Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Acord Social al Educatiei, validat prin referendum?

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:57

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Acord Social al Educatiei, validat prin referendum?
O alta gaselinita a sindicatelor, prin care vor sa mai castige aprecierea membrilor de sindicat. Care le si platesc prin cotizatii salarii frumusele. In consecinta, trebuie sa se "faca" ca le apara drepturile.

Din totdeauna sindicatele au aparat interesele unei parti a procesului educational, interesele profesorilor. Importanti si ei, dar mai importanti sunt beneficiarii, elevii si studentii, apoi indirect parintii lor, care si achita, prin taxe si impozite, costurile acestor servicii sociale esentiale.

Parintii tocmai ce au fost izgoniti din Consiliile de Administratie ale scolilor, prin modificarile de substanta aduse Legii Educatiei Nationale de catre Ecaterina Andronescu, in ultimele zile de mandat.

Sindicatele acuza ca Legea Educatiei Nationale a trecut prin asumarea raspunderii, fara consens parlamentar si national. Si exact acest lucru s-ar realiza prin propusul Acord Social al Educatiei.

Care ce sa contina?

Alocarea unui procent insemnat, 6% din PIB, pentru educatie, pentru cresterea salariilor din invatamant, inca 1-2% pentru cercetare, 2% pentru reforma educatiei, adica cca 10% din PIB.

Foarte bine, si Japonia a investit masiv in educatie si a progresat tehnologic la nivelul la care se afla astazi.

Problema este sa si ai bani pentru asta si, mai important, in societatea noastra venita dupa 45 de ani de comunism si 23 de post comunism, sa creezi, inainte de orice, mecanismele si procedurile necesare controlului eficientei, legalitatii si cresterii calitatii in urma cheltuirii acestor bani. Altfel, banii dispar ca apa in nisip pe salarii ale personalului, sefilor de sindicat, iar societatea nu castiga nimic din cheltuirea acestor fonduri.

Cultul muncii si al lucrului bine facut a fost grav pervertit la romani de comunism, daca o fi existat candva. El poate fi reconstruit doar printr-o salarizare strict legata de performanta si rezultatele muncii, nu de grade si vechime care reprezinta o cortina perfecta pentru a ascunde nemunca si lipsa de performanta.

Exemplul din sanatate este edificator, alocarile bugetare din ultimii 10-12 ani au crescut de patru ori, iar calitatea serviciilor a ramas aceeasi sau a scazut.
Intre 2005-2008 salariile in educatie aproape s-au dublat, fara efecte vizibile in planul calitatii prestatiei la catedra.

Pentru ca nu sunt dublate de mecanisme de evaluare obiectiva a activitatii salariatilor, cum ar fi masurarea progresului scolar al elevilor, cu aplicatii informatice, care sa utilizeze bazine de itemi standardizati la nivel national.

Legea Educatiei Nationale este buna, mai ales in sectiunea invatamantului superior, unde instituie responsabilitatea publica a sefilor din universitati si sanctiuni dure anti plagiat, anti nepotism, alocarea de fonduri bugetare in functie de calitate, evaluatori straini pentru aprobarea de granturi in cercetare, clasificarea universitatilor si a programelor de studii etc.

De aici marea suparare a sindicatelor, a sefilor de sindicat. Pentru ca sindicalistii care platesc cotizatii vor salarii mari, dar fara evaluari si sarcini controlabile si masurabile. Fara masuri dure de sanctionare si eliminare din sistem in caz ca nu sunt capabili.

Educatia a fost si este locul unde nimeni nu da socoteala de nimic

Obiectivul sindicatelor este sa ramana asa, fara evaluari externe, fara control pe ce se dau banii.

Fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, a scapat porumbelul cand a declarat ca "universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei". Prin salariile nemuncite, avantajele si traficul de influenta acordate parlamentarilor si inaltilor functionari, Ministerul Educatiei si Parlamentul au facut jocul fabricilor de diplome, spre fericirea si imbogatirea acestora.

