Mai vrea Guvernul Ponta clasa pregatitoare? (Opinii)

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 09:43
4171 citiri
Mai vrea Guvernul Ponta clasa pregatitoare? (Opinii)
Foto: tribuna.ro

Spatiul public a fost supraaglomerat cateva zile cu repunerea in discutie a statutului clasei pregatitoare.

Dupa jumatate de an de activitate, responsabilii din Educatie ar fi trebuit sa iasa in presa cu analize asupra stadiului de implementare a proiectului, asupra realizarilor si nerealizarilor si a necazurilor cu finantarea, cu personalul, cu materialele ajutatoare, cu partea logistica.

In loc de acestea, a reizbucnit conflictul intre sustinatorii celor doua variante: clasa pregatitoare sa fie la scoala ori la gradinita, iar tonul l-a dat prim ministrul Victor Ponta adresandu-se ministrului Educatiei: "trebuie sa explicati lucrurile astea... cum a fost cu clasa zero, marea reforma in educatie, in care de fapt a mutat copiii pentru ca n-aveau loc la gradinita, i-a mutat la scoala".

Invatamant si politici publice

Pentru copii, parinti si dascali, mai important decat alternativele devenite reprosuri la adresa fostelor guvernari ar fi fost ca micii scolari sa aiba de la inceput tot ce le trebuie: mobilier si grupuri sanitare adecvate, educatori calificati, programe scolare, manuale si toate cele necesare. Fie la scoala, fie la gradinita. De retinut ca in multe locuri din tara s-a preferat gradinita.

Din pacate, lucrurile n-au evoluat pretutindeni asa cum ar fi fost de asteptat: daca ne luam dupa informatiile oferite de presa, acolo unde s-au gasit resurse financiare si bunavointa, scolarizarea micutilor a fost rezolvata multumitor, cu mobilier nou si obiecte de toaleta adecvate.

In schimb, acolo unde primariile au lasat totul pe seama directorilor de scoli si de gradinite, a comitetelor de parinti, mai ales in mediul rural, s-a apelat la improvizatii, asteptandu-se banii de la minister sau judet.

Un inceput dificil

Greul l-au dus pe umeri dascalii, invatatori si educatoare, nevoiti sa-si faca orele in conditii necorespunzatoare sau improvizate: pe langa pregatirea lectiilor, aveau nevoie sa suplineasca lipsa manualelor si a materialelor didactice. Din fericire, le-au sarit in ajutor editurile care, in scurt timp, au reusit sa scoata carti desenate si colorate atractiv cu exercitii si probleme de matematici, cu elemente de limba romana, explorarea mediului, educatie pentru societate, muzica, arte vizuale, lucru manual etc.

Daca ai curajul sa intri pe retelele de socializare ori sa privesti la televizor imagini cu micutii invatand carte, nu poti ramane indiferent la strigatele de ajutor pentru imbunatatirea perspectivei acestei clase, ceea ce inseamna ca ideea clasei pregatitoare a prins, ca parintii si copiii lor de sase ani sunt dornici de carte.

Nevoia de carte e reala

Se vede ca au nevoie de sprijin si de intelegere. De aceea, aceasta clasa numita cand pregatitoare, cand clasa 0 trebuie sa aiba un viitor asigurat. Iar singura certitudine le-ar putea-o oferi integrarea intre celelalte clase ale invatamantului primar - asadar un invatamant primar in 5 trepte ca intr-o multime de tari occidentale.

Guvernul Ponta I a facut eforturi prin Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, ca ideea clasei 0 sa devina realitate, dar acum se cere continuitate.

Anul 2013 nu este unul deloc usor din punctul de vedere al bugetului, iar adaugarea unei clase in plus la schema generala de 12 clase gratuite va ridica nivelul cheltuielilor din educatie cu 7-8%, in afara investitiilor, ceea ce nu e putin la vreme de criza.

Scoala ne-ar putea asigura un viitor mai bun

Se pare ca societatea romaneasca deja a inteles ca investitia in educatie mareste sansele reusitei nu numai ale celui in cauza, dar si ale intregii comunitati romanesti. La fel cum stiinta si cercetarea pot deveni cei mai importanti vectori de crestere economica, adevarate forte de productie.

Daca aceasta intelegere superioara a rolului invatarii a ridicat din aproape nimic tari precum Japonia, Coreea de Sud, Finlanda..., de ce n-am putea incerca si noi?

Iata de ce Guvernul Ponta, Ministerul Educatiei Nationale si-ar putea face un titlu de mandrie din reusita clasei pregatitoare, cu atat mai mult cu cat inceputul a fost facut, deja primul lor semestru incheindu-se. Nu ramane decat ca forurile competente sa traga concluziile, iar evolutia sa beneficieze de corectiile necesare.

Tragere de inima exista.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta clasa pregatitoare, #Guvern clasa pregatitoare , #clasa pregatitoare