Elevii de la Scoala Lauder-Reut si-au exercitat abilitatile diplomatice

Advertorial
Luni, 08 Mai 2017, ora 15:16
22924 citiri
Elevii de la Scoala Lauder-Reut si-au exercitat abilitatile diplomatice
Foto:

In vizita pentru aproape o saptamana in Israel, un grup de 10 elevi de la Scoala Lauder-Reut a avut posibilitatea sa-si verifice in practica abilitatile diplomatice deprinse la cursurile dedicate acestui obiect de studiu.

Utilizarea a fost, ca sa spunem asa, pe mai multe planuri. In primul rand, cu prilejul schimbului de experienta cu elevii de la Liceul Tichon Hadash din Herzliya, singura scoala din Israel care are de asemenea in program cursuri de diplomatie.

In al doilea rand, in cadrul dezbaterilor de la Walworth Barbour American International School din Even Yehuda, unde s-a organizat MUN 2017, respectiv conferinta "Israel-Orientul Mijlociu dupa modelul ONU", in cadrul careia elevii au participat la diferitele sectiuni de dezbateri. Aici, de asemenea, au profitat din plin de practica dezbaterilor in limba engleza, obiect de studiu la scoala.

In al treilea, dar nu in ultimul rand, in familiile israeliene care i-au gazduit pe copiii romani, unde au avut un comportament... demn de niste tineri diplomati. Si toate cele trei examene au fost trecute cu succes.

Legaturile cu elevii de la Tichon Hadash au inceput de la aeroport, unde cei 10 copii au fost asteptati de gazde - parinti si copii israelieni - iar intregul grup, elevii si profesorii insotitori au fost intampinati de Adi Fridlander, directoare adjuncta a scolii, profesoara de Biblie si de diplomatie - o combinatie interesanta, dar se potriveste -, a opinat ea cand ne-am exprimat oarecum mirarea.

Adi a raspuns din partea israeliana de colaborarea dintre cele doua scoli si, impreuna cu omologul ei din Romania, Tally Weismann, sefa catedrei de ebraica la Lauder, ea a fost initiatoarea actiunilor in timpul celor sase zile si ingerul nostru pazitor.

La invitatia ei, impreuna cu profesoarele Rica Pintilie si Diana Gherasimiuc, care la randul lor au fost ingerii pazitori ai copiilor romani, am petrecut un Oneg Sabat de neuitat, asa cum are loc intr-o familie de evrei religiosi moderni (cu trei copii adorabili si al patrulea... pe drum), cu multa veselie si respectarea traditiilor.

A doua zi seara, unul dintre parinti a gazduit o intalnire neformala intre toti copiii - romani si israelieni - cu organizarea unui fel de concurs "cine stie castiga", respectiv cine stie mai mult despre tara celuilalt si cine cunoaste mai multe cuvinte din limba celuilalt. Recunosc, nu a fost un concurs echitabil, deoarece copiii nostri invata ivrit la scoala iar copiii israelieni nu invata romana.

In celelalte zile s-a intrat in programul cunoscut de-acum de elevii de la Lauder. O dimineata a fost dedicata vizitei la Scoala Tichon Hadash, cu prezentarea generala a acesteia si a programului de diplomatie si relatii internationale. Este un curs ce dureaza trei ani si se concentreaza pe relatia dintre cetateni si guvern si pe leadership. Atat elevii romani cat si cei israelieni au facut o scurta prezentare a tarilor lor, cu imagini power point.

In ceea ce priveste "infrastructura" sectiei de diplomatie, Scoala Lauder are o deschidere mult mai mare, obiective mai generoase, datorita sprijinului acordat de o serie de institutii de specialitate (MAE roman, Institutul Diplomatic, Camera Deputatilor, mai multe ambasade), "de care, din pacate, scoala noastra nu dispune", mi-a declarat Adi Fridlander. "Toate forurile municipale ne lauda, le place ceea ce facem, dar sponsorizari nu exista", mi-a spus ea.

Un moment amuzant, care a permis manifestarea fanteziei copiiilor, dar si apropierea lor, a fost realizarea in comun a unor picturi pe ghivecele de flori aduse cu prilejul sarbatorii de Tu biSvat, anul nou al pomilor. Multe dintre imaginile desenate simbolizau prietenia dintre Romania si Israel.

Dezbateri ca la ONU

Timp de doua zile, elevii Scolii Lauder si colegii lor israelieni de la Tichon Hadash au luat parte la MUN - The Israel Middle East Model United Nations Conference 2017. Ea a fost organizata la Scoala Internationala Americana Walworth Barbour de la Even Yehuda, fiind cea de a 17-a intalnire de acest fel.

La actuala editie au participat 700 de elevi din 52 de scoli. O imagine interesanta am putut sa ne facem parcurgand lista scolilor participante - scoli evreiesti, diferite scoli crestine - laice si confesionale -,scoli arabe - musulmane si crestine. De aceasta data, singura invitata din strainatate a fost Scoala Lauder-Reut Romania, dar de obicei vin din mai multe tari.

Impresionanta a fost ceremonia de deschidere a conferintei, desfasurata intr-o imensa aula, plina de tineri. Ei au fost salutati de importante personalitati din lumea politica si diplomatica israeliana, de reprezentanti ai unor fundatii si ONG-uri.

Numitorul comun al discursurilor a fost dorinta de pace si de intelegere intre popoare pe calea diplomatiei. La sfarsitul ceremoniei au fost prezentati organizatorii evenimentului si conducatorii diferitelor dezbateri, majoritatea - elevi ai scolii.

Conferinta s-a desfasurat sub forma dezbaterilor pe comisii, 13 la numar, asemanatoare cu cele din cadrul ONU, printre care cele pentru dezarmare, drepturile omului, comert si dezvoltare, dispute teritoriale, dar a existat si un "Consiliu de Securitate". Elevii s-au inscris la aceste comisii cu cateva luni inainte, li s-a transmis ce tari reprezinta si care sunt temele de dezbatere.

Elevii nostri au fost desemnati sa reprezinte Ucraina si in diferitele comisii a trebuit sa expuna punctul de vedere al acestui stat fata de problemele discutate. Pentru aceasta, fireste, au fost nevoiti sa faca cercetari, sa studieze, sa citeasca luarile de cuvant din Adunarea Generala a ONU si din comisiile "adevarate", ca sa redea in mod real punctul de vedere al statului respectiv.

Declaratiile tarilor au fost urmate de intrebari-raspunsuri, se puteau prezenta motiuni sau se putea face lobby pentru o cauza sau alta. A fost cu adevarat un exercitiu de diplomatie.

Personal, am participat la Comisia pentru "dispute teritoriale", unde au fost abordate doua teme: Kosovo si Ucraina. Participantul nostru (Matei) a stiut sa contureze cele mai pertinente puncte de vedere in aceste probleme, mai ales ca reprezenta chiar Ucraina. Si, dupa cum am aflat, si ceilalti elevi au facut fata cu succes dezbaterilor din comisii.

La sfarsit, toti participantii au primit diplome. Si cum si in acest cadru s-a dorit apropierea tinerilor prin toate mijloacele, s-a folosit o forma agreata de toti - o seara petrecuta la discoteca din campusul scolii.

Vizita la IDC Herzliya

IDC Herzlyia, un vast complex de invatamant superior, nu a fost o necunoscuta pentru elevii Scolii Lauder, dat fiind faptul ca o serie de absolventi ai liceului au ales sa studieze in acest Centru Interdisciplinar. Facultatile de Business, Communication si Government (aceasta ultima specializare fondata chiar de R. Lauder) sunt compatibile cu studiile care se desfasoara si la Scoala Lauder din Romania; de fapt acestea din urma au fost create ca un fel de cursuri pregatitoare pentru cei ce doresc sa-si continue studiile in Israel. Cum limba de predare este engleza, nu exista impedimente de aceasta natura pentru elevii Lauder - Romania.

Tinand cont de toate acestea, vizita efectuata in campusul IDC Herzliya a fost utila, explicatiile si prezentarea imbogatind informatiile detinute.

Vizita s-a incheiat cu conferinta "Haos in Orientul Mijlociu", tinuta de prof. Ely Karmon, specialist in relatii diplomatice si contraterorism, personalitate cunoscuta elevilor romani, el fiind invitat la evenimentul "2Day Ambassadors", organizat anual de Scoala Lauder-Reut. Excelent documentata, prelegerea a zugravit o imagine realista cu privire la marile obstacole care stau in calea ajungerii la pace in razboiul din Siria.

Beduini, camile si plimbare prin Iaffo

Organizatorii programului au dorit sa ofere elevilor si un fel de "condimente" ale vietii israeliene, ducandu-i in vizita in locuri mai speciale. Marea Moarta, o plimbare cu camilele si o masa intr-un cort de beduini, la care s-a adaugat povestea eforturilor unei femei beduine de a trece peste prejudecatile tribale si a deveni independenta, au reprezentat partea "distractiva" a programului, iar vizita la Iaffo, cu stradutele sale vechi, influentele arabe, zecile de galerii, magazine de suveniruri, restaurante "mediteraneene" si piata de vechituri, unde puteai gasi tot ce-ti imaginai, au incheiat periplul de sase zile al grupului de elevi de la Lauder-Reut.

Un moment emotionant al vizitei a fost cel al despartirii, organizat la scoala. Au venit nu numai elevii si profesorii, ci si parintii care i-au gazduit pe copii. Directoarea scolii, Nehama Shalev, profesoara Adi Fridlander, din partea israeliana, Tally Weisman, din partea romana, dar si elevi si parinti au vorbit despre aceste cateva zile pe care le-au apreciat ca un simbol al prieteniei si apropierii, concluzia finala fiind ca vizita a fost un succes. "Incoronarea" sa a avut loc la restaurantul "Fabrica de ciocolata", unde cu totii am consumat cele mai variate preparate, inclusiv cocktailuri... pe baza de ciocolata.

Facand un mic bilant, care au fost castigurile acestui "excurs"? Cred ca ele reies din ceea ce am relatat: relatiile de prietenie care s-au infiripat intre elevii romani si israelieni. Putem spune ca a fost "dragoste la prima vedere". Si-au gasit preocupari comune, interese comune, limbaj comun, intr-un cuvant s-au simtit bine impreuna.

S-au despartit cu parere de rau dar au spus "Leitraot", la revedere, stiind ca la sfarsitul lunii martie, elevii israelieni vor intoarce vizita si vor petrece de asemenea cateva zile in Romania, fapt ce s-a intamplat trei saptamani mai tarziu.

Copiii de la scoala Tichon Hadash au vizitat Bucurestiul

Elevii israelieni au fost primiti la Bucuresti cu aceeasi caldura de familiile elevilor din Romania iar colegii lor au tinut, la randul lor, sa le arate lucruri interesante, atat in capitala cat si in excursii facute prin tara.

In primele zile, s-au plimbat prin cartierele bucurestene. Au fost in Centrul Vechi si pe langa Piata Romana, in Cismigiu si la sosea, prin mall-uri si la aqua Park dar si la Templul Coral.

Am petrecut cu ei o dupa-amiaza, vizitand Muzeul National Cotroceni nu numai muzeul de pictura, ci facand si un tur al Palatului. Si pe mine m-au incantat salile, mobilierul, stilurile camerelor. Am aflat multe despre obiceiurile celor doua familii regale care au locuit acolo - a lui Carol I si a lui Ferdinand.

Copiii israelieni au fost foarte impresionati deoarece pentru multi dintre ei un astfel de palat a fost o noutate. Nu pentru toti; unii mi-au povestit ca au fost in excursii in strainatate unde au mai vizitat palate, astfel, una dintre fete mi-a spus ca seamana cu palatul reginei Angliei.

In continuare, in cadrul programului generos intocmit de Scoala Lauder, copiii au plecat la Sinaia unde au facut excursii si au vizitat Castelul Peles (probabil ca aici si-au dat seama de asemanarea stilului cu cel din Cotroceni). Au petrecut un timp si la Rasnov, iar la C.I.R. Cristian au participat la un Oneg Sabat, au vizitat Brasovul, castelul Bran iar, in drum spre Bucuresti, s-au oprit si la un mall din Baneasa.

Dar, in afara partii distractive, elevii israelieni care urmeaza cursuri de diplomatie au avut prilejul sa participe si la un eveniment aemanator cu cel la care au luat parte in februarie, in Israel, elevii Scolii Lauder.

Daca ei au fost la MUN-ul de la Even Yehuda, despre care am amintit in reportajul din numarul trecut, elevii israelieni au participat, in Aula Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la deschiderea sesiunii BISMUN-Romania si la unele dezbateri.

Spre deosebire de cel din Israel, organizat pentru elevi, BISMUN - Bucharest International Students Model United Nation - este realizat mai ales de studenti dar sunt invitati si elevi ai liceelor unde exista interes pentru MUN. Actuala editie, cea de-a noua, a durat aproximativ o saptamana, cu peste 250 de participanti din diverse tari.

Fundatia Lauder-Reut Magna cum Laude este unul dintre principalii sponsori ai BISMUN Romania. Dupa ceremonia de deschidere, elevii israelieni, impreuna cu colegii lor de la Lauder, au participat la prima zi a lucrarilor desfasurate la SNSPA, alt partener al BISMUN.

Din pacate, nu am putut sta de vorba cu copiii israelieni la sfarsitul acestui periplu, ca sa aflu impresii definitive. Dar chiar si numai dupa trei zile de prezenta in Romania, mi-am dat seama ca prietenia inceputa in Israel intre copiii romani si israelieni s-a consolidat in urma primirii calduroase si a impresiilor minunate de care au avut parte elevii de la Tichon Hadash. Si, fara doar si poate, ea va avea si continuare.

EVA GALAMBOS

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#scoala Lauder Reut, #schimb experienta Israel , #educatie
Comentarii
Poza parerea
parerea
rank 5
Poza Eufrosin
Eufrosin
rank 2