Ziare.com

Un ultim recurs la responsabilitatea institutionala

de Oana Badea, profesor de discipline economice
Marti, 20 Februarie 2018, ora 07:51

   

Un ultim recurs la responsabilitatea institutionala
Oana Badea
De ce si pentru ce sacrifica ministerul legalitatea diplomelor a 177.000 de candidati, cand le este la indemana sa indrepte lucrurile?

Citeste toate textele scrise de Oana Badea pentru Ziare.com

Pot intelege neincrederea semenilor mei atunci cand aud ca bacalaureatul din 2018 a debutat in februarie, in conditii de nerespectare a legii. Pot accepta teama elevilor promotiei curente si a familiilor acestora fata de consecintele semnarii cererii tip intr-o calitate pe care nu o detin, cea de absolventi de liceu.

Asa cum stiu ca intreg corpul profesoral implicat in desfasurarea probelor nu si-a imaginat o secunda ca poate fi pus in aceasta situatie complicata de insasi ministerul de resort. Insa, nu pot intelege si nu pot accepta nepasarea cu care organizatorii bacalaureatului rateaza posibilitatea intrarii in legalitate.

Asigur elevii, familiile acestora, asa cum ii asigur pe toti colegii mei dascali, fortati sa se conformeze unui ordin de ministru si unui calendar defectuos al examenului ca, de la momentul in care am semnalat public eroarea, am pastrat ca unic obiectiv interesul suprem al absolventilor de liceu, demnitatea profesiei si respectul fata de lege. Nu urmaresc demisia nimanui si nici sanctionarea cuiva. In Romania anului 2018, ma incapatanez sa cred ca legea trebuie sa fie respectata.

Intrarea in legalitate, fara ca liceenii si dascalii implicati sa aiba de suferit, se poate face cu conditia ca factorilor responsabili sa le pese de respectarea legii.

Ministerul are obligatia de a clarifica public lucrurile. Foarte putinele explicatii ale celor responsabili cu organizarea acestui examen nu raspund acuzatiilor de nelegalitate. Pentru acuratetea demersului, dar mai ales pentru intelegerea gravitatii situatiei in care ne aflam, ca sistem de invatamant, voi face demonstratia ilegalitatii organizarii bacalaureatului, demontand orice urma de indoiala.

Cadrul legal pentru organizarea bacalaureatului este generat de Legea 1/2011, prin articolele 77 si 78, de Ordinul MEN 4792/31.08.2017 privind Metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat 2018, precum si de Ordinul 3382/24.02.2017 privind structura anului scolar 2017-2018.

Articolul 77 (1) si (2) precizeaza foarte clar CINE are dreptul sa se inscrie la bacalaureat si anume absolventii de liceu. Asadar, calendarul bacalaureatului aprobat de minister prin ordinul 4792/31.08. 2017 incalca articolul 77 (1) si (2) pentru ca, in februarie, nu exista absolventi ai promotiei curente.

Articolul 77 (4) stabileste structura examenului de bacalaureat, enumerand probele A,B,C,D si E, unde probele de competente, de la A la D sunt fara loc de interpretare parte integranta si obligatorie a acestui examen. Ca urmare, si la probele de competente pot fi inscrisi doar absolventii de liceu conform alineatelor 1 si 2 ale articolului 77.

Articolul 78 (7) si (8) stabileste CAND se pot sustine probele bacalaureatului. Astfel, evaluarile A,B,C,D, adica probele de competente, in semestrul al II-lea si E, probele scrise, dupa incheierea cursurilor.

Propunand desfasurea probelor de competente in februarie, la inceputul semestrului al II-lea, ministerul nu a coroborat si nu a respectat prevederile articolelor 77 si 78. In plus, a interpretat gresit prevederile art. 2 din OM 3382. Singurul raspuns legal la solicitarea unor structuri asociative ale elevilor era acela ca, in actualul cadru legislativ, probele de competente NU se pot desfasura decat dupa 25.05.2018, dupa finalizarea cursurilor pentru liceenii promotiei curente. Pentru ca doar atunci exista absolventii de liceu din 2018.

Conform articolului 2 din OM 3382, anul scolar 2017-2018 incepe pe data de 1 septembrie 2017, se incheie pe data de 31 august 2018 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza: semestrul I, 11 septembrie - 2 februarie, semestrul al II -lea, 12 februarie - 15 iunie.

Am prezentat astfel, punct cu punct, textele de lege incalcate si am dovedit fara echivoc nelegalitatea organizarii Bacalaureatului 2018.

Nu eu ci responsabilitatea publica obliga organizatorul examenului la adoptarea unei solutii. Iar solutia exista! Elevii si profesorii sunt cu siguranta exclusi de la orice vina, fiind participanti de buna credinta la acest examen. Ministerul este singurul care poate indrepta situatia dovedindu-si in acest mod buna credinta si mai ales exercitandu-si responsabilitatea intangibila de promotor al legalitatii.

