Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Geniul raului stapaneste educatia romaneasca

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 10:42
3816 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Geniul raului stapaneste educatia romaneasca
Foto: Arhiva

Luni, 30 decembrie, a aparut o noua OUG care schimba iarasi, pentru a cata oara, arhitectura si datele importantele ale invatamantului romanesc.

Fara dezbatere publica in Parlament, cu partenerii sociali, cu profesori, inspectori, directori, cu parintii care si platesc prin taxe si impozite acest serviciu social esential.

NU, se publica hoteste, cu o zi inainte de Anul Nou, pentru ca lumea, luata cu treburile Revelionului, sa n-o bage in seama, sa uite repede de ea sub avalansa evenimentelor ce vin.

Principala schimbare si cea mai grava este readucerea clasei a IX-a la liceu, desi Legea Educatiei Nationale spunea ca trece la gimnaziu, incepand cu 2016.

In 2003 a fost desfiintata Scoala Profesionala si inlocuita cu Scoala de Arte si Meserii, dar si aceasta cu finalitatea un bacalaureat fraudat si apoi la Invatamantul Superior.

In 2009 a fost parasita si aceasta forma de formare profesionala. Scopul acestor manevre, puse in opera de Ecaterina Andronescu, era clar.

O adevarata conspiratie impotriva educatiei

Toti elevii, au, n-au resurse intelectuale de natura conceptual teoretica, pot sau nu pot sa invete integrale, derivate, fizica cuantica, teorie si critica literara, trebuiau sa ajunga sa cotizeze la fabricile de diplome universitare, spre fericirea si imbogatirea universitarilor.

Ce mai conta ca piata muncii are nevoie in proportie de 80% de meseriasi, strungari, sudori, mecanici, tractoristi, zootehnisti etc. Ne-am procopsit cu taximetristi avand 2-3 facultati, cu muncitori titrati cu diplome universitare, dar care, dupa absolvire, au luat totul de la zero. Nu stiau sa faca nimic.

Cand elevii si parintii s-au prins ca astfel de diplome, neacoperite de competentele cerute de patronii privati, nu le asigura intrarea intr-o piata a muncii pretentioasa, din care statul a disparut ca angajator, (nu stie cum sa scape si de actualii angajati, ca nu are bani), au reactionat cum se poate de firesc.

Fug de scoala, abandonul scolar a crescut dramatic, ajungand in 2013 la 30% din numarul elevilor de clasa a VIII-a.

Practic, cateva sute de mii de elevi renunta sa mai mearga la scoala, dupa clasa a VIII-a, pentru ca nu au resurse materiale pentru deplasarea la oras, pentru cazare si masa. Raman alaturi de parinti si fac agricultura de subzistenta, sau bantuie strazile oraselor.

Ce spunea Legea Educatiei Nationale

Ca elevii raman in localitatea de domiciliu si clasa a IX-a, pana la varsta de 16 ani, urmand ca apoi sa se indrepte spre liceu, daca au inclinatii si resurse pentru acest traseu educational pretentios, spre Scoala Profesionala, spre formare profesionala de scurta durata, sau direct in piata muncii.

16 ani este varsta potrivita sa faci o alegere, sfatuit si de parinti si profesori. Ai si resursele fizice si psihice sa inveti o meserie, de cele mai multe ori dificile, acum, dupa explozia tehnologiilor. Nu 14 ani, cum prevede OUG de modificare a Legii Educatiei Nationale.

Economia noastra are o mare problema. Desi ruralul contine 40% din populatia tarii, contribuie la PIB cu doar 10%. Pentru ca agricultura este ramura economica nemodernizata, cu productii mici la hectar, fara unitati de prelucrare a materiei prime care sa le confere valoare adaugata mare.

Pentru a fi valorificat acest urias potential agricol ne trebuie o forta de munca pe masura, adica mediu si inalt calificata.

Asta inseamna sa ducem educatia si formarea profesionala de calitate la tara, in rural, ca nu se pot invata meseriile de tractorist, zootehnist, la oras.

Sa ridicam gradul de civilizatie al comunelor mari, prin scoli puternice care sa ajunga licee, scoli profesionale, centre economice agricole puternice, nu sa "extragem" tinerii din rural sa-i aducem la oras, ca sa faca ce?

Ca locuri de munca la oras nu se mai gasesc, somajul e in floare. Sa ajunga la facultate, sa imbogateasca fabricile de diplome universitare?

Ceausescu a mutat populatia rurala la oras, dar avea un obiectiv: industrializarea tarii si reconstructia oraselor medievale ale Romaniei. Acum, acest obiectiv nu mai exista. Si atunci, de ce sa mutam tinerii la oras?

Programul de campusuri scolare, inceput pe vremea lui Tariceanu, abandonat intre timp, ar fi un excelent mijloc de a relansa invatamantul rural pe bani europeni.

Atragerea profesorilor si maistrilor performanti prin oferirea de locuinte gratuite, mici terenuri pentru gradina, acum cand internetul si tv-urile elimina izolarea traditionala a satului de lumea civilizata, ar fi solutii simple si usor de pus in practica.

Mii de tineri au inteles miza economica a agriculturii si parasesc orasele si merg in rural pentru a deveni fermieri. Numai Ecaterina Andronescu impune premierului Ponta si ministrilor educatiei sa faca invers, sa aduca elevii din rural la oras.

Foarte ciudat de ce, in pofida tuturor argumentelor, premierul Ponta si ministri educatiei asculta orbeste de Ecaterina Andronescu. Doar ca e contraproductiv sa cauti explicatii.

Ideea cu ajutoare financiare acordate tinerilor din rural e o iluzie si minciuna.

Se dau ajutoare la cateva mii, dar ei sunt sute de mii care au abandonat si abandoneaza scoala.

S-au inchis scoli la Targoviste din cauza frigului, banii de naveta scolara n-au fost decontati in totalitate in 2013, fereasca Dumnezeu de un cutremur de peste 7 grade in timpul orelor de curs, jumatate din scoli sunt in pericol de prabusire. Si statul acorda 50% gratuitate la transportul scolar, frectie la un picior de lemn.

Dar cazarea si masa, pe acestea cine le suporta, in saracia lucie care domneste in rural?

In concluzie

Solutia nu este sa muti sute de mii de elevi din rural la oras, sa invete la liceu, cand unii nici nu au inclinatii si resurse pentru liceu.

Solutia este sa faci scoli bune in rural, eventual campusuri scolare pe bani europeni, sa duci educatia si formarea profesionala de calitate la ei acasa, pentru a contribui la ridicarea economica si a conditiilor civilizate de viata a comunelor mari, premiza a dezvoltarii unei agriculturi performante si a procesarii materiilor prime rezultate.

Aceasta-i miza urmatorilor ani in Romania, alaturi de turism, nu mutarea tinerilor la oras unde nu au locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#OUG modificare Lege Invatamant, #readucerea clasei IX la liceu, #educatie Romania, #scoli Romania , #educatie