Ziare.com

Tara te vrea prost (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 16 Iulie 2013, ora 23:51

   

Tara te vrea prost (Opinii)
Scoala romaneasca a dat noi exemple de excelenta, atipice si aproape paradoxale. Lotul Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica - doua de aur, pentru Cristian Frunza si Cristian Andronic, si trei de argint. Elevii romani s-au plasat astfel pe primul loc in Europa si pe locul al 5-lea in lume.

La Olimpiada de Informatica de la Brisbane, Rares Buhai si Vlad Alexandru Gavrila au obtinut medalii de aur, la care s-au adaugat o medalie de argint si o medalie de bronz. In primavara, la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", elevii romani au obtinut o medalie de aur, a Mariei Filip, doua de argint si trei de bronz.

Sunt copii si tineri din aceeasi tara in care peste 50% dintre elevi sunt analfabeti functional, potrivit testelor PISA, din aceeasi tara care nu are nicio universitate in topurile europene si mondiale, in care pana si studentii facultatilor de litere fac greseli de ortografie inadmisibile.

Tara in care rezultatele la examenele nationale, ca sunt cele de la finalul clasei a 8-a sau bacalaureat, ne arata o incompetenta cumplita dublata de o inclinatie catre frauda pe masura.

Este clar ca invatamantul romanesc este rupt la mijloc, intre elitele care obtin rezultate internationale spectaculoase si marea masa, mediocra si infranta din start in batalia competentelor. Din pacate, nu aceste elite pe care ne place sa ni le punem pe blazonul de tara sunt reprezentative pentru invatamantul romanesc.

Ele sunt rezultatul eforturilor proprii, desigur, dar si al eforturilor parintilor care au investit in ei cu mult peste ceea ce scoala ofera. Daca ne uitam in general vorbim despre elevi din Bucuresti, toti in cazul fizicii, si din cateva alte mari orase.

Asta nu inseamna ca elevii bucuresteni sunt mai destepti. Nici poveste. Dar au o sansa mare in plus, pentru ca in Capitala a atras de bine de rau o elita si in privinta profesorilor, in Capitala sunt mai multi bani, deci sunt posibile investitii individuale mai mari in educatie.

In restul tarii, scolile sunt mizere, nedotate, profesorii slabi, cel mai adesea suplinitori, cursurile se tin la simultan, cu copii de diferite varste. Nu sunt biblioteci, nu sunt librarii, nici sa vrei sa faci meditatii, nu ai cu cine.

Copiii dotati, doritori de invatatura, multi sau putini cati sunt ei, din mediul rural sau din orasele mici se pierd pentru ca sistemul, asa cum este el conceput si fianantat, nu le da nicio sansa.

Dar se pierd si elitele. Mai precis le pierde Romania. Cam cati dintre elevii medaliati la olimpiadele internationale credeti ca studiaza in Romania? Cei mai multi primesc imediat oferte, cu burse incluse, de la marile universitati ale lumii. Si dupa ce termina studii de mare valoare de ce s-ar intoarce in tara? Ca sa faca ce?

Cercetarea romaneasca practic nu prea mai exista, cu exceptia unor mici insule. Un fizician, un chimist care vrea sa cerceteze nu are nicio sansa in Romania, indiferent cat e de valoros, pentru ca noi inca nu am inteles ca banii pentru cercetare nu sunt un moft, ci reprezinta o investitie care aduce rezultate insutite la un moment dat. Dar cum acel moment este dincolo de lungul nasului, nimeni nu se gandeste la el.

Nu este insa vorba numai despre cercetare. Elitele din mai toate domeniile sunt alungate din tara de o politica inepta care intretine iluzii egalitariste si cultiva mediocritatea. Tare te vrea prost ca sa nu ai prea mare discernamant la vot si sa ramai captiv, dependent de ajutorul statului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
100 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traiasca guvernu Dr. Victor Ponta ! Traiasca lupta dintre USL !

Toarasi, asa cum zicea marele nostru inaintas si fundas central Vladimir Ilici Kremlin,
invatati sa copiati !
invatati sa copiati !
invatati sa copiati !

Asa trebe san vatati si dumneavoastra sa copiati, calfel, ajungeti SENINI ca SENINU sio sasa raza toti desteptii da voi !

