Invitatii Ziare.com Vladimir Tismaneanu: Urgia lui Ponta - asaltul impotriva educatiei nationale

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 13:32
3701 citiri
Invitatii Ziare.com Vladimir Tismaneanu: Urgia lui Ponta - asaltul impotriva educatiei nationale

Lui Victor Ponta si acolitilor sai le place sa se laude ca iau partea saracilor, oropsitilor, defavorizatilor. Cand distrug Legea Educatiei, se bat in piept ca o fac de dragul sarmanilor tineri care n-au reusit la bacalaureat.

Cand instituie regimul de satrapii pe viata pentru rectori, se jura ca o fac de dragul valorii si al eficientei. In fapt, Victor Ponta si ministrii sai continua programul nefast al Ecaterinei Andronescu, adevarata tarina fesenist-pesedista a invatamantului din Romania. Demagogia lor este o variatiune pe temele demagogiei andronesciene.

Fostii ministri reformatori Mircea Miclea si Daniel Funeriu au demonstrat ca avem de-a face cu o intoarcere la cea mai dezastruoasa faza a invatamantului romanesc de dupa caderea regimului comunist. In locul unor frictiuni si polemici greu de inteles, dreapta romaneasca ar trebui sa faca din acest subiect o tema cruciala de campanie.

Cand spun ca Victor Ponta, cu al sau cinism fara margini si nu mai putin netarmurita lipsa de responsabilitate, este cea mai mare amenintare pentru viitorul democratic al Romaniei, nu ma lansez intr-o hiperbola fara acoperire in realitate. "Omul Nou" Ponta nu doreste ca educatia romaneasca sa fie competitiva international. Esecul educatiei romanesti inseamna, fara indoiala, esecul Romaniei ca stat democratic modern.

Plagiatorului putin ii pasa de standardele universale din acest domeniu vital pentru viitorul unei natiuni. Strategia sa este de a reduce discutia la cel mai mic numitor comun, adica la interesele imediate ale bonzilor din sistemul educational.

Mai exact spus, strategia sa consta in a suprima orice discutie serioasa si de a opera prin ucazuri. Care ucaz, in acest caz, echivaleaza, cum scrie Daniel Funeriu, cu un "viol in grup la adresa educatiei nationale".

Faptul ca doi ministri tineri, domnii Pricopie si Costoiu, au patronat aceasta ordonanta de urgenta este cat se poate de dezolant si nu le face catusi de putin cinste. Au acceptat, practic, sa serveasca funesta, reactionara, obscurantista viziune reprezentata de Ecaterina Andronescu si Andrei Marga. Insistenta lui Remus Pricopie ca avem de-a face cu o masura salutara, menita sa serveasca binele public, este buimacitoare.

Faptul ca o persoana care preda la o mare universitate americana, membra a Guvernului, nu a protestat, este consternant. Este doamna ministru de Finante Ioana Petrescu de acord cu aceste modificari? Si le asuma? Nu observa ca ne aflam in plin teatru al absurdului?

Ma intreb ce gandesc acesti ministri cand citesc (daca citesc) cuvintele aspre, dar perfect justificate, ale lui Catalin Predoiu, candidatul prezidential al PDL, despre rolul distructiv al guvernarii Ponta.

Romania traieste acum ceea ce putem numi urgia lui Ponta, un uragan menit sa duca la completa capturare a economiei de catre o formatiune clientelar-cleptocratica visceral ostila statului de drept, increderii sociale si transparentei: El, care a ajuns la putere printr-o motiune care reprosa ordonantele de urgenta! Ponta a modificat legea in 97 de locuri!

Printre altele, doctoratele se fac mai usor, la termen redus, iar terenurile scolilor pot fi trecute baronilor locali. Ponta a modificat legea in 97 de locuri, care echivaleaza cu 97 de "lovituri de cutit" date sistemului national de educatie. Comportament de talhar. Multa frustrare trebuie sa zaca in acest "premier", ca sa vrea sa distruga totul in cale.

In spatele modificarilor se afla din nou ignoranta, iresponsabilitatea si, mai presus de toate, sistemul mafiot care il tine pe Ponta ca pe o paiata in fruntea Guvernului.

Ordonanta de urgenta privind Legea Educatiei macelareste de fapt aceasta lege, face caduce prevederile menite sa sustina, sa garanteze si sa consolideze competenta.

Rectorii sunt asigurati ca pot sa stea in functie pe veci. Responsabilizarea, principiu esential in statul de drept, este pusa la naftalina. Revin amatorismul, diletantismul, sistemul de aranjamente locale in detrimentul procedurilor si normelor impersonale.

Prin ordonanta lui Ponta, educatia romaneasca se de-profesionalizeaza si se re-feudalizeaza.

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland din Statele Unite si autorul a numeroase carti, intre care "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta ordonanta educatie , #educatie