Opinie politica Ziua Educatiei: Cand inceteaza bataia de joc?

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 16:13
2938 citiri
Opinie politica Ziua Educatiei: Cand inceteaza bataia de joc?

82% dintre tineri considera ca scoala nu ii pregateste pentru piata muncii. Voi mai scrie o data acest procent: 82%. Trebuie sa spunem acest lucru astazi, de Ziua Educatiei.

Alte procente: 51,5% din tinerii sub 18 ani traiesc sub pragul saraciei; 59,9% dintre tinerii romani se afla in somaj cronic (mai lung de 6 luni) ; 10% din tineri consuma alcool in fiecare zi, conform unei statistici oferite de Forumul Tinerilor din Romania.

Aproape un sfert de milion de romani sunt analfabeti, oficial, desi putem sa consideram ca sunt mult mai multi, intrucat o buna parte "scapa" din statisticile oficiale sau sunt analfabeti functionali, semi-analfabeti sau undeva in zona asta.

Efectul educatiei

Nu trebuie sa ne ascundem, educatia din Romania este la pamant din punct de vedere structural. Chiar daca are foarte multe cadre didactice dedicate, care isi dau silinta, pur si simplu nu este de ajuns.

Salariile sunt foarte mici, conditiile de lucru sunt grele.

Reamintim si alte probleme: copiii incep scoala fara a avea manual, situatie care s-a tot repetat in ultimii ani, cu un "varf" al penibilului in 2014, cand cei mici nu au avut luni bune dupa ce studia.

Mii de scoli incep scoala fara a avea autorizatii sanitare.

Lista problemelor educatiei romanesti poate ocupa cateva carti si ne referim doar la enumerare.

Ce este de facut?

O strategie pro-educatie

Toate partidele si-au propus sa faca o prioritate din educatie, insa rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu e ca si cum ar fi lipsit cu totul rezultatele, insa cele care au venit totusi sunt mult prea mici. Nu doar ca declinul educatiei romanesti nu a fost stopat, in unele zone chiar s-a accentuat.

Rezultatul: continuam sa pierdem tineri de valoare, care in loc sa contribuie la bunastarea Romaniei sunt nevoiti sa plece in alte state.

O lege a Educatiei. Inca una

Cand lucrurile nu merg, trebuie sa schimbi ceva. Asta incearca si Guvernul PSD, care pregateste o noua Lege a Educatiei, nimeni nu mai stie a cata.

Problema este ca este initiata ca urmare a unui acord cu sindicatele si Consiliul National al Rectorilor, structuri care nu sunt cunoscute pentru reformismul lor, ci pentru conservatorism (in sens de reticenta fata de schimbarea adevarata). O alta, ca in acest proces este puternic implicata doamna Ecaterina Andronescu (PSD), care deja a aratat ce poate, fiind ministrul Educatiei postdecembrist care a ocupat pentru cel mai mult timp aceasta pozitie, cu rezultate nu din cele mai fericite.

Daca vom avea o noua Lege a Educatiei, ea trebuie sa reflecte in mult mai mare masura dorintele partii mai reformiste a societatii romanesti, care intelege ca nu mai merge asa, nu ale partii care vrea sa mai schimbe pe ici pe colo, sa mai satisfaca niste interese personale, dar sa nu schimbe nimic esential.

Altfel, vom sarbatori multi ani de aici incolo Ziua Educatiei doar cu vorbe goale.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege educatie partide, #Ziua Educatiei , #educatie
Comentarii