O frauda greu de condamnat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Martie 2012, ora 00:34
5778 citiri
O frauda greu de condamnat (Opinii)

Iata-ne si la finalul celei de-a doua etape de inscriere in clasele pregatitoare si intai. Cea mai tensionata, pentru ca este dedicata elevilor care vor sa ocupe locuri la alte scoli decat cele de rezidenta. E ceva defect in toata povestea acestei perioade. Si acesta "defectiune" ne da o idee atat despre coruptia din sistem, cat si despre neincrederea in invatamantul romanesc.

Ordinul care da prioritate la inscrierea la o anumita scoala copiilor care locuiesc in zona ei exista din 2005 si pana acum nu a creat nicio tulburare. Anul acesta s-a intamplat, de fapt, un singur lucru nou, dar seismic, se pare. Au aparut criteriile precise pentru impartirea locurilor ramase libere dupa inscrierea copiilor cu domiciliul in zona scolii respective. Adica au fost diminuate substantial arbitrariul si coruptia. Si de aici teribilele frisoane.

Am vazut parinti care si-au facut mutatie la un domiciliu din aria scolii alese, altii care s-au declarat la notar de alta etnie ca sa prinda un loc la un colegiu german, altii care au scos certificate de boala pentru copiii lor altfel perfect sanatosi si, aberatia aberatiilor, au existat se pare si cazuri de parinti care au divortat astfel incat copilul lor, provenit astfel dintr-o familie monoparentala, sa prinda un criteriu de prioritate.

Ce faceau in anii anteriori toti acesti parinti? Adica ce se facea in loc de mutatie, divort, certificate medicale sau declaratii notariale? Se dadea mita sau erau activate pilele. Sigur ca genul acesta de competitie ii elimina din start pe copiii din familii modeste si fara relatii, care nu aveau nicio sansa indiferent de nationalitatea, gradul lor de sanatate sau statutul lor familial real. Ei bine, acum au si ei o sansa, ceea ce, desi enerveaza pe multi, este corect.

Pe de alta parte, nu cred totusi ca sunt chiar de condamnat toti parintii care s-au dat de ceasul mortii si au inventat mai stiu eu ce tertipuri pentru a-si asigura indeplinirea unui citeriu de eligibilitate la o alta scoala decat cea de domicilu. Nu cred ca exista parinte care sa prefere sa strabata orasul in fiecare dimineata cu un copil semiadormit pe bancheta din spate a masinii sau pe un scaun din autobuz, in loc sa-l dea la scoala de langa casa, pana la care poate merge si pe jos. Si atunci de ce o fac totusi atat de multi?

Daca scoala de proximitate ar oferi minime garantii de calitate sunt convinsa ca parintii nu s-ar lupta ca la Rovine pentru un loc intr-o alta scoala, mai indepartata. Dar cele mai multe dintre scolile romanesti nu ofera astfel de garantii. Poate ca multe dintre ele sunt nedreptatite, pentru ca, in fond, mai ales in clasele mici, nu conteaza atat institutia in sine, cat invatatoarea. O invatatoare slaba intr-o scoala de top nu este niciodata preferabila unei invatatoare bune intr-o scoala de cartier. Dimpotriva.

Dar oamenii nu au nici timp si nici parghiile sa fac astfel de sapaturi dupa o invatatoare buna. Se duc acolo unde au auzit despre una sau aleg o scoala de prestigiu cu speranta ca acolo toate cadrele didactice sunt de inalta calitatate profesionala. In fond, asistam la una dintre putinele fraude cu motivatie legitima. Parintii nu recurg la mai stiu eu ce artificii de neimaginat pentru un ban in plus, pentru un privilegiu in plus, ci pentru a da o sansa in plus la o buna educatie pentru copiii lor.

Si, intr-un fel, aceasta dorinta a lor este legitimata de chiar noua Lege a Educatiei, care instituie concurenta intre scoli. Principiul finantarea urmeaza elevul, incurajeaza parintii sa se indrepte spre scolile bune pentru ca acelea slabe sa ridice standardul sub amenintarea disparitiei. Dar, din nefericire, in acest moment sunt prea putine scoli cu prestigiu consolidat si prea multe slabe.

Si acesta este semnalul pe care minsiterul trebuie sa-l recepteze corect. Trebuie recastigata increderea parintilor in scoala romaneasca in ansamblu. Trebuie sa ajungem la situatia fireasca ca 99% dintre parinti sa aleaga automat pentru copiii lor scoala de peste drum sau de la capatul strazii in care sa aiba tot atata incredere ca in mai stiu eu ce scoala cu prestigiu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#clasa pregatitoare frauda, #mita parinti copii scoala, #parinti divort scoala buna , #clasa pregatitoare