Angajatorii se plang de pregatirea absolventilor romani

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:29
2354 citiri
Angajatorii se plang de pregatirea absolventilor romani
Foto: Arhiva

Angajatorii sustin ca absolventii invatamantului superior romanesc sunt slab pregatiti si prefera sa mizeze pe o oarecare experienta practica, in detrimentul prestigiului universitatii absolvite, arata un raport al CNFPA.

Studiul realizat de Consiliul National de Formare Profesionala (CNFPA), pe un segment reprezentativ al angajatorilor din Romania, arata ca doua treimi dintre angajatori reclama mediocritatea invatamantului superior, 66% considerand invatamantul ca fiind "mediocru", 5% "slab" si 29% "bun".

Atat angajatorii cat si absolventii de invatamant superior considera ca, in momentul de fata, sistemul de invatamant superior romanesc reuseste sa furnizeze absolventilor doar cunostiinte teoretice, nu si abilitati practice.

Studiul mai arata ca angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta de lucru anterioara, iar mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.

O alta concluzie a studiului se refera la faptul ca angajatorii sunt de accord cu afirmatia ca "in invatamantul romanesc actual exista prea multe programe de studiu".

Problema eficacitatii sistemului educational romanesc este una controversta, deoarece "a masura" presupune valoare pentru o marime masurabila, etaloane si mai ales instrumente.

Exista la ora actuala destule pareri ale unor teoreticieni despre relatia dintre structura si functie. Astfel, unii considera ca trebuie stabilita mai intai forma, deci structura organizationala, iar aceasta va genera modul in care organizatia va opera, deci functia.

Evaluarea procesului de invatamant reprezinta o actiune subordonata activitatii de instruire si educatie, organizata la nivel de sistem educational, necesara pentru verificarea gradului de indeplinire a obiectivelor propuse, verificare realizabila la diferite intervale de timp, cu functia centrala de reglare-autoreglare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.000 de angajatori, de pe piata locala.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#invatamat Romania, #angajatori studenti romani, #pregatire studenti romani , #educatie
Comentarii