Un bacalaureat, doua bacalaureate (Opinii)

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 22:45
4938 citiri
Un bacalaureat, doua bacalaureate (Opinii)

Nu stiu cat este de expert ministrul Funeriu in genurile gramaticale, dar ceea ce a produs in domeniul spinos al bacalaureatului 2011 este cu totul remarcabil. Oricate suspine si vaiere ar slobozi catre lume si divinitate cei pagubiti sau cei ce se fac a suferi de soarta trista a proaspetilor cazuti in lupta, ceea ce se intampla nu este decat oglinda fidela a starii precare a invatamantului romanesc, la ceasul fara gratie pe care-l parcurge.

Si am zice ca oglinda, asa ciobita cum este, inca ne arata ceva mai frumosi decat suntem in realitate.

Am incepe prin a spune ca surpriza nu prea este surpriza decat poate pentru cei din afara sistemului. Ca procentajul record al celor care au ratat acest examen nu poate fi imputat defel ministrului, ministerului, PDL-ului, coalitiei de guvernare, lui Traian Basescu, lui Emil Boc, Elenei Udrea etc.

El se datoreaza exclusiv deciziei salutare a lui Daniel Funeriu, care a ajuns la concluzia ca este momentul (desi destul de tardiv) de a turna apa curata in pahare, de a incerca intronarea in acest domeniu a unui minimum de onestitate si responsabilitate, dupa decenii intregi de jocuri de-a furatul propriei caciuli, in care unii se faceau ca invata, altii se faceau ca examineaza si toata lumea se facea ca este multumita si fericita.

Ca sa procedam oarecum diacronic, vom spune ca degringolada invatamantului romanesc a inceput inca din ultima perioada de domnie a impuscatului. Atunci cand acesta a visat ca nu are nevoie de rebuturi umane si drept consecinta nimeni nu a mai avut voie sa ramana corigent, repetent, sau fara patalamaua care sa ateste dobandirea "maturitatii". Nu conta ca o mare parte a "bacalaureatilor" nu posedau cunostintele elementare prevazute de programa scolara a vremii, profesorul era musai sa-i dea barem nota minima, altfel era el chemat sa dea el socoteala.

Din comoditate, din rea deprindere, din slabiciune fata de presiunile social-politice, din tentatia acceptarii unor foloase necuvenite, uneori, maniera s-a perpetuat si dupa Revolutie spre paguba tuturor, in ultima instanta.

Cu exceptia unor insule razlete pe la unele unitati scolare de elita, in buna masura calitatea invatamantului s-a prabusit chiar la cote mai scazute decat in etapa anterioara, ajungandu-se pe alocuri la un nivel aproape parodic, escamotat doar de fraudarea masiva, de multe ori cu consimtamantul celor pusi sa coordoneze si sa organizeze aceste examene. Si adesea cu concursul unor persoane cu functii de raspundere din administrarea sistemului in teritoriu.

Se va pune problema (se pune deja) responsabilitatilor. Cei mai vinovati sunt cu siguranta chiar "eroii" examenului. Care au cam uitat sa studieze, care au pierdut din vedere ca scoala nu este totusi un loc de odihna, care au incercat sa surmonteze ani de-a randul dificultatile studiului prin perfectionarea dusa pana la limitele diabolicului a mijloacelor de fraudare: de la clasica fituica, la telefoane mobile, implanturi auriculare, ceasuri cu memorie, orice cu exceptia traditionalului "invatat", cu cartea si caietele in fata.

Ei aveau lucruri "mai bune" de facut decat studiul: jocuri de socializare pe calculator, cluburi, chefuri, curse auto cu masini bengoase oferite drept dar de majorat, etc. Singura lor scuza este ca sunt copii si ca sistemul si parintii nu trebuiau sa le permita atari derapaje cu un ceas mai devreme.

Mai sunt vinovati si profesorii prin clementa lor fals umanitara, ani de-a randul, care ajungea la a fi de coniventa cu cei ce se pretau la fraude prin inchiderea complice a ochilor, sau, mai rau, prin furnizarea rezolvarilor la temele de examen. Si mai au partea lor de vina cei care n-au legiferat atunci cand trebuia sau care au pus presiuni inimaginabile asupra oamenilor scolii. (De exemplu inventarea celei de a doua sesiuni a bac-ului.)

Oricum nu poate fi numit vinovat cel care la un moment dat a prins hotul. Sau hotii. Acuzele la adresa ministrului oscileaza intre demagogic si ridicol. Cica subiectele au fost prea dificile. Aiurea! N-au fost nici mai dificile, nici mai usoare decat in anii trecuti, doar ca nu s-a mai copiat. (Sau s-a copiat mai putin.) Continuturile s-au simplificat enorm fata de acum un deceniu, doi, si tot e prea mult? Cica participantii au fost stresati de prezenta camerelor. Prin ce? La unitatile de invatamant mai mari prezenta lor e oricum familiara si nimeni nu este deranjat de ele.

Fireste ca o problema de etica si profesionalism a fost pe data tratata intr-un registru politicianist. Noi si ei! Uitandu-se ca incercari de de-fraudare a bac-ului s-au mai produs si pe vremea altui ministru reformator, Andrei Marga. Incercari inmormantate mai apoi pe altarul intereselor politice si de clan. Daca tentativa ministrului Funeriu va fi sanctionata intr-un fel sau altul, putem sa ne luam adio de la orice idee de reforma a invatamantului multa vreme de-acum inainte.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#funeriu bacalaureat, #Daniel Funeriu Educatie, #Funeriu rezultate BAC , #bacalaureat