Un ultim recurs la responsabilitatea institutionala

Autor: Oana Badea - profesor de discipline economice
Marti, 20 Februarie 2018, ora 07:51
5658 citiri

De ce si pentru ce sacrifica ministerul legalitatea diplomelor a 177.000 de candidati, cand le este la indemana sa indrepte lucrurile?

Pot intelege neincrederea semenilor mei atunci cand aud ca bacalaureatul din 2018 a debutat in februarie, in conditii de nerespectare a legii. Pot accepta teama elevilor promotiei curente si a familiilor acestora fata de consecintele semnarii cererii tip intr-o calitate pe care nu o detin, cea de absolventi de liceu.

Asa cum stiu ca intreg corpul profesoral implicat in desfasurarea probelor nu si-a imaginat o secunda ca poate fi pus in aceasta situatie complicata de insasi ministerul de resort. Insa, nu pot intelege si nu pot accepta nepasarea cu care organizatorii bacalaureatului rateaza posibilitatea intrarii in legalitate.

Asigur elevii, familiile acestora, asa cum ii asigur pe toti colegii mei dascali, fortati sa se conformeze unui ordin de ministru si unui calendar defectuos al examenului ca, de la momentul in care am semnalat public eroarea, am pastrat ca unic obiectiv interesul suprem al absolventilor de liceu, demnitatea profesiei si respectul fata de lege. Nu urmaresc demisia nimanui si nici sanctionarea cuiva. In Romania anului 2018, ma incapatanez sa cred ca legea trebuie sa fie respectata.

Intrarea in legalitate, fara ca liceenii si dascalii implicati sa aiba de suferit, se poate face cu conditia ca factorilor responsabili sa le pese de respectarea legii.

Ministerul are obligatia de a clarifica public lucrurile. Foarte putinele explicatii ale celor responsabili cu organizarea acestui examen nu raspund acuzatiilor de nelegalitate. Pentru acuratetea demersului, dar mai ales pentru intelegerea gravitatii situatiei in care ne aflam, ca sistem de invatamant, voi face demonstratia ilegalitatii organizarii bacalaureatului, demontand orice urma de indoiala.

Cadrul legal pentru organizarea bacalaureatului este generat de Legea 1/2011, prin articolele 77 si 78, de Ordinul MEN 4792/31.08.2017 privind Metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat 2018, precum si de Ordinul 3382/24.02.2017 privind structura anului scolar 2017-2018.

Articolul 77 (1) si (2) precizeaza foarte clar CINE are dreptul sa se inscrie la bacalaureat si anume absolventii de liceu. Asadar, calendarul bacalaureatului aprobat de minister prin ordinul 4792/31.08. 2017 incalca articolul 77 (1) si (2) pentru ca, in februarie, nu exista absolventi ai promotiei curente.

Articolul 77 (4) stabileste structura examenului de bacalaureat, enumerand probele A,B,C,D si E, unde probele de competente, de la A la D sunt fara loc de interpretare parte integranta si obligatorie a acestui examen. Ca urmare, si la probele de competente pot fi inscrisi doar absolventii de liceu conform alineatelor 1 si 2 ale articolului 77.

Articolul 78 (7) si (8) stabileste CAND se pot sustine probele bacalaureatului. Astfel, evaluarile A,B,C,D, adica probele de competente, in semestrul al II-lea si E, probele scrise, dupa incheierea cursurilor.

Propunand desfasurea probelor de competente in februarie, la inceputul semestrului al II-lea, ministerul nu a coroborat si nu a respectat prevederile articolelor 77 si 78. In plus, a interpretat gresit prevederile art. 2 din OM 3382. Singurul raspuns legal la solicitarea unor structuri asociative ale elevilor era acela ca, in actualul cadru legislativ, probele de competente NU se pot desfasura decat dupa 25.05.2018, dupa finalizarea cursurilor pentru liceenii promotiei curente. Pentru ca doar atunci exista absolventii de liceu din 2018.

Conform articolului 2 din OM 3382, anul scolar 2017-2018 incepe pe data de 1 septembrie 2017, se incheie pe data de 31 august 2018 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza: semestrul I, 11 septembrie - 2 februarie, semestrul al II -lea, 12 februarie - 15 iunie.

Am prezentat astfel, punct cu punct, textele de lege incalcate si am dovedit fara echivoc nelegalitatea organizarii Bacalaureatului 2018.

Nu eu ci responsabilitatea publica obliga organizatorul examenului la adoptarea unei solutii. Iar solutia exista! Elevii si profesorii sunt cu siguranta exclusi de la orice vina, fiind participanti de buna credinta la acest examen. Ministerul este singurul care poate indrepta situatia dovedindu-si in acest mod buna credinta si mai ales exercitandu-si responsabilitatea intangibila de promotor al legalitatii.

Fac un ultim recurs la responsabilitate institutionala si solicit public analiza si respingerea criticilor mele de legalitate, daca pot fi combatute cu prevederi ale legilor in vigoare.

In caz contrar, devine obligatorie solutionarea din partea Ministerului Educatiei Nationale precum si a comisiilor de invatamant din cele doua camere ale Parlamentului.

Pentru ca, nu-i asa, educatia noastra cea de toate zilele ramane inca prioritate nationala.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#bacalaureat ilegal competente , #bacalaureat