Ziare.com

Tara te vrea prost (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 16 Iulie 2013, ora 23:51

   

Tara te vrea prost (Opinii)
Scoala romaneasca a dat noi exemple de excelenta, atipice si aproape paradoxale. Lotul Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica - doua de aur, pentru Cristian Frunza si Cristian Andronic, si trei de argint. Elevii romani s-au plasat astfel pe primul loc in Europa si pe locul al 5-lea in lume.

La Olimpiada de Informatica de la Brisbane, Rares Buhai si Vlad Alexandru Gavrila au obtinut medalii de aur, la care s-au adaugat o medalie de argint si o medalie de bronz. In primavara, la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", elevii romani au obtinut o medalie de aur, a Mariei Filip, doua de argint si trei de bronz.

Sunt copii si tineri din aceeasi tara in care peste 50% dintre elevi sunt analfabeti functional, potrivit testelor PISA, din aceeasi tara care nu are nicio universitate in topurile europene si mondiale, in care pana si studentii facultatilor de litere fac greseli de ortografie inadmisibile.

Tara in care rezultatele la examenele nationale, ca sunt cele de la finalul clasei a 8-a sau bacalaureat, ne arata o incompetenta cumplita dublata de o inclinatie catre frauda pe masura.

Este clar ca invatamantul romanesc este rupt la mijloc, intre elitele care obtin rezultate internationale spectaculoase si marea masa, mediocra si infranta din start in batalia competentelor. Din pacate, nu aceste elite pe care ne place sa ni le punem pe blazonul de tara sunt reprezentative pentru invatamantul romanesc.

Ele sunt rezultatul eforturilor proprii, desigur, dar si al eforturilor parintilor care au investit in ei cu mult peste ceea ce scoala ofera. Daca ne uitam in general vorbim despre elevi din Bucuresti, toti in cazul fizicii, si din cateva alte mari orase.

Asta nu inseamna ca elevii bucuresteni sunt mai destepti. Nici poveste. Dar au o sansa mare in plus, pentru ca in Capitala a atras de bine de rau o elita si in privinta profesorilor, in Capitala sunt mai multi bani, deci sunt posibile investitii individuale mai mari in educatie.

In restul tarii, scolile sunt mizere, nedotate, profesorii slabi, cel mai adesea suplinitori, cursurile se tin la simultan, cu copii de diferite varste. Nu sunt biblioteci, nu sunt librarii, nici sa vrei sa faci meditatii, nu ai cu cine.

Copiii dotati, doritori de invatatura, multi sau putini cati sunt ei, din mediul rural sau din orasele mici se pierd pentru ca sistemul, asa cum este el conceput si fianantat, nu le da nicio sansa.

Dar se pierd si elitele. Mai precis le pierde Romania. Cam cati dintre elevii medaliati la olimpiadele internationale credeti ca studiaza in Romania? Cei mai multi primesc imediat oferte, cu burse incluse, de la marile universitati ale lumii. Si dupa ce termina studii de mare valoare de ce s-ar intoarce in tara? Ca sa faca ce?

Cercetarea romaneasca practic nu prea mai exista, cu exceptia unor mici insule. Un fizician, un chimist care vrea sa cerceteze nu are nicio sansa in Romania, indiferent cat e de valoros, pentru ca noi inca nu am inteles ca banii pentru cercetare nu sunt un moft, ci reprezinta o investitie care aduce rezultate insutite la un moment dat. Dar cum acel moment este dincolo de lungul nasului, nimeni nu se gandeste la el.

Nu este insa vorba numai despre cercetare. Elitele din mai toate domeniile sunt alungate din tara de o politica inepta care intretine iluzii egalitariste si cultiva mediocritatea. Tare te vrea prost ca sa nu ai prea mare discernamant la vot si sa ramai captiv, dependent de ajutorul statului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
100 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ne mira

Sa nu ne miram. Prostii,pana la un punct, sunt mai usor de condus(=manipulat), In plus,acesti OLIMPICI, nu beneficiaza de rente viagere si premii in masini si zeci de mii de euro ca cei de la sport. Ce sai faci, doar muschii conteaza. Creierul (acest triumf al universului) este un pericol pentru asa autointitulatii conducatori. Conform titlului articolului !

 

Risu, plinsu...