Fac un ultim recurs la responsabilitate institutionala si solicit public analiza si respingerea criticilor mele de legalitate, daca pot fi combatute cu prevederi ale legilor in vigoare.

In caz contrar, devine obligatorie solutionarea din partea Ministerului Educatiei Nationale precum si a comisiilor de invatamant din cele doua camere ale Parlamentului.

Pentru ca, nu-i asa, educatia noastra cea de toate zilele ramane inca prioritate nationala.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre bacalaureat ilegal competente
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3516 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Responsabilitatea informatiei CORECTE si COMPLETE...

...care, din pacate, lipseste de multe ori in presa romaneasca.

Preluat de pe site-ul Ministerului Invatamantului:

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 incepe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală in limba romană (proba A).
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua in data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală in limba maternă (14 - 15 februarie). In zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar in perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice intr-o limbă de circulație internațională (proba C).
Prima probă scrisă - Limba si literatura romană - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pană la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Intre 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, in timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Inscrierile pentru susținerea examenului in prima sesiune se fac in săptămana 29 ianuarie - 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se incheie vineri, 25 mai.

A se observa ca substanta examenului de Bacalaureat 2018 va avea loc in perioada 25-28 iunie, cu afisarea rezultatelor pe 4 iulie 2018. Deci, adevaratul examen si probele principale incep dupa o luna de la incheierea cursurilor pntru ultimul an de liceu (25 Mai).
Ceea ce s-a desfasurat in luna Februarie este o atapa pregatitoare a Bacalaureatului privind evaluarea competentelor lingvistice de comunicare in limba romana, limba materna, a competentelor digitale si a competentelor de comunicare intr-o limba straina de circulatie internationala. Este vorba de o etapa intermediara utila atat elevilor, cat si profesorilor, pentru depistarea si corectarea anumitor deficiente in problemele pomenite mai sus.

Din articol rezulta ca Bacalaureatul s-a dat, s-a terminat si s-au si impartit diplomele, ceea ce nu este adevarat. Ar trebui, ca ziaristi si cu atat mai mult ca specialisti, sa dam mai multa atentie la ceea ce propagam in spatiul public si sa explicam fenomenele.

 

stau si eu stramb si judec drept.....

=================
"....Cadrul legal pentru organizarea bacalaureatului este generat de Legea 1/2011, prin articolele 77 si 78, de Ordinul MEN 4792/31.08.2017 privind Metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat 2018, precum si de Ordinul 3382/24.02.2017 privind structura anului scolar 2017-2018.

Articolul 77 (1) si (2) precizeaza foarte clar CINE are dreptul sa se inscrie la bacalaureat si anume absolventii de liceu. Asadar, calendarul bacalaureatului aprobat de minister prin ordinul 4792/31.08. 2017 incalca articolul 77 (1) si (2) pentru ca, in februarie, nu exista absolventi ai promotiei curente...."
de Oana Badea, profesor de discipline economiceMarti, 20 Februarie 2018, ora 05:30"
=======================
...cum este posibil ca de la data de 31.08. 2017 !!!!!!! cand a fost emis ordinul men 4792, NU s-a gasit nici-un dascal sau parinte care sa atace in contencios administrativ, intr-o curte de justitie sau la curtea constitutionala aberatia si ilegalitatea ordinului 4792 emis de pop liviu nicolae?
pe de alta parte, semnarea unei declaratii false se catre elevii care au semnat pe proprie raspundere si la instigarea autoritatilor scolare formularul prin care atesta ca sunt la data semnarii (in lunile ianuarie si februarie 2018 !!!!!) ca sunt absolventi de liceu, se pedepseste conform prevederilor articolelor 323 si 326 din Codul Penal al Romaniei privitoare la fals si uzul de fals.
cum este posibil ca in "statul de drept" romanisatan sa nu se fi gasit nici-un cetatzian sa sesizeze ilegalitatea si sa nu sesizeze parchetul? cum de nu s-a gasit nici-un procuror care este parinte de viitor absolvent de liceu in anul 2018 sa se sesizeze din oficiu si sa declanseze o actiune in contencios administrativ?
acilea sta problema esentiala si tragica: "statul de drept" european cunoscut sub numele de romanisatan este statul lu' habarnam.

 

doamna Badea,va rog...nici o sansa....

tot ce hotarasc socialistii si majoritatea lor toxica,mamut din parlament primeste putere de lege,indiferent cat de mari ar fi bazaconiile inventate,chiar cu acordul ignorant sau si tacit al boborului!
noroc cu ...arbitrii internationali si cu oportunitatea ca Romania sa fie...inca in UE!
dupa cum evolueaza politica de partid si de stat,se pare ca in Carpati exista un destin implacabil!
ideologia materialist dialectica,bolsevica,comunista,socialista,psd-ista,ramane cea mai endemica si incurabila maladie de la Facere incoace,in acest colt de univers!
in rest...orice cuvant e fara rost...si ma intreb daca si eu sunt cum am fost...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor