Un inceput timorat, dar necesar (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Martie 2012, ora 06:31
3413 citiri
Un inceput timorat, dar necesar (Opinii)
Foto: Arhiva

Astazi incepe prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare. Adica de astazi parintii pot sa-si inscrie copiii la scoala careia ii sunt arondati dupa domiciliu, scoala unde locul copilului este garantat. Cei care opteaza pentru alta scoala decat cea de domiciliu, trebuie sa astepte a doua etapa de inscriere, in limita locurilor ramase disponibile dupa prima etapa si in functie de anumite criterii. Ziua de astazi aseaza deci o borna importanta pe traseul reformei invatamantului preuniversitar.

Dar niciunde nicio reforma nu este acceptata unanim cu seninatate si niciuna nu este pusa in practica fara inerente poticneli. Era firesc ca si introducerea clasei pregatitoare sa creeze tensiuni si spaime. Unele de inteles. Parintii se tem ca nu isi vor mai putea inscrie copiii la scolile alese de ei. Dar cei care nu aleg scoala de domiciliu sunt totusi minoritari. In Bucuresti reprezinta aproape 50% din numarul total al parintilor, iar in tara doar 20%. Asta nu inseamna ca nu au bucatica lor de dreptate.

Nu toate scolile sunt la fel de bune. Nu toate invatatoarele sunt la fel de competente. Dimpotriva, cele cu adevarat de calitate sunt putine si atunci batalia pe ele este mare. Parinti care vor ce e mai bun pentru copilul lor, o dorinta cat se poate de legitima, se tem ca nu vor mai apuca loc la scoala aleasa si vor fi nevoiti sa revina la cea de domiciliu, care nu le poate refuza inscrierea, dar in care nu au incredere.

Asta cu atat mai mult cu cat aplicarea computerizata a criteriilor de selectie ar putea sa faca mai dificila interventia mitei sau a pilelor. Mai dificila si poate mai scumpa, imposibila insa, ma indoiesc. Teoretic si dosarele in instanta sunt impartite pe complete aleatoriu, de catre computer. Practic exista metode deja consacrate de a ajunge fix la completul dorit. Dar, in mod cert, garantia prinderii unui loc in scoala dorita scad substantial.

Nu pot condamana un parinte ca lupta pentru educatia superioara a copilului sau. Dupa cum nu pot sa nu inteleg parintele fara ajutorul vreunui bunic in putere si fara bani de bona ca lupta la baioneta pentru un loc intr-o scoala cu program after school, incomparabil mai ieftin decat unul privat.

Dar in acelasi timp, mi s-ar parea total nedrept ca elevul care locuieste la doi pasi de o scoala buna sa nu prinda loc in ea, doar pentru ca acolo s-au bulucit parintii altor copii, mai bogati sau mai pilosi, veniti din alte parti ale Bucurestiului. Ar fi o nedreptate flagranta. Interventia computerului in aplicarea criteriilor de deraprtajare, face ca parintele sarac si fara pile, care doreste sa-si dea copilul la o scoala mai buna decat aceea de langa casa, sa aiba mult mai multe sanse in fata celui bogat si puternic.

Solutia la acest conflict intre interesele pana la urma legitime ale parintilor va veni in timp. Scolile foarte bune ar trebui sa aiba tot mai multi bani, in virtutea principiului ,,finatarea urmeaza elevul" si ar trebui sa fie interesate sa gaseasca solutii de extindere pentru a primi cat mai multi doritori si finantarile lor. Iar cele amenintate sa ramana fara elevi vor fi nevoite sa ridice standardul.

In pofida asigurarilor primite, nu sunt convinsa ca pana la 15 septembrie chiar toate scolile vor fi pregatite si cu spatii adecvate, si cu invatatoare pentru clasa pregatitoare. Si nu pentru ca nu ar fi bani la minister. Dar nu toti directorii se misca la fel de repede, nu toti sunt la fel de competenti, nu toti sunt de buna credinta si, ma tem, unii vor avea interesul sa arate, in an electoral, ca reforma educatiei este un esec. Pe de alta parte exista si spatii care trebuie sa intre in renovari foarte serioase pentru a corespunde. Cate astfel de lucrari ati vazut ca s-au terminat la termenul stabilit? Ar fi asadar o minune ca pe 15 septembrie sa fie totul perfect aliniat la start. Dar asta nu s-ar fi intamplat nici daca amanam clasa pregatitoare un an, doi sau 10. Asa cum studentul tot in sesiune invata, asa multi directori de scoli ar lasa pregatirile tot pentru ultima etapa. Iar cine e de rea credinta anul acesta, asa va fi si la anul.

Exista si alte probleme practice, deja certe. De exemplu exista strazi, cel putin in Bucuresti, nearondate niciunei scoli conform motorului de cautare de pe site-ul ISMB. Cu siguranta ca si copiii care locuiesc pe acele strazi vor fi scolarizati, dar parintele care se vede lasat pe afara este condamnat macar la o alergatura in plus. Si intotdeauna va exista o prima generatie, speriata, bulversata, suspiciooasa, care sa se considere de sacrificiu si sa se intrebe ,,de ce trebuia sa inceapa cu copilul meu?". Schimbarea sperie, mai ales in Romania unde, de prea multe ori, intai s-a taiat si abia apoi s-a masurat.

Dar, repet, niciun demers reformist nu poate merge uns de la inceput. Intrebare este alta. Merita efortul?

Studiile oficiale spun ca da. Pentru ca avem cea mai imbatranita populatie scolara, deci prea multi copii care ajung foarte tarziu la scoala. Avem 20 de mii de copii de 6 ani care nu sunt cuprinsi in nicio forma de scolarizare. Am avut generatii care stagnau in grupa pregatitoare de la gradinita, a carei programa era identica cu aceea a grupei mari. Avem gradinite supraaglomerate, cu patru cicluri concomitente, care nu faceau fata solicitarilor, astfel incat prea multi prescolari ramaneau pe afara si ajungeau direct in calsa I, fara niciun fel de pregatire.

Principiul clasei zero este corect, principiile de inscriere, chiar daca nu pot multumi pe toate lumea, sunt si ele corecte, programa pare potrivita. Si atunci eu cred ca aceasta reforma este necesara si are toate premisele sa fie benefica, in pofida inevitabilelor hopuri. Daca ne vom agata cu unghiile si cu dintii de trecut, la nivelul lui vom ramane si acest nivel inseamna ca jumatate dintre elevii romani sunt analfabeti functionali.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#clasa pregatitoare, #inscrieri clasa pregatitoare, #protest clasa pregatitoare , #clasa pregatitoare
Comentarii