Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un absolvent vrea sa dea in judecata Ministerul Educatiei. E nemultumit de metodologia privind contestatiile la Bac

Duminica, 17 Iulie 2016, ora 22:22
6813 citiri
Un absolvent vrea sa dea in judecata Ministerul Educatiei. E nemultumit de metodologia privind contestatiile la Bac
Foto: Pixabay

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia Onita, cere Ministerului Educatiei sa schimbe regulile privind notarea in urma contestatiilor la bacalaureat.

El anunta ca, in caz contrar, va da in judecata institutia. Ministrul Educatiei a raspuns deja ca nici el nu intelege regula contestata si va analiza plangerea.

Este vorba despre prevederea din Metodologia de Bacalaureat conform careia, chiar daca o contestatie este admisa si elevul obtine o alta nota pe lucrarea recorectata, nota obtinuta initial nu se modifica decat daca exista o diferenta de 0,5 puncte intre ea si noua nota. Exceptie fac insa cazurile in care nota initiala este cuprinsa intre 4,50 si 4,99 sau este cel putin egala cu 9,50.

"In urma contestatiei la Bacalaureat la limba romana, nota mi-a fost modificata de la 9.25 la 9.60, dar nefiind o diferenta de 0.5 puncte, conform art. 73 din Metodologia de Bacalaureat, nota finala ramane 9.25", a scris pe Facebook Horia Onita, absolvent al Colegiului "Emanuil Gojdu" din Oradea.

El spune ca va face plangere prealabila la Ministerul Educatiei prin care va cere anularea articolului 73 din metodologie, iar daca cererea nu ii va fi aprobata va actiona in instanta ministerul.

Presedintele CNE arata ca prevederea creeaza "o discriminare evidenta" intre elevii care fac contestatie la note de peste 9,50 si ceilalti.

"Daca eu am 9.25 si contestatia imi da 9.6, raman cu 9.25. Daca am 9.5 si constestatia imi da 9.6, raman cu 9.6", explica Onita.

El mai spune ca pragul de 0,5 este stabilit arbitrar si ca fiecare sutime conteaza pentru candidatii la facultatile unde se iau in considerare notele la bacalaureat.

In plus, el reclama ca aceasta metodologie, care dateaza din 2010 si a fost reactualizata in fiecare an inainte de bacalaureat, nu a fost pusa in dezbatere publica de Ministerul Educatiei la ultima reactualizare, in 2015.

Pragul de 0,5 pentru modificarea notei nu este singurul contestat.

Faptul ca, in situatiile in care este acceptata modificarea notei, aceasta se face indiferent daca rezulta o nota mai mare sau mai mica, este considerat de asemenea incorect de presedintele CNE. El argumenteaza ca acest lucru incalca principiul juridic potrivit caruia nimanui nu i se poate inrautati situatia prin propria cale de atac.

Onita cere revocarea acestor prevederi din metodologie sustinand si ca aceasta ar trebui sa se aplice si sesiunii curente de bacalaureat.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru Adevarul ca nu intelege nici el regula si ca va discuta problema cu responsabilii de evaluare.

"Personal, nici eu nu inteleg regula. Astept sa vad plangerea si voi discuta cu responsabilii de evaluare. Daca nu exista un argument solid, voi cere sa fie eliminata aceasta regula", a declarat Mircea Dumitru.

Vezi si care au fost rezultatele la bacalaureat in aceasta sesiune si cum s-au modificat dupa contestatii.

L.M.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bacalaureat contestatii proces Ministerul Educatiei , #bacalaureat