Ziare.com

Parinti, nu va imbatati cu apa rece! Pacaleala examenului de capacitate si mizeria de sub pres Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 07 August 2017, ora 06:30

   

Parinti, nu va imbatati cu apa rece! Pacaleala examenului de capacitate si mizeria de sub pres Interviu
Romania se va face bine in clipa in care va fi condusa de sefi de promotie adevarati, nu de repetenti si sfertodocti patetici, ca acum. Rezultatele examenelor nationale sufera de doua mari mistificari care ne pun in situatia de a ne fura singuri caciula si ii intoxica pe parinti si pe copii, avertizeaza Marian Stas, profesor de matematici aplicate in politici publice in programul de vara de la Harvard Kennedy School din SUA si presedinte al Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei.

"Mizeria ascunsa sub pres este ca din gimanziu copiii ies slab si foarte slab pregatiti la romana si matematica, pe bune. Si atunci fardam realitatea dand subiecte trivial de simple si bucurandu-ne ipocrit de falsele note mari", spune Marian Stas.

Profesorul Marian Stas il critica sever si pe presedintele Iohannis: "deocamdata presedintele tace, asurzitor. La 60% din durata mandatului, livrabilele palpabile, transformationale din teren pe care sa-si puna apasat semnatura sunt, cum spuneam, cvasi-nule".


Rezultatele evaluarii nationale de anul acesta par foarte bune. Creste nivelul invatamantului?

Sunt doua mistificari majore, concurente - demografia si continutul propriu-zis al evaluarii nationale. Prima mistificare e a procentelor: raportarea rezultatelor finale la numarul elevilor inscrisi, pierzand pe drum diferenta foarte mare pana la numarul elevilor scolarizati timp de opt ani, obligatoriu, cu finantarea statului roman.

Statistica raportata ipocrit este aceasta: 140.712 candidati prezenti, dintr-un total de 144.929 inscrisi. Unde este diferenta de 30.000 de elevi, de la cei 175.000 scolarizati, la cei 145.000 inscrisi?

Sub aspectul continutului, cel putin la matematica, sunt foarte multe exercitii si probleme foarte simple si foarte putine de dificultate aproape medie, nicidecum ridicata. Din 100 de puncte, cel putin 85-90 sunt foarte usor de obtinut: calculati 20 - 20:2...; sase caiete costa 30 de lei; trei caiete costa...; desenati un cub - si gata, 15 puncte in 10 secunde!Asta nu e examen serios de matematica de gimnaziu.

Pe cale de consecinta, inflatia notelor mari forteaza departajarea reala a mii/zeci de mii de elevi in 5-10 puncte din totalul de 100. De aici, mediile minime aberant de mari in liceele bune si foarte bune. Media minima 9,90, pe o scala de la 1 la 10?! Sa fim seriosi: ceva nu e in regula cu nivelul real de relevanta al acestei evaluari nationale.

Adica, pe romaneste, ne furam caciula, acceptand forma fara fond pe numele sau "evaluare" nationala.

Care este efectul?

Cel putin la matematica, transmite celor direct implicati, parinti si elevi, doua mesaje deopotriva de toxice: ca matematica pe care copiii o stiu la absolvirea clasei a VIII-a este consistenta si solida, fiind ea validata cu note mari printr-o evaluare, nu-i asa, nationala, deci incontestabila la nivel de sistem.

Nu va imbatati cu apa rece! Profesorii integri din liceele unde vor merge copiii stiu ca evaluarea din acest an a fost cum a fost, si sa nu va mire daca notele din clasa a IX-a vor fi din cu totul alt registru decat cel pe care tocmai l-ati sarbatorit!

Pentru a ilustra dimensiunea dezamagirii parintilor preocupati in mod real de pregatirea copiilor lor si de reflectarea in rezultate corecte a acestei pregatiri, citez comentariul unui distins prieten din Braila, presedinte al Comitetului de parinti al unui prestigios colegiu din oras: "Marian, am sentimentul ca am dat banii degeaba pentru pregatirea suplimentara a fiicei mele - n-avea rost deloc acest efort, la cat de penibile au fost subiectele!"

