Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Acord Social al Educatiei, validat prin referendum?

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:57
2615 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Acord Social al Educatiei, validat prin referendum?

O alta gaselinita a sindicatelor, prin care vor sa mai castige aprecierea membrilor de sindicat. Care le si platesc prin cotizatii salarii frumusele. In consecinta, trebuie sa se "faca" ca le apara drepturile.

Din totdeauna sindicatele au aparat interesele unei parti a procesului educational, interesele profesorilor. Importanti si ei, dar mai importanti sunt beneficiarii, elevii si studentii, apoi indirect parintii lor, care si achita, prin taxe si impozite, costurile acestor servicii sociale esentiale.

Parintii tocmai ce au fost izgoniti din Consiliile de Administratie ale scolilor, prin modificarile de substanta aduse Legii Educatiei Nationale de catre Ecaterina Andronescu, in ultimele zile de mandat.

Sindicatele acuza ca Legea Educatiei Nationale a trecut prin asumarea raspunderii, fara consens parlamentar si national. Si exact acest lucru s-ar realiza prin propusul Acord Social al Educatiei.

Care ce sa contina?

Alocarea unui procent insemnat, 6% din PIB, pentru educatie, pentru cresterea salariilor din invatamant, inca 1-2% pentru cercetare, 2% pentru reforma educatiei, adica cca 10% din PIB.

Foarte bine, si Japonia a investit masiv in educatie si a progresat tehnologic la nivelul la care se afla astazi.

Problema este sa si ai bani pentru asta si, mai important, in societatea noastra venita dupa 45 de ani de comunism si 23 de post comunism, sa creezi, inainte de orice, mecanismele si procedurile necesare controlului eficientei, legalitatii si cresterii calitatii in urma cheltuirii acestor bani. Altfel, banii dispar ca apa in nisip pe salarii ale personalului, sefilor de sindicat, iar societatea nu castiga nimic din cheltuirea acestor fonduri.

Cultul muncii si al lucrului bine facut a fost grav pervertit la romani de comunism, daca o fi existat candva. El poate fi reconstruit doar printr-o salarizare strict legata de performanta si rezultatele muncii, nu de grade si vechime care reprezinta o cortina perfecta pentru a ascunde nemunca si lipsa de performanta.

Exemplul din sanatate este edificator, alocarile bugetare din ultimii 10-12 ani au crescut de patru ori, iar calitatea serviciilor a ramas aceeasi sau a scazut.

Intre 2005-2008 salariile in educatie aproape s-au dublat, fara efecte vizibile in planul calitatii prestatiei la catedra.

Pentru ca nu sunt dublate de mecanisme de evaluare obiectiva a activitatii salariatilor, cum ar fi masurarea progresului scolar al elevilor, cu aplicatii informatice, care sa utilizeze bazine de itemi standardizati la nivel national.

Legea Educatiei Nationale este buna, mai ales in sectiunea invatamantului superior, unde instituie responsabilitatea publica a sefilor din universitati si sanctiuni dure anti plagiat, anti nepotism, alocarea de fonduri bugetare in functie de calitate, evaluatori straini pentru aprobarea de granturi in cercetare, clasificarea universitatilor si a programelor de studii etc.

De aici marea suparare a sindicatelor, a sefilor de sindicat. Pentru ca sindicalistii care platesc cotizatii vor salarii mari, dar fara evaluari si sarcini controlabile si masurabile. Fara masuri dure de sanctionare si eliminare din sistem in caz ca nu sunt capabili.

Educatia a fost si este locul unde nimeni nu da socoteala de nimic

Obiectivul sindicatelor este sa ramana asa, fara evaluari externe, fara control pe ce se dau banii.

Fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, a scapat porumbelul cand a declarat ca "universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei". Prin salariile nemuncite, avantajele si traficul de influenta acordate parlamentarilor si inaltilor functionari, Ministerul Educatiei si Parlamentul au facut jocul fabricilor de diplome, spre fericirea si imbogatirea acestora.

Rezultatele a 10-15 ani de educatie gandita si impusa de socialistii reprezentati de Ecaterina Andronescu sunt stiute:

-ultimele locuri in evaluari internationale credibile;

-plagiate peste plagiate, incepand de la premier si ministri ai Educatiei;

-piata muncii fara muncitori calificati in urma desfiintarii scolilor profesionale;

-fabricile de diplome care au umplut tara de "diplomati" care nu stiu sa faca ce vor angajatorii;

-scaderea dramatica a competitivitatii si atractivitatii economiei romanesti;

-tinerii capabili aleg sa studieze in strainatate si, de cele mai multe ori, nu revin in tara;

-somaj ridicat in randul tinerilor, care nu au unde sa invete meserii cautate in piata muncii, acum dupa ce fabricile de diplome si-au dovedit inutilitatea in constructia unui sistem de educatie si formare profesionala adecvat si performant.

-cercetarea romaneasca pe ultimele locuri in lume, alaturi de tari din lumea a treia.

Ce lipseste cu adevarat educatiei si formarii profesionale

Sunt lucruri simple, dar respinse categoric de catre sindicate si masa larga a profesorilor.

-Un nou Curriculum National adecvat realitatilor si contextului, care sa tina cont de provocarile si crizele pe care le parcurge omenirea, care sa lase o marja importanta intereselor locale, regionale, ale comunitatilor;

-Un sistem de evaluare credibil, cu evaluatori externi sau independenti de sistem, bazat pe progresul scolar al elevilor si studentilor, folosind aplicatii informatice neutre si obiective;

-Salarizarea strict in conformitate cu performanta si rezultatele muncii, masurate prin evaluarea obiectiva;

-Depolitizare, descentralizare, subsidiaritate, acordarea dreptului comunitatilor de a decide scoala pe care o doresc, o merita si in care investesc;

-Preluarea mecanismelor internationale de evaluare a muncii cercetatorilor si nu alocarea de granturi clientelei politice;

-Folosirea manualelor electronice, a aplicatiilor informatice in procesele educationale si de formare profesionala;

-Punerea in contract direct a beneficiarilor si furnizorilor de servicii de educatie si formare profesionala, statul fiind un intermediar financiar prost si cam furacios.

In concluzie, nu de Acorduri Sociale aprobate de referendumuri costisitoare are nevoie educatia, ci de revenirea la un management meritocratic, care sa inlocuiasca politrucii, impostura, coruptia, salarizarea nemeritata, fraudarea fondurilor destinate educatiei.

Educatia trebuie sa ramana un domeniu garantat de o Lege a Educatiei Nationale care sa tina cont de interesul national, de interesele beneficiarilor platitori, nu ale sindicatelor.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#acord social educatie, #educatie sindicate interese , #educatie