Acesti semidocti care distrug Educatia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 22:45
11616 citiri
Acesti semidocti care distrug Educatia (Opinii)

Poate ca niciodata anul scolar nu a inceput sub auspicii mai rele. Iar faptul ca elevii claselor I si a II-a nu au manuale este emblematic.

Victor Ponta spune ca, daca va gasi vinovati la nivelul Ministerului Educatiei, va actiona drastic. Nu stiu ce vinovatie mai trebuie sa caute premierul. Culpa mi se pare evidenta atat timp cat manualele nu sunt pe bancile scolii in prima zi de scoala.

Ca aceasta culpa este exclusiv consecinta incompetentei sau este vorba despre interese clientelare, despre invarteli, dupa cum spune Raluca Turcan si acuza o parte dintre directorii de editura, devine deja o chestiune de detaliu din punctul de vedere al actului de guvernare.

Absenta manualelor reflecta o disfunctionalitate de maxima gravitate si pentru ea raspunde ministrul. Demisia dlui Pricopie, in asemenea conditii, mi se pare o chestiune de la sine inteleasa. Chiar daca nu exista nimic ocult in spatele acestei intarzieri, era de datoria domniei sale sa se asigure ca licitatiile sunt organizate suficient de repede, astfel incat in 15 septembrie cartile sa fie pe banci.

Simplul fapt ca nu a facut-o, repet, indiferent de motive, este suficient pentru demisie sau demitere. Daca e ceva mai mult, este problema DNA.

Cum ar fi procedat dl Ponta daca procedurile pentru distribuirea microbuzelor scolare, cu care se mandreste atat de tare, nu ar fi fost gata suficient de repede pentru ca ele sa fie impartite cu atata pompa inca din vara? Acolo totul a mers ca uns.

Dar povestea manualelor este doar varful unui iceberg, de care societatea romaneasca isi zdrobeste viitorul.

Faptul ca de 24 de ani nu am reusit o reforma autentica a programelor scolare, ca niciun guvern nu a respectat cele 6 procente din PIB pentru Educatie, faptul ca avem in continuare un corp didactic de o calitate foarte slaba, cu potential de inrautatire, avand in vedere eliminarea masterului didactic, faptul ca finantarea nu urmeaza elevul decat in sistemul public, faptul ca profesorii vor fi din nou impusi de inspectoratele scolare si lipiti de posturi indiferent de calitatea prestatiei sunt alte motive de reala ingrijorare.

M-am intrebat adesea daca aceasta permanenta sabotare a educatiei este programatica sau doar consecinta unei crase limitari intelectuale a celor care au pe mana guvernarea tarii. Cred ca este pana la urma un mix.

Cred ca exista o zona a politicului, culmea, cea mai educata, care se teme de educarea poporului. Pentru ca un popor educat inseamna un electorat exigent, care are nevoie de mult mai mult pentru a vota decat de cadouri electorale si promisiuni nefezabile. Un electroat educat este mai greu de manipulat si nu raspunde la stimulii electorali facili. Nu stiu cate partide politice din Romania isi doresc asa ceva.

Pe de alta parte, insa, politicienii nostri sunt, in ultima instanta, produsele educatiei romanesti. Ei sunt dovada ceva mai buna a efectelor pe care le are un invatamant de slaba calitate. Priviti-l pe ministrul Educatiei care crede ca Romulus si Remus au fost crescuti de o vulpe si care anul trecut spunea la un moment dat: "Nu a existat subiecte, a existat decat un mesaj..."! Produsul carei Educatii este dl Pricopie si ce fel de Educatie poate croi?

Un premier plagiator ce Educatie poate croi? Cum sa astepti de la astfel de politicieni sa inteleaga rolul unei educatii de calitate si sa se lupte pentru ea. E un cerc vicios. Cand semidocti, uneori chiar semianalfabeti, sunt la putere la ce altceva te poti astepta decat la promovarea mediocritatii?

E un cerc vicios care se adanceste cu fiecare vot si cu fiecare masura luata impotriva Educatiei in baza acestui vot.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#an scolar fara manuale, #Pricopie vulpe Romulus Remus, #Ponta plagiat , #educatie
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
El, Remus, cam are dreptate.Pe el l-a crescut vulpea Cati garantată