Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:49
5700 citiri
Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Sistemul in care este organizata ora de religie in scoli dupa decizia Curtii Constitutionale care a specificat ca aceasta clasa nu poate fi obligatorie nu este inca pus la punct, desi de la 1 martie toate unitatile de invatamant trebuie sa respecte noua reglementare.

Asa se explica de ce apar unele aberatii in scoli, cum ar fi ca elevii care n-au ales materia sunt totusi obligati sa stea la ora respectiva, ca sa fie supravegheati, fapt semnalat de TVR.

Pentru ca nu a existat un ordin de la minister, directorii de scoala au mers pentru ora de religie pe modelul orelor de sport, unde cei scutiti din diverse motive trebuie sa stea in sala, ca sa nu iasa de sub ochii profesorului.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a prezentat la inceputul saptamanii datele in ce priveste cererile facute de parinti pentru ora de religie.

"Pana azi la 14:00 avem 1 milion 265 de mii de solicitari din 3 milioane 95 de mii de elevi, inclusiv clasa pregatitoare", a precizat ministrul Cimpeanu la Europa FM, aceasta cifra reprezentand putin peste o treime din totalul elevilor.

Biserica Ortodoxa a demarat o campanie fara precedent la TV si online pentru a determina parintii sa isi inscrie copiii la ora de religie. Personalitati ale lumii mondene si culturale, printre care Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca sau cantaretul Connect R, ii indeamna pe parinti sa faca acest lucru, in clipurile montate de televiziunea Patriarhiei.

Se pare ca aceasta campanie a produs unele efecte. De exemplu, la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti, doar 10% dintre elevi nu au facut cerere pentru ora de religie. Acestia vor fi obligati sa fie prezenti la aceasta clasa, pentru ca directorul nu stie ce sa faca in timpul orei cu ei si nici nu o poate inlocui cu alta materie, situatie existenta in multe alte scoli din tara.

Ministerul Educatiei a atras recent atentia ca parintii nu pot fi obligati sa faca cerere pentru ora de religie si directorii nu pot face presiuni in acest sens.

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

"Solicitarea ministerului a fost aceea de a aduce la cunostinta elevilor si parintilor posibilitatea de a opta, in niciun caz obligativitatea. Daca exista scoli unde s-au luat initiative suplimentare, vor raspunde pentru modul in care au procedat. Oficial, nu mi-au fost aduse la cunostinta astfel de cazuri, neoficial am auzit ca sunt", a declarat Cimpeanu.

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CCR arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Ministrul Educatiei spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ora religie scoli, #ora religie obligatorie scoli , #clasa