Se vede caraghios de departe. Ca-n filmele cu... , am vrut sa spun ca-n filmele mute comice. Personaje care cad de la etaj , sau din automobile in viraj. Se ridica, se scutura de praf si alearga mai departe.
Mai lipsesc vreo doi-trei patetici, sa ne spuna ceva de tonomatele basiste, si gasca-i completa.

Nu era mai bine pe vremea "regretatului si sinistrei sale...", "savant de renume mondial", cind era invatamintul de 12 clase obligatorii? Tavalugul care ne-a facut ceea ce sintem astazi. Toata scoala aia buna care se facea isi vede roadele. Sa vedem ce-o fi peste 5, 10 sau 20 de ani.

 

sunt complet de acord cu cele scrise de Ioana Ene Dogioiu, iar .....

...cea mai buna dovada a indeplinirii planului cincinal la desteptaciune care dureaza de mai bine de juma' de veac si depasirea aqcestuia sunt ziaiureaustii si ziaiureastele redactori, redactoare, editori seniori si senioare editoare, reporteri si reporterite, editori si editorite, plaivazisti si plaivaziste fara de titluri precise care cu toti si toate gramada inegresc de perle, aiureli, plastografii si alte asemenea acadele paginile virtuale de la com.ziare. chestia interesanta este ca Ioana Ene Dogioiu ii si le plateste pentru bazaconile pe care, orice om normal, cand le citeste, se cruceste. dar, ce putem face: tara asta vrea si pe astia-i scoate ....

 

@Carrandash - Partzial de acord cu cele spuse de tine...

Tzi-am dat un posibil raspuns pe prima pagina.

Sanatate!...

 

 

@zambila- Te rog eu personal, cit pot de mult si convingator:

Nu mai posta ... "prosteala" asta pt. gugushtiuci! N-o sa faci pe nimeni mai inteligent sau macar mai interesat cu doar ... un link.
Niciodata!
In felul asta ii dai, indirect, "dreptate" lui IE&D.

Daca musai vrei sa suscitzi interesul unora, scrie dom'le chiar un mic articol pe Ziare.com, la tema!
Fa chiar tu mai interesant site-ul asta.
Multzi sint cei care chiar merita mai mult...

Sanatate...

Toti scriu vrute si neVrute

...eu am un interes personal sa "demonstrez" ca invatamantul e falimentar.

Parintii sa puna accent pe activitati extraScolare.
Treapta si bac-ul sunt preocupari "prostesti"
...timp pierdut
...pt cei ce aspira la o cariera de top ...eventual in vest.

...

@zambila - Ai si tu dreptate. Da' nu aici o sa si

...reushesti sa demonstrezi ceea ce e vizibil demult: invatzamintul romanesc e APROAPE falimentar!
Si nici astfel n-o sa schimbi lucrurile in directzia buna.
Ai idee ca invatzamintul si medicina sint cele mai ... tribale profesii?
Caste ermetice, neperformante, retrograde, self-suficiente si agresiv auto-protective?

Demersul tau, si al meu, trebuie sa se adreseze IN PRIMUL RIND parintzilor!
Asa kretin, politizat, diform uneori si abrutizant de greu, fara viziune si scopuri inalt umaniste cum era invatzamintul din perioada comunista, eu m-am format corespunzator - nu deformat! - in acel mediu shcolar care avea puternice legaturi preformatate si bine "strunite", fara ca sa las "sistemul" sa-mi hotarasca si viitorul!
Am avut insa increderea totala si sprijinul neconditzional al unor oameni binecuvintatzi de Dumnezeu sa-mi fie ... parintzi! Lucru extrem de rar in viatza reala a multor copii.
Pe vremea "aia", in clasa a VIII-a de exemplu, eram membru la Casa Pionierilor la nu mai putzin de ... 8 cercuri!
Si aveam timp si de shcola la nivel de olimpiade, si de sport pina la ... febra musculara, si de distractzie cit era posibile pe vremea aia, si de facut cumparaturi si treburi gospodarreshti, si de shah sau bridge, si de drumetzii, excursii, tabere sau expeditzii montane, si de citit uneori chiar si cite o carte pe zi!
Practic aveam timp pentru toate...

Astazi, desi nu se mai face shcoala si simbata si nici la nivelul ala, elevii nu mai au timp de nici unele.
Practic nu mai au scopuri, motivatzii si ambitzii. Iar pentru asta, primii responsabili pentru degringolada si perversitatea valorilor umane inoculate copiilor - asa cum observi si tu - sint...

...NUMAI PARINTZII!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor