Funeriu: Clasa pregatitoare nu se mai poate muta la gradinita

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Februarie 2013, ora 20:13
5065 citiri
Funeriu: Clasa pregatitoare nu se mai poate muta la gradinita
Foto: informatia-zilei.ro

Mutarea clasei pregatitoare la gradinita este imposibila fizic, iar consultarea parintilor pe aceasta tema este o simpla pierdere de vreme menita sa asigure o iesire acceptabila premierului, a declarat pentru Ziare.com fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Daca am muta clasele pregatitoare inapoi in gradinitele acum pline, ar insemna ca la toamna nu ar mai putea fi inscris niciun copil in grupa mica. Adica 160-170 de mii de copii de 3 ani nu ar mai avea loc in invatamantul prescolar, a explicat Daniel Funeriu.

In plus, nu ar exista o solutie legala pentru cele aproximativ 9.000 de invatatoare care vor termina in vara de predat la clasa a patra. Ele ar trebui sa preia clasa pregatitoare, iar mutarea lor la gradinita este imposibila. In schimb, scolile au pierdut au pierdut un milion de copii in ultimii zece ani, deci au locuri suficiente.

"Domnul ministru Pricopie stie acest lucru. Stie ca introducerea clasei pregatitoare s-a discutat si decis inca din Guvernul Nastase 2002. Era in Ministerul Educatiei pe atunci, motiv pentru care a si spus care ar fi varianta corecta - mentinerea clasei pregatitoare la scoala. Dar Victor Ponta, fiind urechist, a vorbit gura fara el si a apucat sa promita intoarcerea la gradinita.

Ministrul i-a explicat ca nu se poate si atunci Victor Ponta, probabil, i-a spus: 'vezi cum faci sa ma scoti din incurcatura'. Dar parintii nu vor avea de ales. Va fi o consultare formulata astfel incat raspunsurile sa iasa asa cum trebuie sa iasa. Corect ar fi fost ca dupa ce a aflat argumentele, premierul sa fi recunoscut ca nu se poate si sa fi mers pe varianta ministrului. Un premier rational nu are nicio problema cand merge pe mana ministrului. L-as fi felicitat public", ne-a declarat Daniel Funeriu.

In opinia fostului ministrului al Educatiei, discutia este oricum falsa pentru ca esentiala nici macar nu este cladirea in care se desfasoara clasa pregatitoare. De altfel, Ordinul de ministru 6694/20 decembrie 2012 semnat de Daniel Funeriu prevede ca in situatia in care scolile nu au suficient spatiu, clasa pregatitoare se poate desfasura si in gradinitele arondate scolilor.

"13% dintre elevii clasei pregatitoare invata si acum in gradinita. Important este cum arata sala de clasa, programa scolara, cadrul didactic, materialele didactice si obligativitatea", a mai declarat fostul ministru.

"Am auzit ca multi parinti spun ca era mai bine la gradinita pentru ca aveau unde sa-l lase pana la ora 18.00. Doar 25 la suta din gradinitele din Romania au program prelungit, deci o minoritate beneficia de aceasta facilitate. Dar ramanand inca un an la gradinita, copii se plafonau. Inghesuind 4 generatii in 3 niveluri, un copil ajungea sa faca de doua ori acelasi lucru. Solutia corecta exista. Da-l la scoala, iar domnii primari sa faca after-school-uri gratis pentru toti copiii pana la clasa a patra.

E posibil. E vorba de 120 de milioane de lei maximum, mai putin decat 'cornul si laptele'. Solutia nu e sa-ti plafonezi copilul in gradinita, ci sa-l dai la scoala, dar nu va votati primari ca nu va fac after-school. E in votul parintilor acest lucru. Important e ca parintii sa aiba incredere in sistemul de invatamant si sa fie convinsi ca aceasta clasa pregatitoare in scoala e buna pentru copiii lor", a explicat Daniel Funeriu.

Guvernul a decis ca pana pe 31 martie, parintii sa fie consultati unde doresc sa fie organizata clasa pregatitoare, la scoala sau la gradinita. Totdata, Executivul a decis ca aceasta clasa pregatitoare va tine in continuare de invatamantul primar si va fi obligatorie, incepand cu varsta de sase ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#clasa pregatitoare gradinita, #Daniel Funeriu clasa pregatitoare , #clasa pregatitoare
Comentarii