Un nou efect al dezastrului de la Bac: Se desfiinteaza mai multe clase a IX-a

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 20:38
3364 citiri
Un nou efect al dezastrului de la Bac: Se desfiinteaza mai multe clase a IX-a
Foto: gandul.info

Ministerul Educatiei a decis sa penalizeze unitatile scolare cu rezultate foarte proaste la examenul de bacalaureat, atat la sesiunea din vara, cat si la cea din toamna, prin desfiintarea mai multor clase a IX-a.

Ce aduce 2012: Clasa pregatitoare, spitale privatizate, prestatii sociale schimbate

Mai exact, liceele unde rata de promovabilitatea la Bacalaureat a fost sub 15% vor avea cu cel putin o clasa mai putin la a IX-a, incepand din aceasta toamna, dupa cum a stabilit Minsterul Educatiei, informeaza Romania Libera.

Masura a fost luata in urma rezultatelor foarte proaste inregistrate in 2011 la examenul de bacalaureat la care promovabilitatea a fost de 45% la sesiunea din vara si de 16% la cea din toamna.

"Nu va fi nicio problema pentru elevi pentru ca numarul de locuri pentru clasa a IX-a este in fiecare an mai mare decat necesarul. Repartizarea se va rezolva intre scoli", afirma Liliana Preoteasa, director in Ministerul Educatiei.

Masura este cuprinsa in Metodologia pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012-2013. Aceasta mai prevede ca unitatile de invatamant de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si cele care au cate o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a sunt exceptate de la aceste reglementari.

Propunerile pentru planul de scolarizare din 2012-2013 vor fi elaborate in perioada urmatoare de inspectoratele scolare judetene pe baza unor studii care vor tine cont de argumente pedagogice, psihologice, sociologice si economice.

Studiile vor urmari posibilitatile de cuprindere a absolventilor claselor a VIII-a in ciclul inferior al liceului, in functie de oferta educationala si analiza optiunilor elevilor claselor a VIII-a si a absolventilor scolilor de arte si meserii din invatamantul special, promotia 2012, pentru anul de completare (nivelul 2 de calificare), invatamant de zi.

Sindicatele: Masura nu rezolva problema

Pe de alta parte, sindicalistii din Educatie sustin ca masura nu este eficienta si ar fi trebuit organizat un bacalaureat diferentiat, in functie de nivelul de pregatire al elevilor.

"Nu reducerea planului de scolarizare rezolva problema. Pentru a lua masuri eficiente, ar trebui consultati profesorii din scoli, directorii de licee. Nu vor obtine nimic atat timp cat se vor face subiecte comune la Bacalaureat pentru elevii din toate unitatile de invatamant", considera vicepresedintele Federatiei Educatiei Nationale, Maria Popa.

"Copilul de la un liceu unde s-a intrat cu media 6 nu avea niciodata acelasi nivel de pregatire cu unul care a terminat, de exemplu", a adaugat Maria Popa, care a anuntat ca a inaintat o propunere catre minister prin care a cerut sa se organizeze un Bacalaureat diferentiat.

"Reducerea numarului de clase la liceele cu rezultate slabe este o masura buna, cu conditia ca la grupurile scolare sa se insiste mai mult pe pregatirea practica a elevilor", este de parere presedintele Asociatiei profesionale pentru educatie si cercetare EDU CER, Stefan Vlaston.

Liceele cu promovabilitate mica la Bac vor avea mai putine clase

"Grupurile scolare nu ar trebui sa mai aiba clase de matematica-informatica. Unii copii au o inteligenta practica si e bine sa se orienteze catre meserii", a declarat Vlaston, potrivit caruia, anul trecut, 60% din locurile la licee au fost pe filiera teoretica si vocationala, in timp ce doar 20% din numarul total de job-uri de pe piata muncii sunt pentru cei din acest domeniu, iar restul pentru cei care au invatat o meserie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#sanctiuni licee rezultate proaste bacalaureat, #dezastru bacalaureat 2011, #promovabilitate bacalaureat, #MECTS metodologie, #clase licee promovabilitate Bac , #bacalaureat