Ministrul Culturii: Sa scoti muzica si latina din scoli, un dezastru

Marti, 01 Martie 2016, ora 10:24
2279 citiri
Ministrul Culturii: Sa scoti muzica si latina din scoli, un dezastru
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, considera "un dezastru" scoaterea din scoli a disciplinelor cum ar fi muzica si latina si propune Ministerului Educatiei, pentru ciclurile gimnazial si liceal, o dezvoltare extracurriculara in materiile vocationale.

"Ca ministru al Culturii, consider ca e un dezastru sa scoti muzica si latina din scoli. A fost lansata aceasta dezbatere in spatiul public, care a fost organizata de Institutul de Stiinte ale Educatiei. Ea a comportat intr-o prima faza renuntarea la ora de latina, renuntarea la o ora de romana, din cele patru, la clasa a V-a, renuntarea la ora de desen la anumite clase, la ora de muzica, comasarea istoriei cu alte discipline sub un label care n-am inteles exact ce ascundea.

Din punctul de vedere al ministrului Culturii, daca s-ar aplica aceasta reforma curriculara, ar fi un dezastru, pentru ca sunt vizate chiar acele competente care structureaza cultura intr-un copil, intr-un tanar. Asta inseamna cultura: istorie, muzica, desen, romana si latina. Ce inseamna latina? Latina nu este numai o limba, latina este chiar izvorul identitatii noastre nationale. Civilizatia antica, in general. Deci, din punct de vedere al culturii, ar fi un dezastru.

As vrea sa propun ministerului, pentru ciclurile gimnazial si liceal, o dezvoltare extracurriculara in materiile vocationale. As vrea, de exemplu, sa vad un cineclub functionand pe langa un liceu, eventual cu cate un cineast care sa le explice una, alta. De asemenea, in ceea ce priveste teatrul, ateliere de teatru, tot ca o materie extracurriculara", a precizat Vlad Alexandrescu, intr-un interviu acordat Adevarul Live.

Propunerile de plan-cadru pentru clasele V - VIII au generat o ampla dezbatere publica. Academia Romana a atras recent atentia asupra pericolului reprezentat de excluderea studiului limbii latine si diminuarea numarului de ore la limba si literatura romana si istorie, asa cum apar acestea in propunerile formulate in cele trei variante ale Planului-cadru pentru invatamantul gimnazial din Romania de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei si care se afla acum in dezbatere publica.

Avertisment de la Academia Romana: Nu scoateti latina din scoli!

Ministrul Educatiei: Programa scolara e prea incarcata, trebuie sa avem mai putine materii

Intr-o postare pe site-ul Academiei Romane, reprezentand punctul de vedere al acestui for referitor la documentul amintit, se solicita ministrului Educatiei, Adrian Curaj, reanalizarea celor trei variante ale actualului Plan-cadru pentru invatamantul gimnazial, alocarea unui numar optim de ore pentru disciplinele limba latina la clasa a VIII-a, limba si literatura romana si istorie pentru intreg ciclul V-VIII, precum si pentru celelalte discipline de studiu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ministru Cultura latina scoli, #ministru Cultura desen scoli , #cursuri