"Suntem noi impotriva tuturor!" - ce crede un profesor de la un liceu de elita despre Bac-ul 2011

Luni, 04 Iulie 2011, ora 14:53
25567 citiri
"Suntem noi impotriva tuturor!" - ce crede un profesor de la un liceu de elita despre Bac-ul 2011
Foto: Ziare.com

Rezultatele de la bacalaureat au produs in acest an un adevarat cutremur in sistemul de invatamant romanesc. Ministrul Educatiei il considera un succes, considerand ca, in premiera, diploma a capatat valoare, fiind obtinuta doar prin munca, nu prin frauda.

In replica, Opozitia cere demisia ministrului acuzandu-l ca prin modul in care a organizat acest bacalaureat a afectat vietile a zeci de mii de absolventi de liceu. Ce crede insa un profesor foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Capitala?

Elevii ies din scolile generale tot mai nepregatiti, pentru ca invata doar "pentru o medie mare, nu sunt interesati sa stie". Sistemul de invatamant nu este adresat elevului si nu tine cont de faptul ca exista copii de elita, copii medii si copii mult sub medie. Liceele nu mai pregatesc si meseriasi, existand doar cateva specializari, iar numarul mare de discipline din clasa a XII-a perturba pregatirea elevilor pentru examenele finale.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile enuntate de profesorul de matematica Daniel Petriceanu (foto) de la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Cea mai amara dintre ele ni s-a parut aceea ca elevii nu mai au nicio motivatie sa invete atat timp cat sunt bombardati din toate directiile si din toate mediile cu mesaje contrare ideii de a invata.

"De ce sa mai invete cand toti sustin sa nu o faca? Profesorul, practic, trebuie sa aduca argumente impotriva tuturor. 'Noi, impotriva tuturor!', ca sa spun o vorba mare. Este foarte greu, chiar daca esti un profesor pasionat de ceea ce faci. Trebuie sa ai in fata copii care sa creada in tine", spune profesorul Daniel Petriceanu, din mainile caruia au iesit zeci de absolventi care fac cinste Romaniei la universitati de prestigiu de peste hotare.

Cine este primul si cel mai important responsabil? "Atitudinea unui copil fata de scoala depinde in cea mai mare masura de familie si de educatia primita acasa".

Bac 2011: Procentul de promovabilitate pe tara este de 44,47%

Ponta: Funeriu are cea mai mare responsabilitate pentru esecul la BAC

Funeriu: Vrem o Romanie cu fruntea sus, nu o Romanie cu mana intinsa! (Video)

- Cum caracterizati bacalaureatul din acest an? Este un dezastru sau o oglinda a realitatii din sistemul de educatie?

- Eu sustin demersul ministerului. S-a mai intamplat ca un astfel de sistem de supraveghere, nu cu camere video, dar cu o supraveghere mai atenta, sa fie in 1998, cand procentul de promovabilitate, daca nu ma insel, a fost apropiat. Nu anul acesta este cel mai mare dezastru din istorie, atunci a fost primul semnal pentru toti elevii din Romania ca se poate intampla ca bacalaureatul sa se dea si corect, intr-o mare masura.

Eu nu as zice ca e un dezastru, el ne arata care e realitatea din invatamant in anul acesta, tinand cont ca este primul an, daca nu ma insel, in care nu am avut scoli de arte si meserii, si toti elevii au fost inclusi in licee. Cu alte cuvinte au fost obligati sa sustina acest bacalaureat.

Am extins prea mult profilurile de matematica-informatica, industrial si cred ca ne-am adresat cu ele unor copii care nu pot sa faca fata acestor specializari. Extinderea s-a decis in anii precedenti, nu stiu daca a fost un interes politic sau nu, dar cred ca fiecare ministru si-a dorit sa aiba cat mai multi elevi in liceu, fara sa tinem cont de realitatea pe care ne-o cere piata.

Practic, noi nu mai pregatim deloc in momentul acesta viitorii "meseriasi". Noi i-am facut pe toti matematica-informatica, cu toate ca ei nu pot sa sustina profilele acestea.

