Marcel Iures si CRBL promoveaza educatia copiilor saraci (Video)

Luni, 27 August 2012, ora 14:13
3961 citiri
Marcel Iures si CRBL promoveaza educatia copiilor saraci (Video)

Asociatia OvidiuRo alaturi de Marcel Iures si CRBL deruleaza campania "Ajuta un copil sa mearga la gradinita!".

Prin intermediul acestui proiect se incearca prevenirea abandonului scolar in randul copiilor saraci, care nu au posibilitatea sa mearga la gradinita, motiv pentru care nu fac fata scolii si abandoneaza.

OvidiuRo s-a bazat pana acum pe sprijinul generos al companiilor pentru a finanta programul "Fiecare Copil in Gradinita". Anul acesta, insa, strangerea de fonduri in sectorul corporativ este mult mai dificila.

Co-fondatoarea asociatiei, Leslie Hawke, spune ca este pentru prima data cand viitorul programului pe care il deruleaza in 20 de comunitati din tara depinde de contributiile individuale ale unor donatori privati: "Avem nevoie de fonduri pentru a mentine toti cei 1.400 de copii in program, iar pentru asta rugam oamenii sa trimita un sms de 2 euro, sau mai multe, la 8860".

Gradinita este esentiala pentru copiii saraci care nu au parte de stimulare intelectuala acasa. Fara educatie timpurie de calitate, ei raman cu mult in urma celorlalti copii si sunt condamnati sa nu recupereze niciodata acest decalaj", explica cofondatoarea asociatiei, Maria Gheorghiu.

Asociatia le ofera parintilor care-si duc copiii zilnic la gradinita tichete sociale de 50 de lei pe luna de copil. OvidiuRo lucreaza in parteneriat cu echipele de profesori din 38 de gradinite si cu autoritatile locale care sprijina proiectul in fiecare dintre cele 20 de comunitati asigurand hainute si incaltaminte pentru copii de doua ori pe an.

OvidiuRo pune la dispozitia profesorilor si un buget de 60 de lei pe an de copil pentru rechizite si alte materiale educationale.

Programul "Fiecare Copil in Gradinita" nu se ocupa numai de educarea copiilor saraci de 3-5 ani, ci implica si parintii in activitati zilnice sau lunare. De exemplu, in fiecare luna are loc "Ziua Parintilor", la care fiecare cuplu de parinti are obligatia sa participle de cinci ori pe an. De asemenea, in fiecare zi, un parinte asista la clasa si ajuta profesorul la activitatile zilnice cu copiii. Ambele activitati reprezinta o conditie in plus pentru primirea tichetelor sociale.

Rezultatele programului, rasplatit anul acesta cu premiul intai pentru educatie in cadrul Galei Societatii Civile, sunt spectaculoase. Prezenta zilnica a copiilor la gradinita a crescut de la o medie de 40% la 85%. Procentul reprezinta numarul de copii care au o prezenta zilnica buna si se califica pentru primirea tichetelor sociale. "Un ajutor atat de mic face o diferenta foarte mare atat pentru frecventa zilnica, cat si pentru carentele de nutritie ale copiilor!", subliniaza Leslie Hawke.

Anul acesta, asociatia a inclus in proiect si o componenta de sanatate oferita prin intermediul companiei GlaxoSmithKlein Romania, care a alocat un buget de 150.000 de euro pe trei ani prin care cele 18 comunitati care au aplicat pentru grant vor putea derula activitati pentru imbunatatirea starii de sanatate a copiilor.

Proiectul va include activitati de prevenire a imbolnavirilor, precum analize de baza pentru copii inainte de inceperea scolii si gradinitei sau alocarea unui fond din care parintii saraci sa poata cumpara medicamente pentru copiii. De asemenea, sunt incluse activitati care sa faciliteze accesul celor mici la serviciile medicale de familie, cursuri de formare a unor mediatori sanitari si activitati de educatie sanitara pentru copii si parinti.

In spoturile campaniei, actorul Marcel Iures si artistul Eduard Andreianu aka CRBL subliniaza cateva mesaje foarte importante: primii cinci ani de viata sunt cei mai importanti pentru dezvoltarea creierului uman, copiii saraci, mai ales cei din mediul rural, nu merg la gradinita, incep scoala nepregatiti si multi abandoneaza, copiii lipsiti de educatie sunt somerii de maine, in acest caz, cine ne va plati pensiile?

Mesajul votat de care fanii de pe Facebook ai asociatiei se refera la faptul ca Romania cheltuieste intr-o luna, pentru un detinut, mai mult decat ar costa sa intretina un copil la gradinita timp de un an.

Importanta educatiei timpurii a copiilor saraci a fost demonstrata printr-un studiu mai larg de catre profesorul american James Joseph Heckman, premiat cu Premiul Nobel pentru Economie in anul 2000.

El spune ca investitiile in educatia timpurie aduc beneficii de patru ori mai mari societatii ca intreg. Daca investim in educatia celei mai saraci paturi a societatii nu avem decat de castigat: copiii vor fi mai pregatiti sa faca fata scolii si astfel le cresc sansele de a ajunge mai departe si de a iesi din cercul vicios al saraciei in care traiesc alaturi de parintii lor.

Accesand un loc de munca vor contribui la cresterea veniturilor din impozite, la productivitatea fortei de munca, la cresterea economica si chiar la micsorarea ratei infractionalitatii. Asadar, putem incepe sa investim in educatia timpurie a copiilor saraci trimitand SMS de 2 euro la 8860.

Mai multe despre campania "Ajuta un copil sa mearga la gradinita!" pe OvidiuRo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#educatie gradinita copii saraci, #campanie sociala educatie copii , #educatie