Sociolog: Religia ar trebui sa fie optionala, la clasa pregatitoare

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:52
2577 citiri
Sociolog: Religia ar trebui sa fie optionala, la clasa pregatitoare
Foto: Ghimpele

Disciplina "religie" ar trebui sa fie "mai degraba" optionala, la clasa pregatitoare, intrucat parintii decid care este parcursul scolar al copilului, iar asumarea unor culte religioase este o decizie personala, a declarat, miercuri, sociologul Marius Pieleanu.

"Copiii la varsta aceea nu au suficient discernamant incat sa aleaga in cunostinta de cauza. (...) Noi facem religie doar la presiunea bisericii. Fara sa avem studii serioase, din care sa rezulte foarte clar ceea ce vrea populatia de la scoala, impunem cu forta chestiunea asta", a adaugat Pieleanu.

Sociologul a precizat ca, in mod democratic, ar trebui sa existe o lista de optionale, o lista de culte, care sa fie supuse optiunii copiilor, "iar copiii la randul lor sa studieze baath-ismul, mahomedanismul. Data fiind, insa, varsta frageda a copiilor, ei habar nu au ce inseamna una sau alta, dar in mod normal, un stat democratic, ar trebui sa ofere ca optionale, toate cultele existente".

"Orele de religie sunt, in general, ore la care copiii stramba din nas, nu neaparat din cauza continutului lor, ci din cauza lispei de tact a profesorilor, care de cele mai multe ori, sunt preoti. (...) Pe de alta parte, trebuie sa fim atenti data fiind majoritatea covarsitoare a ortodocsilor din Romania. Excluderea studierii religiei in scoli poate produce reactii adverse destul de puternice nu numai din partea bisericii, ci si din partea unei parti consistente a populatiei, care isi doreste introducerea obligativitatii studierii religiei", a explicat Marius Pieleanu.

Conform sursei citate, curricula scolara, pentru clasele primare, trebuie reformata.

"Ea este inadecvata nevoilor copiilor de sase, sapte, opt, noua, zece ani. De exemplu, povestea asta pe care premierul Ponta a incercat sa o impuna si se pare ca va deveni si operationala cu obligativitatea a patru ore de educatie fizica pe saptamana, poate parea usor hilara la o prima privire, pentru ca nu avem patru ore de istorie si de geografie, dar asta suplineste lipsa de orice fel de preocupare de a face sport a parintilor, pentru copiii lui, de dupa orele de curs, din timpul zilei. (...)

Premierul Ponta nu a sesizat ca daca noi nu completam obligativitatea unor trei, patru ore pe saptmamana, cu educatie fizica after school, nu facem niciun fel de pas inainte. Avem probleme logistice: nu avem sali de sport, nu avem dusuri", a conchis sociologul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Marius Pieleanu religie scoala, #predare religie scoala , #clasa pregatitoare
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
religia n-are ce cauta in scoli, nu este altceva decit brainwashing!