- Credeti ca elevii au fost stresati de prezenta camerelor in salile de examen si de supravegherea stricta, asa cum s-au plans multi dintre ei si cum au sustinut unii fosti ministri ai Educatiei?

- Nu! Cel care se duce sa copieze sau cel care are un insucces de fiecare data va da vina pe altcineva. El nu se va vedea pe el vinovat. Orice copil care nu va face bine la un examen, va cauta sa dea vina pe altii. In loc sa se duca in fata oglinzii si sa spuna "Nu am invatat! Eu sunt principalul vinovat ca nu am luat o nota multumitoare", va cauta tot timpul vinovati: ca l-au stresat camerele, ca au intrat inspectorii sa ii verifice, ca au fost subiectele grele, ca parintii nu au stat langa el sa il tina de manuta in sala. Orice motiv, dar nu cel real.

- Cum apreciati calitatea elevilor pe care ii primiti in liceu din scoala generala. Sunt de la an la an mai buni, mai responsabili, sau dimpotriva?

- Desi lucrez la un liceu foarte bun, din pacate vin elevi din ce in ce mai slab pregatiti. In scolile generale nu sunt interesati decat de a lua o medie cat mai mare si de a intra la un liceu, nu sunt interesati sa stie. Deosebirea dintre a lua nota mare si a sti deocamdata nu le este familiara.

- In aceste conditii sunteti de parere ca ar trebui reintroduse examenele de admitere la liceu, de treapta si la facultate?

- Nu stiu daca si treapta, treapta mi se pare deja prea mult. Dar examene de admitere la liceu, ar trebui reintroduse. In nenumarate randuri si eu am cerut sa introducem un examen de admitere pe care sa il organizeze fiecare liceu in parte, cu o pondere, nu sa decida 100%. Din ceea ce stiu in noua lege a Educatiei acest lucru este introdus, avem o pondere de 30%.

Veti vedea ca liceele vor decide pe baza acestei ponderi ce elevi intra si ce elevi nu intra in liceul respectiv. Daca socotim, unul care ajunge cu media 9,9 in scoala generala si ia nota 4 la admitere, va fi in urma celui care vine cu 8,70 in scoala generala si ia 9,90 la admitere. Problema e sa ajungem sa punem si in practica aceste lucruri.

In ceea ce priveste universitatile, ele au autonomie, dar o autonomie pe banii statului. Eu nu inteleg ce autonomie e asta. E usor sa fii autonom pe banii altuia, pe banii tai e mai greu, ar trebui sa vezi cum faci sa convingi cat mai multi elevi sa vina la universitatea ta si sa le oferi ceva in job-ul pe care il vor avea, nu doar sa ii chemi acolo ca sa aiba o diploma.

- Ati spus ca elevii sunt din ce in ce mai putin pregatiti. De ce? Care sunt principalele cauze? S-a spus ca invatamantul este subfinantat, ca profesorii sunt din ce in ce mai dezinteresati, eu spun ca in procent de 99% de vina sunt parintii, dovada ca in aceeasi clasa, cu aceiasi profesori si in cadrul aceluiasi invatamant subfinantat, un copil invata de zece si altul ramane corigent.

- Da, intr-adevar, familia conteaza in primul rand, educatia de acasa. A doua cauza este ca elevii din ziua de azi nu mai au ca principala preocupare invatatura. Si asta pentru ca din toate partile vin informatii contra ideeii de a invata. Si automat, daca din toate partile sunt bombardati cu informatii care sustin neinvatatura, de ce sa mai invete cand toti sustin sa nu o faca? Profesorul, practic, trebuie sa aduca argumente impotriva tuturor.

"Noi, impotriva tuturor!", ca sa spun o vorba mare. Este foarte greu, chiar daca esti un profesor pasionat de ceea ce faci. E nevoie sa ai in fata copii care sa creada in tine.

- Sunteti si diriginte, ce modele ati identificat in randul liceenilor de azi? Mircea Badea, Bianca Dragusanu, Monica Columbeanu...?

