Ne condamnam singuri la saracie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 21:57
7127 citiri
Ne condamnam singuri la saracie (Opinii)

Iesim in strada, violent chiar, pentru Rosia Montana si pentru gazele de sist. Foarte bine! Orice forma de manifestare civica este binevenita. Dar ma intreb daca acestea sunt singurele sau macar cele mai importante teme din societatea romaneasca.

Astazi au iesit in strada profesorii, dupa cateva zile de pichetari in fata institutiilor de la care cer alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, dupa cum prevede insasi legea, si o majorare a salariilor profesorilor, macar a celor debutanti.

Ecoul in societate e minim. Ei protesteaza, ei aud. Semnalul lor de alarma se izbeste de autismul societatii. Nu stiu cat de grav va fi ea afectata, pe ansamblu. de exploatarea cu cianuri, insa e sigur ca invatamantul romanesc, asa cum arata el acum, e toxic pentru viitorul acestei tari.

Intr-un interviu recent acordat Ziare.com, liderul FSLI, Simion Hancescu, arata ca ne aflam la marginea prapastiei. De la an la an, numarul profesorilor scade. Predau 7.000 de profesori necalificati. 6.000 dintre profesori sunt pensionari si daca s-ar retrage tot cu necalificati ar fi inlocuiti.

Tinerii intra in sistem doar daca nu au nimic altceva mai bun de facut. Unii prefera sa plece la munci necalificate in strainatate, pentru ca nu pot trai cu salariul minim pe economie.

Efectele nu sunt doar asupra acestor oameni condamnati la saracie. Ei isi schimba meseria si scapa. Dar elevii raman. Ca sunt tot mai slab pregatiti se vede din testele internationale. Din neferice aceasta este totusi cea mai "buna", dintre involutii. In mediul rural e jale: nu mai sunt profesori, se inchid scoli, abandonul scolar e in crestere.

Programele nu au fost reformate nici pana in ziua de astazi si nici macar nu mai exista concordanta intre ele si cerintele de la admiterea la facultate, astfel incat daca inveti doar ceea ce se preda la liceu nu ai nicio sansa sa ajungi intr-o facultate de top.

Invatamantul se muta spre zona privata, dar nu in cea curata, la vedere, care ar putea fi o alternativa, daca sistemul "finantarea urmeaza elevul" ar functiona, ci in zona neagra, a meditatiilor, a mitei, a aranjamentelor. Elitele pleaca, Romania se sufoca in mediocritate.

Nu poti sa ai invatamant de calitate fara bani. Nimic de calitate nu exista fara investitie. Finlanda are cel mai performant sistem de educatie din Europa, dar acolo invatamantul primeste 12% din PIB an de an, profesorii au salarii de elita, educatia este o autentica prioritate nationala. Si politicienii romani au declarat-o asa, cu toti, dar cu totii au continuat sa o trateze ca pe o Cenusareasa a societatii.

Si totusi, nimeni nu protesteaza pentru Educatie in afara de profesori. Privim resemnati cum Romania isi dinamiteaza viitorul, cum suntem condamnati la saracie pe termen lung. Pentru ca nu exista tara prospera fara o educatie solida. Starea jalnica a Educatiei nu este in primul rand despre profesori. Este in primul rand despre elevi si despre viitorul acestei tari.

Dezvoltarea prin exploatarea resurselor in orice conditii nu e o solutie dezirabila. Dar e singura care ramane unei tari cu o educatie foarte slaba, care nu stie sa isi cultive forta de munca bine calificata, care nu isi incurajeaza elitele, care nu conteaza in competitia creierelor.

Daca nu avem forta de munca bine educata, da, nu ne raman decat cianurile. Nu e o alegere, e un drum fara alternativa. Si totusi, nimeni nu pare ingrijorat. Asistam pasivi, fara reactie, fara ingrijorare. Preocupati de mizele mai mici, spectaculoase poate, ratam mizele mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii profesori, #proteste profesori, #PIB educatie , #educatie