Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (I)

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 23:58
9923 citiri
Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (I)

Noul an scolar incepe peste cateva zile, intr-un context cu totul special. Legea Educatiei introduce numeroase schimbari in program si metodologie, bilantul Bacalaureatului 2011, dezastruos, dar realist, ii ingrijoreaza pe elevi si parinti, in timp ce multe dintre universitati au ajuns sa aiba mai multi profesori decat studenti.

Opozitia ii cere demisia ministrului Daniel Funeriu, acuzandu-l ca a provocat haos in sistemul de educatie, prin masurile promovate. Asa sa fie?

Adevarul este ca tanarul ministru al Educatiei a cam intors sistemul pe dos, fara sa se lase intimidat de injuraturile zugravite pe peretii scolilor de absolventii nemultumiti sau de schimonoselile rectorilor socati ca cineva indrazneste sa le scoata din priza tiparnitele de diplome universitare.

Funeriu, despre clasificarea universitatilor: Banii vor merge spre performanta

Dezastru la Bac si in toamna - USL cere demisia lui Daniel Funeriu (Video)

Laudat de Traian Basescu, hulit de fostii ministri ai Educatiei, de liderii USL (viitorii guvernanti) si de propagandistii lor, Daniel Funeriu isi vede de drum cu determinarea omului care a fost pentru multi ani o rotita in mecanismul sistemului de educatie occidental.

Duce el scoala romaneasca catre prapastie sau catre performanta ?

Ziare.com a cerut raspuns la aceasta intrebare din partea a doi dintre cei mai straluciti dascali romani, matematicienii Florian Colceag si Radu Gologan, profesori din mainile carora au iesit sute de tineri cu performante exceptionale, profesori care nu pot fi acuzati in niciun caz de partizanat politic sau de promovarea unor interese personale.

Presedintele IRSCA Gifted Education Florian Colceag (foto) poarta pe umeri doua decenii de experienta in educatia copiilor supradotati. Cele peste 60 de medalii de aur la competitiile de matematica il indreptatesc, credem noi, sa faca aprecieri despre evolutia invatamantului romanesc in ultimele doua decenii, dar si despre directia in care pare sa se indrepte acesta sub comanda ministrului Daniel Funeriu.

Citeste maine pe Ziare.com opiniile prof.univ.dr Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice si coordonatorul lotului olimpic national de matematica.

Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (II)

FLORIAN COLCEAG: Recolta educatiei nu se culege dupa un an, ea creste incet

"Producerea unei schimbari pozitive se face in trepte, este foarte greu sa faci o schimbare pozitiva brusc, numai din masuri administrative sau legale, pentru ca profesorii vor actiona cum au actionat si inainte, din inertie, si elevii la fel. E necesara o perioada de timp de acomodare cu noile idei. Indiferent ce fel de schimbare se produce, ea nu are impact pozitiv rapid", ne-a explicat profesorul Colceag.

In schimb, masurile de reforma au un impact negativ care se observa imediat, pentru ca ele "strica" vechi relatii de care unii profitau intr-un fel sau altul.

"Aceasta este viziunea pe termen scurt, dar recolta educatiei nu se culege dupa un an, se culege dupa o perioada de timp, ea creste incet. Pe termen lung lucrurile arata mult mai bine pentru ca au aparut programe complementare care au o viteza mai mare de crestere, de exemplu programele pentru excelenta, pentru invatamant alternativ, pentru educatie formala si informala. Acestea vor avea, si au deja, o crestere spectaculoasa. Incetul cu incetul se va vedea schimbarea pozitiva, sunt convins!", a explicat acesta cum vede o parte din noutatile prevazute in Legea Educatiei adoptata la inceputul acestui an.

Educatia incepe sa fie o furnizoare de crestere a valorii personale a copiilor

Intrebat daca masurile propuse de actualul ministru reprezinta sau nu macar un prim pas pe calea reformei reale in educatie, profesorul Florian Colceag a raspuns afirmativ.

"Eu cred ca da, e un prim pas al onestitatii in abordarea problemei, asta este foarte clar. Daca pana acum educatia a fost o furnizoare de diplome, acum incepe sa fie o furnizoare de programe de formare a personalitatii, de crestere a valorii personale a copiilor, nu mai este doar o furnizoare de diplome. Au aparut modele de organizare care, cand se vor pune in practica, vor face sa apara un schimb de bune practici intre scoli", a adaugat acesta.