Ca vorbim de stiinte: PISA-2015 a transmis explicit semnalul scaderii ponderii matematicii si cresterii ponderii testarii capacitatii copiilor de a intelege si aplica stiintele naturii - mai pe romaneste: a experimenta; a masura; a culege date; a interpreta date; a explica fenomenologic si cate si mai cate! Cum sa fim bine la PISA daca scoala pe care o facem este dintr-un univers paralel cu PISA?

Cum ar trebui gandit un asemenea examen?

De fapt, mizeria ascunsa sub pres este ca din gimnaziu copiii ies slab si foarte slab pregatiti la romana si matematica. Si atunci fardam realitatea dand subiecte trivial de simple si bucurandu-ne ipocrit de falsele note mari.

Intrebati profesorii adevarati din licee si vedeti ce spun despre bagajul de cunostinte al gimnazistilor. Situatia e similara la trecerea din liceu in facultati si, la fel, la trecerea din facultati in viata profesionala reala.

Atat timp cat ne facem ca facem, iar scoala e croita sindicalist - sa aiba profesorii norme, deci loc de munca asigurat - nu vom ajunge prea departe. Ca sa raspund cu o solutie, am in vedere doua proiecte majore interconectate.

Pe de-o parte, un examen serios de admitere in liceu - dar serios, nu masluit, cu subiecte de o dificultate care sa permita departajarea onesta a celor care pot urma liceul teoretic, pe de alta parte, o retea de scoli profesionale serioase, care sa ofere tinerilor oportunitatea de a pune in valoare vechea intelepciune romaneasca meseria e bratara de aur.

Acest fapt va fi posibil cand vom inceta sa giram politic, iresponsabil si cinic, statul asistential, care, prin definitie, atrofiaza instinctul castigului bazat pe munca adevarata.

Si la bacalaureat rezultatele sunt bune. Avem aceleasi mistificari?

In opinia mea, subiectele de matematica la examenul de bacalaureat sunt semnificativ mai echilibrat alcatuite decat cele de la evaluarea nationala. Dificultatea lor nici n-a crescut, nici n-a scazut semnificativ. Un elev serios, care invata constant, poate lua nota 6 fara probleme - chiar fara meditatii. Notele 8, 9, 10 sunt mai greu de obtinut, dar deloc imposibil.

Problema e in aceeasi statistica otravita, similara celei de la evaluarea nationala. 91.000 de promovati din 175.000 absolventi nu mai da 74%, ci... 52%! Unde "dispar" cei peste 30.000 de absolventi de liceu care nu se inscriu la examenul de bacalaureat?

Cum apreciati rezultatele examenului de titularizare de anul acesta?

Din aprox. 20.000 de candidati inscrisi la concurs, 47% au obtinut note intre 7 si 10, 33% intre 5 si 7, si 20% note sub 5. Adica peste jumatate dintre profesori au probat o pregatire mediocra si sub-mediocra. Nici cu 7-8 nu m-as impaca eu prea usor.

Concluziile confirmate si reconfirmate an de an: sunt putini profesionisti autentici dispusi sa se consacre profesiei didactice si este inadmisibil de multa mediocritate profesionala tolerata pe verticala sistemului educational, de la minister, trecand prin inspectorate, pana in cancelarii. Din nou, ca sa ne furam caciula.

Ce-i de facut?

Solutia pe care am propus-o are in vedere doua componente strategice: a) initierea urgenta, de catre universitati, a programelor de licenta pentru profesia didactica; b) legiferarea unui model de cariera didactica meritocratic, bazat pe optiuni orizontale echivalente activitatii didactice la catedra, luate in calcul la vechime si pensie.

Si mai e ceva - poate, mai inconfortabil decat competenta profesionala precara. Am in vedere zestrea etica din comportamentul celor care practica profesia didactica, factor critic in ecuatia integritate = competenta x caracter.

Decalogul meu arata asa:

1. La scoala facem EDUCATIE, mai presus de orice. De-aia-i scoala scoala, sa EDUCAM copiii cu care lucram clipa de clipa si sa ne EDUCAM pe noi insine, deopotriva.

2. Nu facem meditatii pe bani cu copii de la clasele la care predam.

3. Nu facem meditatii pe bani cu copii de la clasele la care predam
(da, 3 e la fel cu 2)

4. Nu evaluam cu dublu standard.

5. Nu incheiem medii de 5 trase de par.

6. Nu facem pe desteptul/desteapta gratuit, ca sa ne defulam in public propriile frustrari si complexe.

7. Nu-i invatam pe copii cum sa memoreze orice, ca orbetii. Ii invatam, in schimb, sa gandeasca logic si sa analizeze critic ceea ce noi predam.

8. Nu intram in clasa la 15 minute dupa ce s-a sunat si nu iesim cu 10 minute inainte de pauza.

9. Nu vorbim la telefon, nu dam sms-uri, whatsapp-uri, facebook-uri si alte asemenea, in draci, in ora, cand avem a preda, a asculta si a da note.

10. NU FACEM MEDITATII PE BANI CU COPII DE LA CLASELE LA CARE PREDAM. Cu nici un chip! E rusine fara margini! Si, da, 10 e la fel cu 3 si cu 2!...

Posibil ca o multime de cauze ale tradarii decalogului meu sa fie externe: sistemul, cancerul politic din scoli, alea-alea. Nu cu acestea am eu treaba, ci cu exercitiul dur de integritate fata de noi insine, adica acolo unde ne facem de rusine pe mana noastra si unde nu mai putem da vina pe nimeni.

Scheletele noastre din sifonierele noastre. Calcaiul lui Ahile-propriul nostru calcai. Lipsa noastra de caracter si de competenta, nu ale celui/celei de langa mine. Propriile noastre vulnerabilitati. Paiele din ochii nostri, nu barnele din orbitele celor de langa noi.

Anul trecut ati participat la incercarea de elaborare a unor noi planuri cadru, demers care ar fi trebuit sa reprezinte un element important de reforma a Educatiei. Ce s-a ales de aceasta noua tentativa de reformare a Educatiei?

Act ratat. Asta a fost. Celor care au girat farsa cu pricina le-am pus la dispozitie o solutie eleganta, simpla, cu care s-ar fi putut salva si ar fi dat in sistem un semnal puternic de curaj al asumarii transformarii curriculare.

Am spus asa: aprobati doua variante de plan-cadru, egal valabile, astfel: tabelul curent-patul lui Procust - pe de o parte; si un plan-cadru deschis, in care sa lasi din curriculum la decizia scolii pana la, de pilda, 30-40%. Poate ca 99% din scoli ar fi ales Patul lui Procust, dar sunt convins ca macar 5-10 scoli din toata tara ar fi avut resursele necesare sa-si proiecteze pana la 30-40% din curriculum.

Si atunci, da, am fi marcat inceputul descentralizarii curriculare reale.

Asa, 2016 a ramas clar inca un an ratat, fara glorie, lasandu-mi gustul de cenusa al lasitatii si fricii impardonabile ale celor care ar fi putut face istorie, dar care nu si-au putut depasi conditia mica, meschina.

Considerati ca presedintele, profesor de profesie, se implica suficient in incercarea de reformare a educatiei in Romania?

NU! Un NU vizibil de la ani-lumina. Ba patineaza, ba pedaleaza in gol de-a binelea. Randament si impact la nivel de societate: cvasi-nule.

Presedintele a initiat si lansat procesul Romania Educata, care, in 2016 si 2017, pana acum, mai degraba a mers in gol, fara consistenta convingatoare. Profesorul Marian Popescu, de la Universitatea din Bucuresti, a caracterizat astfel proiectul de suflet al presedintelui: "Proiectul prezidential Romania educata, intins pe doi ani, pare o crema de fata de zi pentru tenul uscat de modificarile nesfarsite ale legislatiei Educatiei. Ineficienta pentru fata devastata de cicatricile operate de scutierii anti-Educatie." Sec, fara echivoc.