Traiasca copiatu frate cu plagiatu !

 

 

Total gresit titlul pt. euglenele verzi politruce!

Tzara nu va vrea proshti!...
Basse, da!...

 

 

Nu foarte tare

Cat sa votezi USL-ul!:))

 

 

Intzeleg ca cei care-au votat PDL, Basse si toata clica...

...politruca tradatoare de neam si tzara ar fi...

...deshteptzi?!?

Wooooow!...

 

 

Tara va vrea chiar asa cum zice jurnalista asta, cum ii zice?...

Aaaaa, IE si Dogioiu...

Va exemplifica mai jos cit de prosti va vrea dumneaei Romanica, mai marii ... sinergici cu titlul, PSD Erie, Giugiu, Scre-mutu si Niciolae comunisto-securistul.

Cu un bonus serios pentru tata lor...

PSD Erie...

Felicitari Ziare.com!

 

 

USL(PSD+PNL)te vrea prost!

Altfel n-ar mai castiga alegerile!

 

 

9500 de poeme inchinate Elenei Ceausescu,

Cu asta a incercat Pertidul Comunist sa ne indoctrineze,cu "operele alese"ale asa zisului poet Adrian Paunescu,de fapt la fel de incult ca si Vadim Tudor,un alt mare cantator de ode dedicate "mamei lor spirituale."
Multa lamaie avem nevoie in aceste clipe mai ales ca peste 2 zile isi serbeaza aghiotantii lui "ziua cea mare"...ziua cand moldoveanul s-a facut oltean.

 

 

SENINULE, tu esti SENIN sau te prefaci ?

Pai matale nu sti vorba aia chinezasca carea fost tradusa si la noi ?

Carte multa
Nuse cere,
Fi SENIN,
Sa ai putere !

Asa ca pune mana si combate, ca deaia team facut membru plin in PSD***ii !

Traiasca repetitia care ie maman vatzaturii !

Traiasca Alexandru Lapusneanu carea fost primu domnitor care stia padinafara care ie populatia cu drept da vot !

 

 

Nu destepti,ci oameni simpli,oameni normali.

Nu asistati ca uslasii dependenti de Antena3.

 

 

Aia de laBe1Tv, RTV, DIGI-uri, EvZ, HotNews + Pora

...oare ce-or fi?!?

S-a afiliat B1Tv la ... CNN si n-am aflat noi?

Antena3 e aici! Inca aici.

...TE OFTICI?!?...

Vezi ca oftica chiar asta este, lipsa de educatzie.

 

 

Cand Funeriu a dat semnalul de alarma,

Au sarit cu totii cu gura pe el,
Degeaba le-au dat subiecte de genul "nu-i asa ca 1+1=2"...ca tot n-au stiut sa le rezolve ,indiferent de disciplina.

 

 

Ziare.com nu va faceti complici cu PSD Erie.

Injura si jigneste si voi nu ziceti nimic. Rusine pentru ca m-ati penalizat, eu i-am spus adevarul.

Copiii dotati, doritori de invatatura, multi sau putini cati sunt ei, din mediul rural sau din orasele mici se pierd pentru ca sistremul, asa cum este el conceput si fianantat, nu le da nicio sansa.

 

 

SENINule,am uitat sati spui ca ADMINu ien concediu

dupe data da 15, pana pa data da 19, asa ca, pa 20 iulie ienapoi la servici si poti sai dai un telefon casai spui ca nu te mai intzalagi cu mine deloc si ca soliciti divortu !

Divortu da ziare.com !

Alfel, daca vrei sati spui cinei tine locu, ioti spun !

Pai PSD***ii ii tine locu, cine alcineva ?

Traiaca repetitia maman vatzaturii !

Traiasca bacaloriatu frate cu plagiatu !

 

 

bine ca ...

le-a fost EBA model

 

 

Avem un presedinte care te vrea prost

Romania aproape 10 ani a stagnat cu invatamantul, datorita guvernarii boc - basescu - funeriu. Redresarea se va face greu, pentru ca este usor sa distrugi. Ati uitat de scolile desfiintate la tara unde copii mergeau 20 km pana la scoala cea mai apropiata. Mai putem vorbi de copii dotati.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor