Profesia ti-o da copilaria - De la cititori

Sambata, 11 August 2012, ora 21:42
8858 citiri
Profesia ti-o da copilaria - De la cititori

Cine nu a fost copil? Cine nu a gustat din mireasma frumusetii anilor copilariei? Copilaria este, fara doar si poate, cea mai frumoasa perioada din viata unui om. Desi, foarte multi dintre noi avem tendinta sa o minimalizam, ea ne poate aduce chiar profesia vietii noastre.

Cui nu ii este dor de anii copilariei? Cine nu isi aduce aminte de primii ani de viata petrecuti alaturi de familie, rude, prieteni, cunostinte, o lume desprinsa din basme cu zane si feti-frumosi, cu locuri si jocuri magice, incarcate de armonie, veselie si fericire?

De gingasia, naivitatea, imaginatia si creativitatea copilului care lua soarele de pe cer si il muta unde vroia el? Pentru ca, nu-i asa, fara naivitate, nu exista adevar si frumusete.

Specialistii in domeniu, printre care si Victor Frankl, spun ca in determinarea profesiei trebuie sa se tina seama de dorintele copilului, de sentimente, de talentul acestuia, dar cel mai important lucru este descoperirea jocului preferat sau ceea ce face repetat si cu foarte multa placere, in primii doisprezece ani din viata.

Pe de o parte, dorintele copilului privitoare la profesia pe care o va exercita cand va fi adult sunt foarte importante si de acestea va trebui sa tina cont parintii. E adevarat ca sunt persoane predestinate pentru o anumita profesie. Spre exemplu, numerosi actori celebri au declarat ca aceasta este meseria pe care au visat-o intotdeauna, asa cum multi doctori de cariera povestesc cumsacrificau jucariile deplus sau animalutele micute pe altarul viitoarei profesii.

Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici talentul pe care il poseda anumiti copii. Fie ca este vorba despre aptitudini ce tin de zona sportiva, artistica, sociala, toate acestea pot fi diagnosticate atat de catre parinti (nu-i greu sa constati ca un copil picteaza infinit mai precis decat un altul sau ca alearga mai repede, recita poeziile intr-un fel care emotioneaza pana la lacrimi sau canta mult mai corect si frumos ca altii de varsta lui), cat si de un profesionist in domeniul respectiv.

Apoi, foarte important este sa tinem cont de jocul preferat de copil sau de ceea ce face el cu cea mai mare placere in primii doisprezece ani de viata. Spre exemplu, daca unei fetite ii place foarte mult sa decupeze cu foarfeca este foarte probabil ca aceasta va deveni un faimos creator de moda.

In viata de zi cu zi, foarte multi oameni au dat gres cu meseria pe care o aveau, iar psihologii i-au trimis inapoi in copilarie sa descopere ceea ce iubeau ei cel mai mult si faceau cu pasiune. Astfel, au putut ajunge, desi cam tarziu, la adevarata profesie care pare un simplu joc.

In consecinta, daca profesia ta nu este o corvada si pare un simplu joc, atunci inseamna ca aceasta este menirea ta in aceasta lume. Exista mai multe posibilitati de a descoperi acest lucru, pentru ca, oricat ar fi de mare efortul, merita deoarece profesia, pana la urma, este o parte importanta a vietii noastre de adulti care ne ajuta sa gasim si sensul vietii noastre.

Iar ceea ce este si mai important - sa nu uitam sa fim copii.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#educatie copii, #alegere meserie copil, #copilarie influente cariera , #educatie