Romania, tara fara universitati in Top 500 dar cu cinci academii paralele

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 11:46
11295 citiri
Romania, tara fara universitati in Top 500 dar cu cinci academii paralele
Foto: zi-de-zi.ro

Romania nu are nicio universitate aflata intre primele 500 din lume, in schimb are patru academii in plus pe langa Academia Romana, apolitice, dar pline de politicieni, unii chiar dublu sau triplu apreciati.

"In timp ce unele tari europene, precum Franta, ar putea sa-si plimbe toti academicienii cu un singur autocar, Romania se lauda cu aproape o mie de exemplare de academicieni pur-sange, savanti de renume mondial de care n-a auzit nimeni vreodata. (....) Pe hartie avem academicieni si cercetatori, ca nu avem doar Academia Romana, ci inca vreo patru academii paralele", comenteaza situatia jurnalistii de la Academia Catavencu in stilul fermecator care i-a consacrat.

Mai mult, acestia dezvaluie ca in timp ce Academia Romana se pregateste de reduceri de personal, din lipsa de fonduri pentru salarii, "cele patru academii second hand la mana a treia" consuma cateva milioane de euro anual din banii publici.

Care sunt cele patru academii suplimentare din Romania?

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania: 212 membri si un buget de 1,8 milioane euro anual

Academie a Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) este o institutie de interes public, cu personalitate juridica, autonoma, infiintata sub girul a 20 de membri ai Academiei Romane.

Conform propriului statut, "Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, for national de consacrare stiintifica, apolitic, reuneste in cadrul ei personalitati reprezentative ale stiintei".

Cu toate ca este apolitica, in fruntea ei se afla fostul senator PSDR intre 1996 si 2000, generalul in rezerva, profesor universitar doctor Vasile Candea, care este si membru al altei academii paralele, cea de Stiinte Medicale, prezentata mai jos.

Nume grele din viata politica se numara totusi pe lista membrilor acestei academii: fostii senatori PSD Ion Solcanu si Razvan Theodorescu, fostul ministru PSD al Educatiei, Ecaterina Andronescu (foto), deputatul PSD Anghel Stanciu, liberalul Constantin Balaceanu Stolnici sau conservatorul Irinel Popescu.

"Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista apoliticilor AOSR, membrul de onoare al institutiei, savantul Ion Iliescu", mai comenteaza ironic Catavencii.

Academicieni AOSR sunt si o multime de fete bisericesti, generali si colonei rezervisti, dar si scriitori, cum ar fi Dinu Sararu si Ion Cristoiu.

Academia de Stiinte Tehnice: 215 membri, 1.400 - 1.800 lei pe luna de fiecare

Jurnalistii de la Catavencu au mai descoperit ca pe langa Academia Romana si sectia Tehnica a AOSR (prezentata mai sus) "personalitatile din domeniul ingineriei" mai pot fi membri si ai Academiei de Stiinte Tehnice (AST).

"Folosind aceeasi reteta ca AOSR, Academia de Stiinte Tehnice reuneste 215 membri pe care-i hraneste din bugetul statului cu 1.800 de lei lunar pe membrii titulari si 1.400 de lei lunar pe cei corespondenti. Plus cat hotaraste Adunarea Generala sa le dea membrilor de onoare", mai scrie Academia Catavencu.

Printre cei 215 membrii - 78 titulari, 80 corespondenti si 57 de onoare - se regasesc mai multi membri marcanti ai Academiei Romane, dar (culmea!) si membri ai AOSR precum Ecaterina Andronescu, membru titular la AOSR si corespondent la AST, sau Dorel Zugravescu, de trei ori academician, corespondent la Academia Romana, titular si sef de sectie la AOSR si membru titular si presedintele sectiei "Ingineria petrolului, minelor si geonomiei" la AST.

Academia de Stiinte Medicale (ASM): 199 membri, renta viagera egala cu salariul mediu pe economie

Academia de Stiinte Medicale (ASM) s-a nascut in 2004, prin Legea 264 si se afla in subordinea Ministerului Sanatatii, de unde se si hraneste cu fonduri.

In fruntea ASM se afla Laurentiu Mircea Popescu, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti iar opt din ultimii noua admisi in academie sunt personaje politice. Printre ei se numara primarul Sorin Oprescu; secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel; managerul Spitalului de Neurochirurgie "Bagdasar - Arseni", pesedistul Vlad Ciurea; prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian sau fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza.

Academia de Stiinte Agricole: 221 membri, indemnizatie lunara echivalenta cu salariul mediu pe economie

Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" este declarata continuatoarea si unicul succesor in drepturi al Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei, al Institutului National Zootehnic, al Academiei de Agricultura a Romaniei si al Institutului Central de Cercetari Agricole.

Academia poate acorda titluri academice, poate decerna diplome "Doctor Honoris Causa" si oferi distinctia "Meritul Academic".

Printre membrii Academiei de Stiinte Agricole se regasesc si membri ai Academiei Romane, dar "nu puteau lipsi personalitati precum pedelistul Valeriu Tabara sau pesedistul Anghel Stanciu, dar nici Ioan Nicolae Alecu, vicepresedinte al Academiei si fost rector al Universitatii de Agronomie Bucuresti si unul dintre artizanii afacerilor cu terenuri de la Baneasa, alaturi de Puiu Popoviciu, retinut de DNA in 2009 si eliberat in schimbul declaratiilor despre ceilalti acuzati din dosar", mai dezvaluie

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Academii Romania, #academicieni romani , #doctorat
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista apoliticilor AOSR, membrul de onoare al institutiei, savantul Ion Iliescu", mai comenteaza ironic Catavencii