Profesorul Colceag apreciaza si ca noua lege a Educatiei stimuleaza mai bine performanta scolara, dar totodata el trage un semnal de alarma cu privire la subfinantarea educatiei si, mai ales, la faptul ca, in continuare, nu este recompensata calitatea actului didactic, ci cantitatea.

"In mod categoric, performanta scolara va fi stimulata si mai bine daca se va renunta la criteriul cantitativ in salarizare si se va trece pe criteriul calitativ, daca se va plati calitatea in educatie, care inseamna progresul elevilor. Pana acum s-a platit prezenta la ore si pusul notelor, dar nu performanta.

Si aici avem o mica-mare problema: subfinantarea educatiei. Foarte multi profesori foarte buni au plecat si vor pleca in continuare, daca aceasta subfinantare nu se intrerupe. Nivelul de performanta nu se va atinge daca raman profesorii care ar putea face orice altceva, sa vanda la aprozar de exemplu, in loc sa predea, cei care nu au niciun fel de vocatie.

Nu s-a introdus nimic pe calitate si performanta in educatie. Raman oameni care se duc la serviciu numai ca sa faca act de prezenta, fara sa puna suflet, inteligenta si vointa proprie in dezvoltarea abilitatilor copiilor. Acesta este marele risc", a mai spus profesorul Florian Colceag, cel care este si reprezentantul in Romania al World Council for Gifted and Talented Education.

TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala

Cum sa scoti o economie reala bazata pe minciuna?

In opinia sa, clasificarea universitatilor este un pas in directia cea buna, dar nu este suficient doar atat.

"Sunt universitati si universitati, eu am cunoscut suficient de multe, si romanesti si straine - pe unde am lucrat - si diferentele sunt majore. Problema nu tine de clasificare, atata vreme cat ea respecta niste criterii bazate pe calitate ea e valabila, altfel nu e valabila. Problema sta in calitate, in abordarea, managementul si gestionarea calitatii in educatie. Noi facem niste confuzii teribile incercand sa inlocuim calitatea cu cantitate", a explicat acesta, admitand ca pe criteriul cantitatii s-a mers pana acum in aprecierea institutiilor de invatamant universitar.

"E o mare lupta acum. Era comod sa numeri cati studenti ai, cati doctoranzi, fara sa vezi care este impactul acelor absolventi pe piata sau cati dintre absolventii universitatii respective performeaza in profesia in care au fost pregatiti si la ce nivel. Ce ne pasa noua ca nu stiu care universitate, privata sau de stat, scoate pe banda rulanta absolventi cu diplome care nu fac doi bani pentru ca nu acopera nimic? Important este ca acesti oameni sa aiba un impact pozitiv pe piata muncii. Cum sa scoti o economie reala bazata pe minciuna? Este imposibil", a subliniat profesorul Colceag.

O schimbare ca un medicament: poate otravi sistemul sau poate fi fara efect

In ceea ce priveste ritmul reformei in educatie, profesorul il sfatuieste pe ministrul Funeriu sa aiba grija la "amplitudinea pe care o da schimbarii".

"O schimbare ca aceasta este ca un medicament pentru sistem. Un medicament, daca il dai in concentratie prea mare, devine otrava si omoara organismul. Daca il dai in concentratie prea mica, nu are nicio eficienta. Eu nu vorbesc de directii, directiile sunt bune. Problema e cat dai, cand dai, in ce conditii dai, astfel incat sa minimizezi efectele negative, care sunt imposibil de evitat, dar pot fi totusi cat de cat contracarate", atentioneaza acesta.

Intrebat cum comenteaza declaratiile politicienilor care i-au cerut in repetate randuri demisia lui Daniel Funeriu, acuzandu-l de "haosul" provocat in sistemul de educatie, profesorul Florian Colceag a raspuns scurt: "Ei pot sa spuna orice, cred ca nimeni din tara asta nu mai da doi bani pe ce spun politicienii".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#reforma educatie, #Daniel Funeriu ministru, #Florian Colceag educatie , #educatie