Tara te vrea prost (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Iulie 2013, ora 23:51
9385 citiri
Tara te vrea prost (Opinii)

Scoala romaneasca a dat noi exemple de excelenta, atipice si aproape paradoxale. Lotul Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica - doua de aur, pentru Cristian Frunza si Cristian Andronic, si trei de argint. Elevii romani s-au plasat astfel pe primul loc in Europa si pe locul al 5-lea in lume.

La Olimpiada de Informatica de la Brisbane, Rares Buhai si Vlad Alexandru Gavrila au obtinut medalii de aur, la care s-au adaugat o medalie de argint si o medalie de bronz. In primavara, la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", elevii romani au obtinut o medalie de aur, a Mariei Filip, doua de argint si trei de bronz.

Sunt copii si tineri din aceeasi tara in care peste 50% dintre elevi sunt analfabeti functional, potrivit testelor PISA, din aceeasi tara care nu are nicio universitate in topurile europene si mondiale, in care pana si studentii facultatilor de litere fac greseli de ortografie inadmisibile.

Tara in care rezultatele la examenele nationale, ca sunt cele de la finalul clasei a 8-a sau bacalaureat, ne arata o incompetenta cumplita dublata de o inclinatie catre frauda pe masura.

Este clar ca invatamantul romanesc este rupt la mijloc, intre elitele care obtin rezultate internationale spectaculoase si marea masa, mediocra si infranta din start in batalia competentelor. Din pacate, nu aceste elite pe care ne place sa ni le punem pe blazonul de tara sunt reprezentative pentru invatamantul romanesc.

Ele sunt rezultatul eforturilor proprii, desigur, dar si al eforturilor parintilor care au investit in ei cu mult peste ceea ce scoala ofera. Daca ne uitam in general vorbim despre elevi din Bucuresti, toti in cazul fizicii, si din cateva alte mari orase.

Asta nu inseamna ca elevii bucuresteni sunt mai destepti. Nici poveste. Dar au o sansa mare in plus, pentru ca in Capitala a atras de bine de rau o elita si in privinta profesorilor, in Capitala sunt mai multi bani, deci sunt posibile investitii individuale mai mari in educatie.

In restul tarii, scolile sunt mizere, nedotate, profesorii slabi, cel mai adesea suplinitori, cursurile se tin la simultan, cu copii de diferite varste. Nu sunt biblioteci, nu sunt librarii, nici sa vrei sa faci meditatii, nu ai cu cine.

Copiii dotati, doritori de invatatura, multi sau putini cati sunt ei, din mediul rural sau din orasele mici se pierd pentru ca sistemul, asa cum este el conceput si fianantat, nu le da nicio sansa.

Dar se pierd si elitele. Mai precis le pierde Romania. Cam cati dintre elevii medaliati la olimpiadele internationale credeti ca studiaza in Romania? Cei mai multi primesc imediat oferte, cu burse incluse, de la marile universitati ale lumii. Si dupa ce termina studii de mare valoare de ce s-ar intoarce in tara? Ca sa faca ce?

Cercetarea romaneasca practic nu prea mai exista, cu exceptia unor mici insule. Un fizician, un chimist care vrea sa cerceteze nu are nicio sansa in Romania, indiferent cat e de valoros, pentru ca noi inca nu am inteles ca banii pentru cercetare nu sunt un moft, ci reprezinta o investitie care aduce rezultate insutite la un moment dat. Dar cum acel moment este dincolo de lungul nasului, nimeni nu se gandeste la el.

Nu este insa vorba numai despre cercetare. Elitele din mai toate domeniile sunt alungate din tara de o politica inepta care intretine iluzii egalitariste si cultiva mediocritatea. Tare te vrea prost ca sa nu ai prea mare discernamant la vot si sa ramai captiv, dependent de ajutorul statului.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#medalii olimpiada interantionala, #teste PISA, #elevi olimpici romani , #educatie