Presedintele mi se pare mai degraba dezangajat de Educatie, facand ceea ce face mai degraba ca sa-si bifeze proiectul de suflet. Nu-mi transmite deloc ca ii pasa de scoala ca nimanui altcuiva din Romania.

Daca asta si atat intelege presedintele ca inseamna leadership prezidential in Educatie, atunci mai avem mult pana departe. Deocamdata presedintele tace asurzitor. La 60% din durata mandatului, livrabilele palpabile, transformationale din teren pe care sa-si puna apasat semnatura sunt, cum spuneam, cvasi-nule.

De unde ar trebui apucat ceea ce numeati anul trecut "marasmul din Educatie"?

De la asumarea onesta si urgenta a contractului cu noi insine, noi, societatea, noi, romanii, ca nu ne mai furam caciula si nu mai smecherim ridicol Educatia, ducand in derizoriu transformarea de sistem a scolii.

Si de la definirea VALORILOR pe care scoala are a le cultiva copiilor, de la 5 la 25 de ani. Si de la operationalizarea acestor valori printr-o arhitectura curriculara de secol XXI, nu comunista ca acum, printr-o arhitectura de resurse umane de secol XXI, nu comunista ca acum, printr-o arhitectura institutionala de secol XXI, nu comunista ca acum.

In tot acest proces, inima transformarii de sistem revine, in esenta, la transformarea curriculara autentica. Scoala de aia e facuta, sa ofere copiilor educatie si invatare corect construite curricular, puse in opera de profesori competenti si de caracter, toate puse in miscare sistemic de institutii oneste si moderne, nu depasite si corupte, ca acum.

Romania se va face bine in clipa in care va fi condusa de sefi de promotie adevarati, nu de repetenti si sfertodocti, ca acum. Romania needucata incepe cu scoala contrafacuta de ochii lumii. Si Romania pe bune incepe cu scoala pe bune. Tertium non datur.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29822 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se poate discuta obiectiv despre scoala fara sa vezi exact ce a-

nume ofera societatea celor care termina scoala.
Pacalitura imbatarii cu apa rece(excellenta pe canicula) si ascunderea mizeriei sub pres este simptomul ordinar de conservare, cu orice pret, in fata evidentei care este; desprindere voita de realitate.
Adica sistemul de valori al societatii noastre recompenseaza tineretul studios cu nimic, pe cei mai putin merituosi ii califica sa reziste iar restul e carne de tun pentru mentinerea masivului in marea masa de manevra a conducatorilor.
Geniile noastre, profesionistii nostri recunoscuti s-au perfectionat, si-au castigat prestigiul intotdeauna afara; si asta nu de ieri, alaltaieri sau de la revolutie incoace.
Solutia ? intelegerea, asumarea si depasirea complexului de fatalism sub care supravietuim de cand ne stim, cu trimitere directa la persoana I responsabila(care mai este!): "Scheletele noastre din sifonierele noastre. Calcaiul lui Ahile-propriul nostru calcai. Lipsa noastra de caracter si de competenta, nu ale celui/celei de langa mine. Propriile noastre vulnerabilitati. Paiele din ochii nostri, nu barnele din orbitele celor de langa noi".

 

sanchi

sanchi... pai cum ramane cu olimpicii romani care ii sparg pe straini la medalii la ei acasa ! cica invatamantul nostru e praf...

