Filosofia incotro? Cursuri despre Harry Potter, Star Trek si religie

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 22:52
2070 citiri
Filosofia incotro? Cursuri despre Harry Potter, Star Trek si religie

In cadrul universitatilor americane a aparut un nou trend, care ofera studentilor inscrisi posibilitatea de a studia cursuri neconventionale de filosofie.

La universitati de prestigiu, Georgetown, Washington D.C, Berkeley University, California, Frostburg State University, din Maryland, pe langa cursurile de logica, etica, epistemologie, au aparut si optionale de filosofie dedicate filmelor "Star Treak", "James Bond", "Harry Potter" si respectiv "Familiei Simpson", scrie Le Monde.

La faimoasa Universitate Georgetown, Washington D.C, in acest an a fost propus un curs optional dedicat filmului "Star Treak". Potrivit profesorului Linda Wetzel, titulara cursului, se incearca de fapt prin intermediul filmului, o introducere in subiectele de metafizica, epistemologie si filosofie. Studentii Universitatii Indiana combina studiile Star Trek cu religia.

La Berkeley University, studentii pot studia cursul "Familia Simpson si filosofia", si in cadrul noului curriculum, ei mai pot opta si pentru un curs optional "James Bond: politica, cultura muzicii pop, eroi".

In cazul Universitatii Frostburg, Maryland este propus un seminar intitulat "Stiinta Harry Potter" care face parte dintr-un curs de fizica, prin care se analizeaza presupusa magie a lui Potter.

Fostul rector al Universitatii din Dublin, Ferdinand von Prodzynski, considera ca aceste oferte de cursuri ale americanilor, care sunt considerate de catre europeni ca fiind doar metode de promovarea si marchetare a ofertelor universitare, marcheaza de fapt "o criza profunda in invatamantul universitar si din cauza profesoriilor americani, si in special cei de stiinte umaniste, care sunt in partea de jos a ierarhiei universitare".

Daca in Europa aceste cursuri sunt "privite cu suspiciune", de cealalta parte a Atlanticului, studentii sunt atrasi de stiinte sau arte care sunt predate intr-un mod aplicativ si chiar atractiv, este parerea profesorului american Francisco Ramirez, sociolog la Stanford University.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cursuri filosofie filme, #cursuri neconventionale filosofie, #curs filosofie Harry Potter, #scoala filosofie SUA , #cursuri
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
acuma sa va vad... cine isi mai doreste ca universitatile romanesti sa fie "la nivelul" celor americane???
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
...stiintele exacte fizica, matematica, chimia, ... au ajuns la mila Universitatilor romanesti!!!... atac dur din partea unor universitari de succes in domeniul stiintelor socio-umane(de nr. mare de studenti cotizanti la scolarizarea lor...)