- Eu nu am vazut copii care sa aiba astfel de modele, cele date tot timpul la televizor, la noi la "Mihai Viteazul" modelele sunt cu totul altele. Dar, din pacate, in medie, cred ca 70% dintre elevi au modelele pe care ati inceput sa le enumerati.

- Cand se vor vedea rezultatele pozitive ale acestui bacalaureat? Se vor speria si vor invata mai mult absolventii de anul viitor?

- Din pacate din bacalaureatul asta nu am invatat decat ceea ce stiam deja: ca elevii nu stiu. Iar de la anul se vor lua masuri ca sa se fenteze din nou bacalaureatul. Acesta este sistemul din Romania, isi vor lua masuri astfel incat la anul sa poata fenta din nou, sa fie un procent mai mare. Asta este impresia mea, ca se va si dori la nivel de minister ca sa ajungem din nou sa raportam ca pe timpul lui Ceausescu.

Eu nu vorbesc politic, nu ma intereseaza latura asta absolut deloc. Dar nu ministrul da bacalaureatul, indiferent din ce partid face parte, ci sunt ceilalti din jur, care se vor asigura ca la anul procentul va fi suficient de ridicat, mai mare ca anul acesta.

Mi-as dori din tot sufletul sa ma insel. V-am spus, s-a putut organiza un bacalaureat cat de cat corect in 1998 fara camere de luat vederi. Nu era nevoie de investitia asta, in care sa ii banuim pe toti de frauda.

- Care sunt pasii urmatori de facut pentru ca invatamantul romanesc sa devina unul de calitate?

- Din pacate s-a inceput cu ultimul pas, cu cel final. Nu le-am spus copiilor ce ii asteapta. Daca nu vom intelege ca acesti copii nu sunt egali, ca nu putem sa ii includem doar in 3-4 specializari, daca nu vom intelege ca nu sunt suficiente, ca nu toti sunt de matematica-informatica, daca nu vorm intelege ca trebuie sa ne adresam copiilor nu profesorilor, atunci sistemul acesta va merge la fel in continuare si vom avea procente la bacalaureat si de 20%.

Daca vom intelege ca exista intr-adevar copii de elita, copii medii si copii mult sub medie, atunci vom incepe sa facem un invatamant adresat elevului, pentru ca asta ne dorim, sa ii dam copilului ce poate, nu ce nu poate.

Nu trebuie sa ne adresam celor care nu pot cu o programa foarte dura si celor care pot cu o programa foarte slaba. Nu e corect.

E adevarat ca noua lege a Educatiei are prevazute, in sfarsit, ore la dispozitia profesorului in care profesorul care preda la o clasa slaba sa poata sa reia materia si sa o faca de mai multe ori si sa incerce sa ii faca pe toti sa priceapa, iar cel care preda la o clasa tare sa extinda materia si sa mearga pana unde pot copiii din clasa respectiva.

Pentru ca de fiecare data ii plangem pe cei care nu stiu, dar nu ii vedem si pe cei care stiu. Elitele nu sunt vazute, doar ii laudam din cand in cand la televizor.

O a doua idee este aceea ca, in opinia mea, sunt prea multe materii in clasele terminale. Ei au douasprezece discipline in clasa a XII-a, nu este corect sa ai atatea discipline cand tu esti la matematica-informatica. Sa alegem cel mult sapte, altii vor spune poate noua, ok. Dar sunt prea multe discipline chiar si la profilul uman. Cei de la tehnologic au iarasi foarte multe discipline. Putem sa facem cultura generala, nu am nimic impotriva, dar pana in clasa a X-a.

- In concluzie, sa ii cerem demisia ministrului Funeriu sau sa il felicitam pentru bacalaureatul din acest an?

- Eu nu doresc sa exprim o opinie politica, nu e treaba mea. Dar ceea ce s-a intamplat anul acesta la bacalaureat este un lucru pozitiv pentru ca ne-a aratat o realitate. O realitate pe care noi profesorii o stiam, iar elevii o banuiau, dar nu avea nimeni curajul sa o spuna.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Daniel Petriceanu profesor matematica, #bacalaureat 2011, #Funeriu bacalaureat 2011 , #bacalaureat