Educatia demodata a lui Funeriu (Opinii)

Sambata, 15 Martie 2014, ora 20:22
5805 citiri
Educatia demodata a lui Funeriu (Opinii)

Intentia ministrilor educatiei de a creste calitatea acesteia este un lucru laudabil, urmarit de presa si de opinia publica.

Impunerea unor examene corecte, incercarea de a implica si mai mult cadrele didactice si de a individualiza invatarea, constientizarea elevilor privind nivelul lor de pregatire, par a fi eforturi laudabile si in directia cresterii calitatii educatiei.

Totusi, elevii nu par a se lasa impresionati. Rezultatele lor la examene si simulari ne arata o eficienta foarte scazuta a educatiei, un numar foarte mare de elevi nu satisfac exigentele de pregatire nici cand se coboara mult standardele examenelor, cum s-a procedat anul trecut.

Din perspectiva noastra, a celor formati in vechea scoala, ei sunt de vina ca nu fac eforturi suficiente pentru a invata lucrurile care se predau la scoala. Problema insuccesului este a lor, noi ne facem datoria.

In realitate, eu cred ca elevii si studentii au dreptate. Intentiile educatorilor si ale ministerului sunt bune, calitatea educatiei trebuie sa creasca, dar directia in care ne miscam este una gresita, peretele de care e rezemata scara e unul scund si neimportant.

Tributari unei perspective academiste, expirata moral, inca dorim sa transmitem cunostinte ori abilitati academice. Spunem ca prin ele dezvoltam individul insa ceea ce rezulta ii foloseste prea putin in viata. Nu am nimic personal cu d-l Funeriu, dar intentiile de a creste calitatea subjugand si sufocand academic aservind elevul pleaca de la el.

Daniel Goleman aprecia undeva la 15-20% contributia educatiei de acest tip la succesul in viata. Brian Tracey ne spune in cartea sa "Succesul in viata" ca: "Mai bine de 85% din succesul vostru in viata va fi influentat de capacitatea de a te comporta in societate, de a interactiona pozitiv si eficient cu ceilalti si de a-i determina sa coopereze cu voi, pentru a va ajuta sa va realizati scopurile".

Pornind de la aceste informatii de la oameni cu multa experienta, vedem de ce ei prefera retele de socializare, participarea la comunitati virtuale, jocurile in echipe etc. De ce ar acorda asa multa atentie educatiei academice, cand influenta ei reala pentru o viata de succes este asa redusa?

O educatie de calitate respecta persoana umana si relatiile interumane. Stie ca este esentiala comunicarea interpersonala, ca invatam de la ceilalti, traind in prezent. Urmareste cresterea calitatii participarii la grupuri si activitati comune pentru ca prezentul si viitorul este al echipelor. Nu se preocupa atat de cantitatea de informatie acumulata, ci de puterea de a o obtine si a o gestiona. Nu reduce toata munca unui elev la o medie inodora, incolora si insipida, ci pastreaza cu grija, calitativ, o buna evidenta a ceea ce poate si a ceea ce nu poate un elev, pentru a-l ajuta cat mai eficient.

In spiritul educatiei de astazi, profesorul nu va fi niciodata prieten cu elevul, un ajutor, ci un judecator impersonal al lui, care il examineaza rece si face publice, sa vada toata tara, care sunt rezultatele lui.

Nu poti fi prieten cu un sistem care tremura de frica incorectitudinii, motiv pentru care te executa in piata, pornind de la doua inteligente: cea verbala si cea logico-matematica. Acesta distruge integritatea persoanei pentru a o aservi unei culturi care se crede mai importanta ca omul.

Pana cand ne vom trezi ca sa vedem ca avem deja solutii verificate, ca o educatie mult mai buna este posibila, vom continua sa trambitam cu toata presa cat de prost pregatiti sunt copiii nostri, cat de putin ii intereseaza educatia, cat de ineficient este sistemul.

Rezultatele la simulari si examene vor fi stirea zilei, iar in fata sistemului fiecare elev va fi descoperit, nimeni nu se poate ascunde. O "bucurie mare" ne va cuprinde pe toti caci avem pe cine judeca si condamna, fericiti ca noi am trecut de asta.

Astazi stim elevii nepregatiti si scolile slabe, maine langa ei vor sta si numele profesorilor. Asa sistemul academic va sti cu precizie pe cei liberi, care nu i se supun, si ii va putea lovi cu maxima eficienta.

Ca sa fie clar, nu sustin ca elevii nu trebuie sa faca efort, ca nu e nevie de carte. Vreau doar sa reamintesc tuturor celor care judeca elevii ca nu omul este creat pentru carte, ci cartea este scrisa pentru om. Ca modul in care acum se face educatie il imprastie pe om distrugandu-i integralitatea. Stim ca o abordare mult mai naturala, respectuoasa si mai cu folos, centrata pe competenta, este posibila, am creat solutii alternative.

Pana cand le vom adopta, toti vom proclama nevoia de competenta, dar nu vom porni cu adevarat in cautarea si dezvoltarea ei. Pana atunci, vom face bine ceea ce ne-a invatat sistemul educativ - vom fi superficiali si ii vom condamna pe altii in loc sa ii ajutam.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rezultate simulare bac, #educatie Romania reforma, #educatie elevi liceu , #educatie