"Adopta un liceu" - Un proiect de succes care poate schimba societatea romaneasca

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 19:02
3124 citiri
"Adopta un liceu" - Un proiect de succes care poate schimba societatea romaneasca
Foto: Facenook / Adopta un liceu

A doua editie a programului "Adopta un liceu" s-a incheiat recent, la Busteni, cu un succes notabil. Peste 120 de reprezentanti ai unor licee, ai mediului de afaceri precum si din partea autoritatilor au discutat timp de cateva zile despre cum pot lucra cat mai bine impreuna pentru ca elevii sa fie cat mai bine pregatiti.

"Adopta un liceu" este un proiect initiat anul trecut de Scoala de Valori si Asociatia ROI, iar "obiectivul este ca elevii, profesorii, parintii, reprezentantii comunitatii de afaceri, ai organizatiilor neguvernamentale si autoritatilor locale sa lucreze impreuna pentru ca liceele sa-si imbunatateasca performantele si sa devina modele pentru alte scoli", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com si postat pe site-ul "Adopta un liceu".

La cea de a doua editie a taberei, desfasurate la Busteni in perioada 24-26 octombrie, au participat reprezentanti din partea a 24 de licee din Alba, Arges, Constanta, Suceava, Galati, Timisoara, Salaj, Vrancea, dar si din Brasov, Calarasi, Dambovita, Prahova, Bucuresti.

"Adopta un liceu este o initiativa prin care ne-am propus sa intarim colaborarea intre liceele tehnologice si mediul privat din Romania. Am pornit cu un proiect si acum vorbim despre un spirit de colaborare prin care putem creste calitatea absolventilor, iar mediul privat poate fi mult mai multumit de calitatea viitorilor angajati.

Semnalele sunt foarte bune, daca avem in vedere companiile care dezvolta deja parteneriate cu diferite licee si nenumaratele exemple prezentate si in tabara, in cadrul galeriei realizate de catre elevi si profesori", a declarat Stefan Palarie, presedintele organizatiei neguvernamentale Scoala de Valori.

La randul sau, Simona David-Crisbasanu, presedintele Asociatiei ROI, si-a exprimat satisfactia pentru faptul ca atat de multe licee din intreaga tara sunt interesate sa faca schimb de bune practici in domeniu.

"S-a discutat despre faptul ca firmele doresc sa vada ca si scoala este deschisa si se implica - directorii, profesorii, elevii, parintii - ca nu asteapta pur si simplu sa vina altii sa le dea. A fost clarificat cadrul legislativ si am vazut ca adaptarea programei scolare la cerintele agentilor economici se aplica in cazul scolilor unde functioneaza modelul dual. Am avut cateva exemple - nu numai de la Scoala Germana Kronstadt, partenerul nostru la acest eveniment, ci si Scoala Profesionala Germana din Alba si Colegiul Tehnic Energetic Timisoara, de la care s-au inspirat celelalte licee", a adaugat aceasta.

De la succesul inregistrat la Craiova, la un adevarat fenomen national

Cea mai numeroasa delegatie, peste 30 de elevi, profesori si reprezentanti ai companiilor sustinatoare, a fost cea a Liceului Tehnologic Auto Craiova, adoptat in 2013 de un grup de companii cu activitate in judetul Dolj.

"Foarte multe firme din Craiova au considerat ca a venit momentul sa-si uneasca fortele pentru a se forma si in Craiova o scoala profesionala, o scoala de buni meseriasi. Este o mare bucurie si onoare pentru noi ca am fost adoptati in cadrul acestui proiect. Liceul nostru are specialitati tehnice cerute pe piata muncii. Firmele isi exprima punctele de vedere cu privire la ceea ce au nevoie si ne propunem sa scolarizam ceea ce cer", a explicat Viorica Carstea, director adjuct al liceului.

Proiectul "Adopta un liceu" prevede ca institutia poate fi sustinuta de companii cu un program intensiv de interventie si dezvoltare personala, precum si de pregatire tehnica, prin practica si dotarea atelierelor liceului, acestea fiind direct interesate ca viitorii lor angajati sa fie bine pregatiti si sa poata sustine comunitatea locala.

"Cu cat reusim sa ne implicam mai devreme in educatia elevilor, cu atat vor fi mai bine pregatiti. In acest proiect, pe langa pregatirea tehnica pe care o asigura companiile, organizatiile neguvernamentale partenere vin cu programe de educatie non-formala pentru elevi, pentru a capata si abilitati de organizare, de comunicare, de lucru in echipa si de coordonare.

Pe langa ceea ce realizam noi, companiile, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale, cu sprijinul autoritatilor putem avea un impact major in educatia romaneasca. Iar daca acest lucru se intampla in cele peste 20 de licee din toata tara prezente in tabara, putem spune ca devine un fenomen national", a declarat Liviu Ungureanu, initiatorul "Adopta un liceu Craiova" si director de achizitii pentru Europa de Est si Germania in cadrul companiei Cummins.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adopta un liceu 2014, #invatamant profesional, #Scoala Valori adopta liceu , #educatie