1.500 de lei pe an pentru educatia unui copil

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 22:18
1432 citiri
1.500 de lei pe an pentru educatia unui copil
Foto: faunbine.ro

Parintii cheltuiesc, in medie, aproape 1.500 de lei pe an pentru sustinerea unui copil intr-o scoala de stat, bani care merg pe meditatii, rechizite sau uniforme, in timp ce statul roman aloca cea mai mica suma per elev din UE, respectiv 1,5 mii de euro, potrivit unui studiu al "Salvati Copiii".

Astfel, organizatia Salvati Copiii Romania a dat joi publicitatii rezultatele unui sondaj efectuat in perioada martie-iunie 2009, in care au fost chestionati 600 de parinti si 300 de cadre didactice.

Potrivit cercetarii efectuate, suma anuala pentru sustinerea unui copil la scoala este mai mare in mediul urban - 1.572 lei - fata de mediul rural - 1.372 de lei. Totusi, in cazul familiilor care au mai mult de un copil, efortul financiar suportat de parinti pentru educatia tuturor copiilor lor de varsta scolara poate ajunge in medie pana la 1.954 de lei anual.

Analiza datelor indica disparitati suplimentare intre mediul rural si urban: costul meditatiilor este de aproape trei ori mai mare in cazul copiilor din mediul urban care apeleaza la acest serviciu, in timp ce costul transportului pentru copiii din rural il depaseste cu mai mult de o data si jumatate pe al celor din urban.

Totodata, rechizitele, uniforma si echipamentul pentru sport, paza scolii, fondul clasei si evenimentele/serbarile sunt resimtite ca fiind mai scumpe de parintii din mediul urban.

In acest sens, peste 43% din parintii care au participat la cercetarea efectuata de Salvati Copiii Romania au declarat ca fondul clasei este o contributie obligatorie in scolile in care invata copiii lor. Doar 11,5% dintre parintii respondenti primesc chitanta atunci cand achita fondul clasei, iar 19,4% afirma ca nu platesc acest fond.

Raspunsurile cadrelor didactice difera cu mult de cele ale parintilor, doar 9,5% declarand ca fondul clasei este obligatoriu in scoala la care predau. In cazul fondului clasei, 13% dintre profesori afirma ca parintii primesc chitanta. Alte situatii descrise de profesori sunt: "parintii contribuie cu materiale didactice sau produse de papetarie", "comitetul de parinti strange banii si tot el justifica cheltuielile facute" sau "nu se ofera chitanta, insa se justifica prin bonuri de casa / facturi sumele cheltuite".

Pe de alta parte, "Salvati Copiii" arata ca statul roman aloca cea mai mica suma per elev din toata Uniunea Europeana, iar costul unitar anual global pe elev/student in Romania a fost de 1,5 mii euro in 2006, an in care media europeana se situa la 5,7 mii euro.

"Valoarea inregistrata in Romania este mai mica decat cea din Bulgaria (2,1 mii), aflandu-se la o distanta considerabila de tari precum Franta (6,7 mii), Italia (6,8 mii), Spania (7,1 mii), Suedia (7,4 mii), Belgia (7,5 mii), Danemarca (8,3 mii) ori Luxemburg (14 mii)", potrivit studiului Salvati Copiii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#educatie, #salvati copiii studiu educatie , #educatie