 

acesti elevi fac o pregatire deosebit de dura

cu profesori universitari adevarati,total deferiti de
celebrul vostru ministru analfabet al invatamintului.
daca crezi ca ei merg la olimpiade cu ceea ce invata in
clasa,esti cam naiv,ca sa ma exprim elegant.

cam 10 elevi cu talent inascut pentru o anumita stiinta
raportat la marea masa care scriu si gindesc la nivelul
ministrului psdist al invatamintului,cam putin :)
apropo,cum reuseste psd sa puna in functii guvernamentale
toti prostii din partid ?
nu mai exista printre voi si alte exemplare cit de cit
alfabetizate corespunzator ?

zi zau

fugi bah de aici cu aberatile tale... sunt profesori de generala si liceu care isi duc proprii elevi la olimpiade nationale si internationale ! in ziua de azi elevi sunt destepti nativi din generatie in generatie... tu ai stat cu tableta in brate de la 3 ani? nu cred... pe vremea aia erai prin cine stie ce comuna amarata cu profesori slabi trimisi de la "centru" in functia de media obtinuta.... nu vezi ca olimpicii sunt de la Sava ,Lazar ,etc licee de top ! conteaza si gena parintilor.. daca unii sunt facuti la bautura cum se intampla prin est,atunci... nu e devina "sistemul" !

Problema e ca sefi de promotie adevarati nu au loc in tara, nu sunt

... apreciati si bine retribuiti, ei, efectiv sunt obligati sa plece din tara sa se realizeze in strainatate si sa fie mandria tarilor de adoptie. Lumea noastra, lumea romanilor, nu apreciaza decat mediocrii si puscariașii, analfabetii și mincinosii, șmecherii și trantorii.

Se da prea mare importanta invatamintului

Peste tot i Lume este deficitar. Dar asta nu inseamna ca e mai rau. Cei care pleaca singuri, ajung mai departe decit colegii de scoala .
In ce sint azi cel mai puternic, nu am invatat niciodata in scoala. Am colaborat cu un fost coleg ce era profesor prin Anglia .Am sfirsit prin a face eu tot. I-am dat lucrarea lui , ca el e obligat sa aiba lucrari. Nu se putea detasa spre partea practica deloc. Mereu venea cu formule lungi, pe care nimeni nu le citeste . Invatamintul e bine sa fie doar sever. Si nu mai este nicaieri in Lume . Astazi elevii in scoala fac doar probleme sociale , de gay, transgender, rasism, egalitate . In america se preda Marxism. In franta era floarea matematicii. Nu mai este. Grija e sa acomodeze negrii in universitati.
Vrei ceva invatat ? Invata singur ! Dureaza putin si nu trebuie sa astepti dupa ritmul clasei.

Sanki balamaua !

La olimpici depinde de individ, nu de sistemul de invatamint in tara lui. Ei sint exceptii, nu regula .

Cu cine, cu ce cadre didactice sa se faca azi scoală de calitate? Ce

... pregatire au actualii profesori si invățători? De unde si-au luat diplomele, cine i-a pregătit? Ca sa vedeti pe mana cui ajunge viitorul țării, copiii=viitorul țării, uitati-vă ce rezultate obțin cadrele didactice la definitivat si examenele de titularizare.

Si,care-i morala? Sigur ca olimpicii sunt exceptii

dar de ce nivelul celorlalti este mult prea scazut ?
Fiindca in Romania sunt impinsi in fata toti incultii, toti incometentii si s-a raspandit ideea ca nu-ti trebuie scoala, doar sa te invartesti (de exemplu, politic murdar) sau sa furi cu "aplicatie" multa ...

mai sanchi decat sanchi

olimpicii de care vorbesti nu sunt produsul curent al scolii, ci creatia fie a parintilor (prin cheltuiala pregatirii particulare), fie a catorva profesori "nebuni" care-si cheltuiesc energia cu cativa olimpici. Nu aceasta este marca distinctiva a scolii romanesti publice. Nu ne intereseaza exceptiile, care vor exista in orice sistem de invatamant, bun sau prost, ci nivelul mediu, statistic vorbind, pe intreaga tara, nu pe numarul de olimpic ci pe media intre cei care nu stiu sa aplice, de exemplu, ordinea operatiilor aritmetice si cei care chiar stiu asta si putin mai mult. Asa se face statistica corecta, nu invocand doar numarul de olimpici si de medalii internationale.