Rezultatele a 10-15 ani de educatie gandita si impusa de socialistii reprezentati de Ecaterina Andronescu sunt stiute:

-ultimele locuri in evaluari internationale credibile;
-plagiate peste plagiate, incepand de la premier si ministri ai Educatiei;
-piata muncii fara muncitori calificati in urma desfiintarii scolilor profesionale;

-fabricile de diplome care au umplut tara de "diplomati" care nu stiu sa faca ce vor angajatorii;
-scaderea dramatica a competitivitatii si atractivitatii economiei romanesti;
-tinerii capabili aleg sa studieze in strainatate si, de cele mai multe ori, nu revin in tara;

-somaj ridicat in randul tinerilor, care nu au unde sa invete meserii cautate in piata muncii, acum dupa ce fabricile de diplome si-au dovedit inutilitatea in constructia unui sistem de educatie si formare profesionala adecvat si performant.
-cercetarea romaneasca pe ultimele locuri in lume, alaturi de tari din lumea a treia.

Ce lipseste cu adevarat educatiei si formarii profesionale

Sunt lucruri simple, dar respinse categoric de catre sindicate si masa larga a profesorilor.

-Un nou Curriculum National adecvat realitatilor si contextului, care sa tina cont de provocarile si crizele pe care le parcurge omenirea, care sa lase o marja importanta intereselor locale, regionale, ale comunitatilor;

-Un sistem de evaluare credibil, cu evaluatori externi sau independenti de sistem, bazat pe progresul scolar al elevilor si studentilor, folosind aplicatii informatice neutre si obiective;

-Salarizarea strict in conformitate cu performanta si rezultatele muncii, masurate prin evaluarea obiectiva;

-Depolitizare, descentralizare, subsidiaritate, acordarea dreptului comunitatilor de a decide scoala pe care o doresc, o merita si in care investesc;

-Preluarea mecanismelor internationale de evaluare a muncii cercetatorilor si nu alocarea de granturi clientelei politice;

-Folosirea manualelor electronice, a aplicatiilor informatice in procesele educationale si de formare profesionala;

-Punerea in contract direct a beneficiarilor si furnizorilor de servicii de educatie si formare profesionala, statul fiind un intermediar financiar prost si cam furacios.

In concluzie, nu de Acorduri Sociale aprobate de referendumuri costisitoare are nevoie educatia, ci de revenirea la un management meritocratic, care sa inlocuiasca politrucii, impostura, coruptia, salarizarea nemeritata, fraudarea fondurilor destinate educatiei.

Educatia trebuie sa ramana un domeniu garantat de o Lege a Educatiei Nationale care sa tina cont de interesul national, de interesele beneficiarilor platitori, nu ale sindicatelor.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 618 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce bine descrie vlaston ceea ce a facut ministrul fara scoala

funebriu cu educatia si cercetarea. A dat granturi ca sa poata demasca plagiatul lui ponta in reviste din strainatate(Nature) A politizat si femeia de serviciu de la scoli nu mai spun de directorasii de prin scoli inepte. A desfiintat politic scoli din zonele care aveau alta culoare decat portocaliul. Kati Andronescu a vrut sa desfiinteze Universitatea Spiru Haret sa scoata la iveala mizeria de acolo dar imediat portocalii care ramaneau fara diplome universitare au pus stavila demersului. In buna lui traditie vlaston da vina pe altii uitand ca din 1996 cu exceptia anilor 2001-2004,MEC a fost pe mana portocaliilor sau aliatilor acestora

 

Problema este sa si ai bani pentru asta ?

Nu, dle SV. Problema nu este sa ai bani pentru asta. Problema este sa vrei sa aloci banii respectivi pentru educatie.
Dar alocand sumele corecte pentru educatie si cercetare, nu se mai poate gasi nicio scuza pentru practicile marunte: meditatii de orice fel, examene luate altfel decat invatand, contracte de cercetare acordate altfel decat pe merit, doctorate obtinute pe merit, etc.
Nealocand banii necesari pentru invatamant, cercetare, sau chiar sanatate, permite, de exemplu, pastrarea "atentiilor" din aceste sisteme ca mijloc de compensare a veniturilor. Dar si utilizarea acestor "atentii" ca mijloc de "fidelizare" a personalului.

 

Asa

Si ce-a fost mai intai, oul sau gaina?

Stimate si erau aliatii portocaliilor

mai putin 2012.
In aprilie 2007 ati plecat de buna voie de la guvernare ca mai vroiati un mandat in 2008 si va erodati la munca,mai bine in opozitie ca mai pica cate ceva.
In 2009 l-ati pus pe pogea la finante care nu a dat un ban fara aprobarea lui baseRau la ministerele PSD care de la 01 septembrie a plecat de la guvernare datorita mizeriilor lui boc si baseRau si ca voi sa mai furati un mandat pt prezidel

2007

2007-2008 Adomnitei
2009 Andronescu
2012 4 miniatri PSD

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor