu salarii mizerabile, cu inspectori instalati politic si pe criterii de nepotism, cu o materie inca supra incarcata, este mult prea usor de inteles de ce avem o catastrofa la bacalaureat.

Factorii care au contribuit la acest prapad sunt multipli. Si de o complexitate ceva mai elaborata. Politicul a dat cu bata in scoala romaneasca 21 de ani, fara incetare, fara mila si, mult mai rau, fara sa se gandeasca nicio clipa la ziua de maine. A subfinantat mereu domeniul, a bulversat mereu programa si organigramele, a elaborat atat de multe legi ale Educatiei ca deja haosul este la el acasa in invatamant si, deloc in ultimul rand, a permis sa se instaleze ideea - chiar din gura presedintelui - ca oricum SCOALA NU E BUNA LA NIMIC.

Nu o data l-am putut auzi pe seful statului cum recunoastea candid, ba cu o oarecare placere, cat de mult i-a urat pe profesori, ce note modeste lua si, intr-un cuvant, ce elev mediocru a fost. In acelasi timp, avea grija sa se prezinte ca exemplul viu al reusitei in viata fara prea multa scoala. Pai ce sa mai inteleaga elevul din asta? Privind astazi la Traian Basescu, maine la Elena Basescu, apoi la Elena Udrea, Igas sau Roberta Anastase, auzind ieri de "succesuri", astazi de colega neutra, ce altceva ar mai putea ramane in capul unui elev in afara ideii ca - in viata reusesti mai degraba FARA scoala. Si atunci, la ce bun sa iti pierzi timpul, nervii si banii ani la rand prin tot felul de universatati?

Si apoi, te poti gandi ca un elev poate calcula asa - "nu mai bine ma strecor eu cum necum si apoi ma lansez in showbizz ca Salam, decat sa ma rup in trei facultati ca Funeriu si sa imi sopteasca la ureche altii ce sa spun"? L-ati putea condamna pe un astfel de invatacel? Ce i-ati mai putea spune sa-i schimbati viziunea despre lume, daca tot ce misca in jurul lui il trimite la munca si ii incurajeaza analfabetismul? Daca Elena Udrea a ajuns sa aiba o tara pe mana, desi nu stie unde e presedintele Norvegiei, ce asteptari sa mai ai de la astia mici?

E frustrant din ambele sensuri. Din toate sensurile posibile! Sa vezi ca am ajuns sa fim condusi de niste semianalfabeti si sa mai ai sperante ca generatiile care vor urma vor ridica stacheta! Ce iluzie, ce pierdere de vreme! Pai doar printr-o concentratie de tampiti sadea foarte ridicata se poate explica pana la urma cum am ajuns sa fim condusi de 21 de ani doar de mediocri (in cel mai bun caz) si de lichele (in cazuri mai nefericite). Intr-o tara care-i are europarlamentari pe al'de EBA, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor sau Adrian Severin trebuie cu siguranta sa fie populata doar de bizoni.

In cazul in care v-a speriat rezultatul bacalaureatului din acest an, stati linistiti, in viitor va fi si mai rau si mai mult prapad. Coordonatele sistemului nostru de educatie au fost trasate inca din vara lui 2009. Cititi si intelegeti ce puteti:

"Situatia educatiei Romaniei este dramatica. Dramatica din punct de vedere al calitatii. Nu vreau polemici, dar am convingerea ca despre papadie sau salata, orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata, daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot, intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt: nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregatiti in scoli. Sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie. Noi facem filosofi! Si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta" - Traian Basescu.

Intr-adevar, sa facem ce ne trebuie - bizoni tampiti, nu oameni pregatiti sa vada si sa inteleaga.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#bacalaureat 2011 rezultate admisi, #Traian Basescu presedinte scoala, #Daniel Funeriu ministru Educatiei, #reforma in Educatie, #legea educatiei , #bacalaureat