Erata la comentariul meu de la ora 09:41

... ȘEFII de promotie

In general tipul are dreptate, mai ales cu meditatiile cu elevii de

la clasă. Dar există si exceptii. Un foarte bun prieten, cel mai bun profesor de matematică pe care-l stiu, preferă să predea intr-o comună pentru a-i putea medita pe elevii din oras https://www.facebook.com/pg/mate.bals/about/?ref=page_internal

 

Am observat ca in ultumul timp mulți tineri,absolventi de facultate

... cand ies pe tv-uri, agresiv si cu tupeu nemărginit, anunță, fara sa li se ceara, ca au terminat facultatea cu 10 (zece). Daca=i asa, daca exista asa de multi absolventi cu nota 10, atunci unde ne sunt specialistii? Pe de altă parte, de ce acesti tineri tupeisti nu fac ceva de nota 10 acolo, la locul lor de muncă, să convingă că intr-adevar sunt de nota 10.

nu termina nimeni

facultatea cu 10
aia este nota de la lucrarea de licenta care nici macar nu este facuta de ei ci plagiata de cate un conducator de lucrari car primeste si el cate ceva..
la multi ani!

Sunt multi absolventi de liceu si facultate...

...cu rezultate bune si foarte bune. Dar nu este suficient. In situatia Romaniei, o tara in care de multe zeci de ani nivelul de salarizare este, in general, foarte scazut, nu exista sanse de a-i motiva. Aceasta este si cauza principala pentru care foarte multi tiuneri (capabili) prefera sa plece din tara pentru a-si valorifica cunostintele si puterea de munca.
In al doilea rand, modul cum sunt gandite la noi sistemele de salarizare si de pensii, nu fac altceva decat sa enerveze si sa descurajeze populatia. Din ultimele aventuri ale guvernarii ca la pacanele, am putut vedea cam ce debandada este in modul de stabilire a salariilor si, apoi, a pensiilor platite de stat. Pai in aceste conditii, ce incredere pot avea tinerii in statul roman si in institutiile acestuia? Nu au incredere si nu sunt dispusi sa traga daca raman in Romania, indiferent de rezultatele obtinute la scoala si in facultate, dar multi prefera (sau viseaza) sa plece in Occident.

Dar bate campii (de fapt preia un cliseu) cu "profesorii" care iau

note slabe la titularizare. Respectivii nu sunt profesori, ci sunt CANDIDAŢI care INCEARCĂ să devină profesori. Si dacă iau note mici nu reusesc, pentru că posturile se ocupă de cei cu note mari. E ca si cum ai vorbi de SOFERII care iau note mici la sală. Aiureli. ............... .............. ......... ............ .............. ............... ........... ................. .............. .............. ................ ................ .................... ....................... ..................... ....................... .......................... ...................... ..............................

 

partidul te vrea tuns roacare

Are dreptate omul. Chiar anul acesta subiectele de bacalaureat au fost gandite de asa natura sa pice cat mai putini. Profesorii si-au dat seama ca daca tin nivelul sus raman fara studenti in toamna.

 

Diacritice romanesti

Ar fi foarte frumos daca in textele scriste ar fi folosite diacritice romanesti.

 

Bun articol, trista realitate a educatiei copiilor nostri.

Radiografia mediocritatii invatamantului romanesc este necrutatoare. In loc sa evoluam si sa progresam, propagam o societate de asistanat, specifica societatilor comuniste si socialiste.

Concluzia este inca din primul paragraf.

"Romania se va face bine in clipa in care va fi condusa de sefi de promotie adevarati, nu de repetenti si sfertodocti patetici, ca acum."

Ce aveti de gand sa votati data viitoare ?

 

Ca sa intareasca sistemul de invatamant,

guvernul dragnea va da pensii speciale celor 30 de ministri care si-au frecat intelectul de scaunul lui Spiru Haret in ultimii 27 de ani.
Cele mai mari pensii vor fi date celor care n-au apucat sa si-l frece, fiind prinsi cu fofarlica inainte de a ajunge la minister. In fond, oamenii au facut cel mai mic rau invatamantului. Cu putirintza lor.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor